Οι υποτιθέμενες οικονομικές επιτυχίες δεν οφείλονται στην… ανύπαρκτη παραγωγή της ελληνικής οικονομίας
Το «χαστούκι» από την Moody’s αποτελεί ένα σκληρό σοκ για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία παρουσίαζε υποτιθέμενα οικονομικά επιτεύγματα τα οποία υποστηρίζονται από τα δανεικά του Ταμείου Ανάκαμψης.Την ίδια στιγμή στα 45 δισεκ. ευρώ έχει φτάσει η φοροδιαφυγή παρά τους πολλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που σημαίνει ότι αυτοί υπάρχουν για τον «μικρό λαό» ενώ αντίθετα σε κάποιους άλλους δεν εφαρμόζονται.
Κατασκευάστηκε ένα ψεύτικο αφήγημα ότι η οικονομία ανθεί το ΑΕΠ αυξάνεται, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται, οι τράπεζες επιτυγχάνουν υπερκέρδη αλλά όλα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια καθώς η Ελλάδα στηρίζεται σε πρόσκαιρους μηχανισμούς υψηλής απόδοσης που δεν θα υπάρχουν.
Το Ταμείο Ανάκαμψης τελειώνει και το Euribor επίσης τελειώνει…
Ενώ όλοι μιλάνε για τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες, η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται για 9ο τρίμηνο στην Ελλάδα.
Η πορεία αύξησης του ΑΕΠ θα γίνει κανονική, δηλαδή θα είναι το πολύ στο 2%.
Στο μεταξύ το ελληνικό δημόσιο πούλησε τις συμμετοχές του στις τράπεζες με ζημία 40 δισεκ. ευρώ και αυτό ακόμα κανείς δεν το έχει καταλάβει.
Πρώτη φορά στην παγκόσμια οικονομική ιστορία που το δημόσιο έχει υποστεί τέτοια ζημιά και πρώτη φορά που το δημόσιο χαίρεται που πήρε από τα 44 δισεκ. επένδυση… 4 δισεκ. ευρώ και αυτό χαρακτηρίστηκε ως επιτυχία.
Η Moody’s ακόμη δεν έχει ξεπεράσει το σοκ του 2012… όταν είχε δώσει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα την περίοδο 2008 με 2010 και υπέστη σοκ αναξιοπιστίας όταν βαθμολογούσε την αναξιόπιστη Ελλάδα με βαθμολογίες Α1 το 2005.
Βαθμολογία Α1 σημαίνει 5 κλίμακες από τα ΑΑΑ την υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα που μπορεί να λάβει ένα κράτος.
Η βαθμολογία Ba1 με την οποία αξιολογείται σήμερα η Ελλάδα απέχει από την κλίμακα ΑΑΑ συνολικά 10 βαθμίδες.
Η Moody’s ήταν βέβαιο ότι θα ήταν τελευταία που θα αναβάθμιζε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα… οπότε η επόμενη αξιολόγηση μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο 2024 και ούτε τότε είναι βέβαιο ότι θα την αναβαθμίσει.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ βελτιώνεται λόγω της αύξησης του ΑΕΠ αλλά σε απόλυτα μεγέθη το συνολικό χρέος παραμένει στην ζώνη των 403 δισεκ. ευρώ σε ιστορικά υψηλά.
Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και η πιθανή εμπλοκή της Ελλάδος θα είναι αιτία υποβάθμισης αναφέρει η Moody’s και σωστά.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει ρεκόρ κερδοφορίας αλλά η ποιότητα των κερδών εξαρτάται από τα δώρα της ΕΚΤ και το Euribor 3 μηνών.
Πρόκειται για μια έκτακτη κερδοφορία με ημερομηνία λήξεως και αυτό δεν έχει αποτυπωθεί.
Η συμπεριφορά του ελληνικού ΑΕΠ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ροές χρήματος από την ευρωζώνη όπως το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά τα χρήματα τελειώνουν και η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα που είναι ρυθμοί ανάπτυξης 2% και με υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων για το χρέος.
Αυτό που πολλοί έχουν ξεχάσει στην Ελλάδα ίσως γιατί το σύνολο των ΜΜΕ δεν θέλει να τους το θυμίζει, είναι πως από το 2032, η χώρα θα πρέπει να ξεκινήσει να πληρώνει για το χρέος της.
Το 2032 δεν είναι μακριά όπως πολλοί θα ήθελαν να πιστέψουν και σίγουρα μέχρι τότε η χώρα θα πρέπει να έχει ένα άλλο είδος οικονομίας, μίας οικονομίας που επιτέλους να παράγει κάτι.
Γιατί, εάν δεν είναι σε θέση να πληρώνει, να μην έχει κανείς καμιά αμφιβολία θα τεθεί εκ νέου υπό μνημονιακή επίβλεψη με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις