Τη στενή σχέση του Ιρφάν Οζσέρτ με τον Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζει σε δημοσίευμά του, στην αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα, Νordicmonitor, με έδρα της την Στοκχόλμη, ο πολέμιος του Ερντογάν και χαρακτηριζόμενος από την Αγκυρα ως «Γκιουκλενιτής», Αμπντουλάχ Μποζκούρτ (Abdullah Bozkurt). Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι ανησυχίας σχετικά με το διορισμό του Οζσέρτ ως επικεφαλής της Στρατιάς του Αιγαίου και τι μπορεί να σχεδιάζει μέσω αυτού ο πρόεδρος Ερντογάν.

Ως γνωστόν, η Στρατιά του Αιγαίου έχει ως στόχο της τα ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο. Ως εκ τούτου, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα η στελέχωσή της. Να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που η Αγκυρα ζητάει την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών στο Α. Αιγαίο και δηλώνει ότι κόπτεται περί της ειρηνικής διευθέτησης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, όχι μόνο διατηρεί την τουρκική Στρατιά του Αιγαίου, αλλά, ως φαίνεται, την ενισχύει, τοποθετώντας ως επικεφαλής της έναν έμπιστο άνθρωπο του Ερντογάν. Ο ίδιος, εκτός των άλλων, έχει εμπλακεί άμεσα στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στους πολέμους του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας.

Και μόνο η ύπαρξη αυτής της επιθετικής Στρατιάς, είναι λόγος απόρριψης κάθε συζήτησης, ακόμα και θεωρητικής επί της Συνθήκης της Λωζάννης, τιμητής της οποίας εμφανίζεται η Αγκυρα. Αλλωστε, το παρελθόν της εισβολής του «Αττίλα» στην Κύπρο αποδεικνύει ότι πρόκειται για Στρατιά ευθείας απειλής.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, επανειλημμένως έχει κάνει σημαντικές αποκαλύψεις στο Νordic monitor. Γνωστός Τούρκος αντιπολιτευόμενος που θεωρείται ότι πρόσκειται στο κίνημα Γκιουλέν, άλλες φορές έχει αποκαλύψει ιδιαίτερα σημαντικές ειδήσεις που αφορούν άμεσα τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις δημοσιεύματά του κρίνονται ως εκ του πονηρού.

Κωδική ονομασία «Μπαρμπαρός»

Ο ίδιος θεωρεί, πάντως, ότι «ο διορισμός του στρατηγού, Ιρφάν Οζσέρτ (Irfan Özsert) στη θέση του διοικητή της τουρκικής Στρατιάς Αιγαίου -μια δύναμη που ιδρύθηκε το 1975 (σ.σ. μετά τον «Αττίλα» στην Κύπρο) κυρίως κατά της Ελλάδας και διατηρείται εκτός της στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ- σηματοδοτεί δυνητικά ανησυχητικές εξελίξεις.

»Ο νέος ρόλος του Οζσέρτ είναι αναμφίβολα καθοριστικός, λαμβάνοντας υπόψη τη δομή της Στρατιάς του Αιγαίου και τη σχετική ανεξαρτησία του από την τουρκική στρατιωτική ηγεσία. Σε σενάρια πολέμου στο δυτικό μέτωπο της Τουρκίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα, η Στρατιά του Αιγαίου αποτελεί την κύρια στρατιωτική δύναμη, ενώ της έχει δοθεί η εξουσία να επικαλύπτει και να θέτει υπό τη διοίκησή της τις άλλες στρατιωτικές μονάδες και υποδομές.

»Ένα από τα μυστικά πολεμικά σχέδια της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, με την κωδική ονομασία «Μπαρμπαρός» (από τον Οθωμανό ναύαρχο, Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα), αποδίδει τον κεντρικό ρόλο για τη Στρατιά του Αιγαίου. Στο σχέδιο περιγράφεται η διοικητική οργάνωση και ο έλεγχος του στρατού, των Ειδικών Δυνάμεων, των αεροπορικών και ναυτικών μέσων για να εξαπολύσουν επιθέσεις σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Από την πρόσφατη τουρκική άσκηση EFES ‘ 24 σε Αιγαίο – Ανατολική Μεσόγειο

Οπως υποστηρίζει ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, «υπάρχουν σημαντικοί λόγοι ανησυχίας σχετικά με το διορισμό του Οζσέρτ ως επικεφαλής της Στρατιάς του Αιγαίου και τι μπορεί να σχεδιάζει με αυτή την κίνηση ο πρόεδρος Ερντογάν. Γι’ αυτό, είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο να παρακολουθούνται προσεκτικά οι δραστηριότητες του Οζσέρτ και οι κινήσεις της Στρατιάς του Αιγαίου.

»Ο διορισμός του στη Στρατιά του Αιγαίου, φέτος, υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν μπορεί να σχεδιάζει μια νέα στρατηγική για τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας. Είναι πιθανό ότι πρόκειται για μυστικές επιχειρήσεις, που ενδεχομένως στοχεύουν την Ελλάδα, με σκοπό την κλιμάκωση των εντάσεων ούτως ώστε να ενισχυθεί η υποστήριξη προς την κυβέρνηση Ερντογάν, στο εσωτερικό της Τουρκίας».

Να σημειωθεί πως φέτος τον Ιούνιο έγινε η μεγάλη τουρκική άσκηση, EFES 2024 όπου ένα από τα διαχρονικά σενάριά της είναι οι αποβάσεις. Επί ελληνικών νησιών, βέβαια. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρατηρητές στην άσκηση ήταν Ελληνες αξιωματικοί, με τον τουρκικό Τύπο να πανηγυρίζει ότι «γκρεμίστηκε ένα τείχος στο Αιγαίο – για πρώτη φορά Έλληνες αξιωματικοί στην άσκηση», όπως έγραφε χαρακτηριστικά η μεγάλη τουρκική, φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Hürriyet.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, κατά την άσκηση, «προς τιμήν της 50ης επετείου της Ειρηνευτικής Επιχείρησης (σ.σ. τουρκικής εισβολής) στην Κύπρο, η τουρκική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων χαιρέτισε τον πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, με 50 πλοία.

«Ανθρωπος» για όλες τις βρώμικες δουλειές

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Νordic monitor, «ο Οζσέρτ επιλέχθηκε συχνά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να εκτελέσει μυστικές επιχειρήσεις που αποσκοπούν στην προώθηση των πολιτικών του στόχων του Τούρκου προέδρου, οι οποίοι δεν ευθυγραμμίζονται απαραίτητα με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας, αλλά εξυπηρετούν ιδιαίτερους στόχους. Αυτό κάνει τον Οζσέρτ ένα δυνητικά επικίνδυνο πρόσωπο, το οποίο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις για να στηρίξει το καθεστώς Ερντογάν.

»Στο παρελθόν, αυτός ο … ντροπαλός στρατηγός είχε επιφορτιστεί με την εκτέλεση μυστικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και του Αζερμπαϊτζάν. Συντόνισε επιχειρήσεις κατασκοπείας μονάδων του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στην Τουρκία, παρακολουθούσε Αμερικανούς αξιωματικούς στην Τουρκία και έπαιξε βασικό ρόλο στην εκκαθάριση χιλιάδων αξιωματικών στον τουρκικό στρατό που ήταν υπέρ του ΝΑΤΟ. Διεξήγαγε επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας μέσα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, προς όφελος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Ο Ιρφάν Οζσέρτ (αριστερά) στο υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν

»Το 2016 (σ.σ. χρονιά του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν στην Τουρκία) ο Τούρκος πρόεδρος τον προήγαγε στο βαθμό του υποστράτηγου. Στη συνέχεια, από το 2016 έως το 2017, υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Κατόπιν ανέλαβε τη διοίκηση της στρατιωτικής κατασκοπείας ως επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου. Θέση που κράτησε μέχρι το 2019.

»Από αυτό το πόστο, ο ίδιος και τα στελέχη των υπηρεσιών άμυνας και πληροφοριών συντόνισαν τις τουρκικές στρατιωτικές και μυστικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Εστελναν Τούρκους αξιωματικούς και στρατιωτικούς, Σύριους τζιχαντιστές, στρατιωτικό εξοπλισμό και ναυτικά και αεροπορικά μέσα για να υποστηρίξουν φιλοτουρκικές φατρίες στη Λιβύη. Ολα αυτά αποκαλύφθηκαν όταν αντίγραφα των διαβατηρίων τους (σ.σ. των τζιχαντιστών) δημοσιεύθηκαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο, al-Marsad, το 2019, δείχνοντας έτσι ότι ο Οζσέρτ και οι άνθρωποί του κατηύθυναν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

»Μετά την προαγωγή του στον βαθμό του αντιστράτηγου, διορίστηκε από τον Ερντογάν, το 2019, γενικός διευθυντής άμυνας και ασφάλειας στο υπουργείο Άμυνας. Το 2023 ανέβηκε στον βαθμό του στρατηγού και διορίστηκε αναπληρωτής αρχηγός Γενικού Επιτελείου, τη δεύτερη υψηλότερη θέση στον τουρκικό στρατό».

Αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα

Οπως υποστηρίζει ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, «η Στρατιά του Αιγαίου έχει επιφορτιστεί επίσης με την παρακολούθηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Αν και οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι το αυξημένο στρατιωτικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα στοχεύει στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής, η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί την αύξηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα ως άμεση απειλή για την Τουρκία.

»Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα και δημόσια επικρίνει την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νίκολα Μαδούρο, στις 8 Ιουνίου 2022, στην Άγκυρα, είπε: «Αυτή τη στιγμή, εννέα αμερικανικές βάσεις έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα. Εναντίον ποίων προορίζονται; Η απάντησή τους είναι κατά της Ρωσίας. Συγγνώμη, αλλά κανείς δεν το πιστεύει». Στις 11 Νοεμβρίου 2021 δήλωσε: «Αδυνατώ να μετρήσω τον αριθμό των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Υπάρχουν τόσες πολλές που η ίδια η Ελλάδα φαίνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου μια αμερικανική βάση». Κατά συνέπεια, ο ρόλος της Στρατιάς του Αιγαίου είναι κρίσιμο στοιχείο».

Ο ρόλος του στο αποτυχημένο πραξικόπημα

Κατά το δημοσίευμα του Νordic monitor, ο Οζσέρτ πήρε ενεργό μέρος στην εκστρατεία ενοχοποίησης κατά των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, αλλά και της τουρκικής διοίκησης της αεροπορικής βάσης του Ινσιρλίκ, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Ως γνωστόν, Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες ευθέως είχαν κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι βρίσκονταν πίσω από το στρατιωτικό πραξικόπημα που το χρέωναν στο κίνημα Γκιουλέν. Αντίθετα, ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ ισχυρίζεται ότι πρόκειται για αβάσιμες κατηγορίες.

Ο ίδιος πιστεύει ότι «η αποστροφή του Οζσέρτ προς τις ΗΠΑ είναι δεδομένη. Ο Ερντογάν, μάλιστα, τον είχε επιλέξει για να πραγματοποιήσει μια μυστική επιχείρηση και να θέσει υπό τον έλεγχό του την αεροπορική βάση, Ιντσιρλίκ, κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Ο ίδιος, επίσης, κατηγόρησε τους συναδέλφους του, συμπεριλαμβανομένου του τότε διοικητή της βάσης του Ιντσιρλίκ, αντιστράτηγου, Μπεκίρ Ερτζάν Βαν, ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα, παρά το γεγονός ότι η βάση δεν είχε καμία σχέση.

»Η βάση είναι έδρα της 39η πτέρυγας μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και υπάρχει εκεί, βάσει της συμφωνίας Τουρκίας – ΗΠΑ που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 1954. Συχνά, έχει γίνει στόχος ισλαμιστικών, εθνικιστικών και νεοεθνικιστικών ομάδων.

Ο Ιρφάν Οζσέρτ

»Η υποτιθέμενη εμπλοκή της βάσης του Ιντσιρλίκ, όπου εδρεύουν μονάδες και μέσα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ήταν ένα από τα βασικά αφηγήματα της τουρκικής κυβέρνησης. Μάλιστα, Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν δημόσια συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, ότι ενορχήστρωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος. Μέχρι σήμερα, δεν έχει παρουσιαστεί κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει αυτές τις κατηγορίες για εμπλοκή των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ στην απόπειρα πραξικοπήματος.

»Παρά ταύτα, ο Οζσέρτ δέχτηκε να βοηθήσει στην εισαγγελική έρευνα που έγινε για να διερευνηθεί ενδεχόμενη εμπλοκή μονάδων των ΗΠΑ, της Δανίας και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ που στάθμευαν εκεί. Ερευνα που διατάχθηκε με στόχο να ενισχυθεί το ψευδές αφήγημα της κυβέρνησης για το πραξικόπημα. Τότε, ο Οζσέρτ αποκάλυψε δημόσια λεπτομέρειες σχετικά με το προσωπικό των ΗΠΑ και των συμμάχων, τον εργολάβο αμυντικών συμβολαίων, Vectrus, καθώς και πληροφορίες για εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις και φορτία. Αυτές οι πληροφορίες, ορισμένες απόρρητες, κοινοποιήθηκαν στον εισαγγελέα και ενσωματώθηκαν στη δημόσια δικογραφία.

»Τέλος, κατά τη διάρκεια των δικών για το πραξικόπημα, αποκαλύφθηκε ότι ο Οζσέρτ χρησιμοποιούσε ένα χώρο στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου για βασανιστήρια, προκειμένου να αποσπάσει ψευδείς ομολογίες και κατασκεύαζε στοιχεία εναντίον εκείνων που κατηγορούνταν για το πραξικόπημα.

»Ένα από τα θύματα, η υπολοχαγός, Kübra Yavuz, αξιωματικός πρωτοκόλλου στο Γενικό Επιτελείο, κατέθεσε ότι τα βασανιστήρια γίνονταν υπό τις διαταγές του στρατηγού Οζσέρτ και του στρατηγού Zekai Aksakallı, τότε διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων που διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην ενορχήστρωση του υποτιθέμενου πραξικοπήματος «ψεύτικης σημαίας» (false flag) σε συνεργασία με τη μυστική υπηρεσία, MIT. Η ίδια είπε ότι οι βασανιστές της την ανάγκασαν να υπογράψει μια προετοιμασμένη δήλωση, ενώ υπέστη σκληρή κακομεταχείριση. Όταν τελικά οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου για να δικαστεί τον Ιούνιο του 2018, δύο χρόνια μετά τα περιστατικά, ανακάλεσε τη δήλωση που είχε κάνει υπό καθεστώς πίεσης».

neostrategy.gr

 

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις