Πολλά «όχι» και απουσίες αναμένονται στην ψηφοφορία της Βουλής για τη νομιμοποίηση των παράτυπων μεταναστών.

Σε σοβαρή εσωκομματική κρίση οδηγεί η αιφνιδιαστική απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στη βουλή τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης για τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα για τρία χρόνια. Σε μία ασυνήθιστα υψηλών τόνων παρέμβασή του, ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κατακεραύνωσε την κυβέρνηση για την απόφασή της και ζήτησε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας. Το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, μέσω του πολιτικού φίλου του πρώην πρωθυπουργού, υπουργού Εργασίας Αδ. Γεωργιάδη, του αρμόδιου υπουργού Δημ. Καιρίδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Μαρινάκη αποσαφήνισε πάσης πέραν αμφιβολίας ότι η τροπολογία θα κατατεθεί ως έχει προς ψήφιση.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο έχει ενσωματωθεί η εν λόγω τροπολογία, την ερχόμενη Τετάρτη στη βουλή. Με εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος θα υπερψηφίσει την τροπολογία – θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, το ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο είναι εξαιρετικά ζωηρό, με το κυβερνητικό επιτελείο να μετράει πιθανά «όχι» και «απών» από το κυβερνητικό στρατόπεδο και τους γαλάζιους βουλευτές, ιδιαίτερα αυτούς που εκλέγονται σε περιοχές με ισχυρά δεξιά και ακροδεξιά ακροατήρια και υψηλό αριθμό μεταναστών να βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή για να καθορίσουν τη στάση τους.

Συνομιλητές του Αντ. Σαμαρά μεταφέρουν την έντονη δυσαρέσκεια του πρώην πρωθυπουργού για την τελευταία αυτή πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία, μάλιστα, έρχεται προς συζήτηση στη βουλή, ώρες μετά την ψηφοφορία επί του νέου προϋπολογισμού του 2024, αύριο τα μεσάνυκτα, η οποία παραδοσιακά θεωρείται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης.

Η αντίδραση του κ. Σαμαρά μετά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, ήταν άμεση. Σε γραπτή δήλωσή του Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία «νομιμοποιεί στην πράξη όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια!» «Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική» και πρόσθεσε:

«Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, «έστω κι αν αυτό έχει λήξει»… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα»..

O πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. «Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ…», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι «η χώρα μας γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», ενώ αναφορικά με το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με την απουσία εργατικών χεριών εκτίμησε ότι η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου, ενόπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών!»,

«Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα», κατέληγε στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς.

Για ευνόητους λόγους και μετά από συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, ανέλαβε να υπερασπιστεί την κυβερνητική τροπολογία ο υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης. Αφού επιχείρησε μία «συναισθηματική προσέγγισης» αποκαλώντας τον πρώην πρωθυπουργό «αγαπημένο του», πρόσθεσε ότι ο Αντ. Σαμαράς «έχει μεγάλη ευαισθησία στα ζητήματα εθνικής ταυτότητας και είναι θεμιτό να υπερασπίζεται τις θέσεις του και είναι δική μας δουλειά να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, χωρίς περιστροφές, γιατί η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση την τροπολογία. Διότι όπως είπε, «δίνουμε μια ευκαιρία σε όσους λαθρομετανάστες έχουν εισέλθει στη χώρα, παρότι έχουν εισέλθει στη χώρα παράνομα. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύουμε την παράνομη μετανάστευση και στερούμε πολύτιμα χέρια από την ελληνική οικονομία», είπε.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ο οποίος, σε συνέντευξή του (ALPHA TV), σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι μία διάταξη, η οποία έχει εφάπαξ εφαρμογή για ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα μας μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023, για τουλάχιστον τρία χρόνια και υπό την προϋπόθεση λήψης βεβαίωσης από τον εργοδότη, και η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί αν παύσει η σχέση εξαρτημένης εργασίας”. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής. Παραμένουν τα επτά έτη.

Το νέο «χτύπημα» του Σαμαρά – Θυμίζει τι έλεγε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρώην πρωθυπουργούς επανήλθε στο ζήτημα προκαλώντας νέους τριγμούς στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης.

Αυτήν την φορά συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ υπενθυμίζουν, με νόημα, την κατηγορηματική διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη σε σχέση με «ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις» μεταναστών σχολιάζοντας σχετική δήλωση του αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Καιρίδη.

Ειδικότερα, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ανέφεραν πως «αντί οιουδήποτε άλλου σχολίου, παρατίθεται, επί λέξει, η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στους πολιτικούς συντάκτες, πριν από τρεις μήνες, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023:

“Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (δημοσιογράφος): Το ερώτημά μου αφορά τις ελληνοποιήσεις μεταναστών. Υπήρξε μια σύγχυση με κάποιες δηλώσεις που έκανε ο κ. Καιρίδης. Τι ισχύει; Το διαψεύσατε, από ό,τι είδα χθες. Θα ήθελα και εδώ μια επίσημη απάντηση. Και δεύτερον, αν εξακολουθεί ο κ. Καιρίδης να έχει την εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ (κυβερνητικός εκπρόσωπος): Ευχαριστώ για το ερώτημα. Να το πούμε και από την επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της Κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις. Γιατί υπήρξε και μια παρανόηση πάλι, ελπίζω όχι κακοπροαίρετη, από κάποια ΜΜΕ. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, κανένα τέτοιο σχέδιο και κανένας τέτοιος ευρύτερος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση”».

ieidiseis.gr

photo:aftodioikisi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις