Memorial ceremony for British Labour party MP Jo Cox in Trafalgar Square,London, Britain on June 22, 2016

Γιατί oι πλούσιοι της Βρετανίας φοβούνται τις εκλογές

157

Κάποιοι εξαργυρώνουν επενδύσεις, αποπληρώνουν λογαριασμούς που μπορεί σύντομα να αυξηθούν ή εγκαταλείπουν εντελώς το Ηνωμένο Βασίλειο

Πλούσιοι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο, από ξένους δισεκατομμυριούχους μέχρι τραπεζίτες του City του Λονδίνου, σπεύδουν να προστατεύσουν τα χρήματά τους αφού ο πρωθυπουργός Σούνακ εξέπληξε τη χώρα προκηρύσσοντας καλοκαιρινές εκλογές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Κάποιοι εξαργυρώνουν επενδύσεις, αποπληρώνουν λογαριασμούς που μπορεί σύντομα να αυξηθούν ή εγκαταλείπουν εντελώς το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με συνεντεύξεις με περισσότερα από δύο δωδεκάδες άτομα υψηλής καθαρής αξίας, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν, και συμβούλους πλούτου.

Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχουν αμφότεροι δεσμευτεί να καταργήσουν την προτιμησιακή φορολογική μεταχείριση για τους κατοίκους που δεν κατοικούν – πλούσιους αλλοδαπούς που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, γνωστούς και ως non-doms. Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ έχει επιπλέον σχέδια για τη φορολόγηση των πλουσίων και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του προηγείται περισσότερο από 20 μονάδες.

«Είχα στο παρελθόν διστακτικούς πελάτες να μπαίνουν σε κατάσταση πανικού», δήλωσε ο Ντέιβιντ Λεσπεράνς, φορολογικός και μεταναστευτικός σύμβουλος των υπερπλουσίων με έδρα την Πολωνία, σχετικά με την προκήρυξη της ψηφοφορίας της 4ης Ιουλίου. «Τράβηξε την καρφίτσα στην εκλογική χειροβομβίδα».

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμενόταν να χάσει καθαρά 3.200 άτομα υψηλής καθαρής αξίας πέρυσι, τα περισσότερα στην Ευρώπη και διπλάσια από το επίπεδο του 2022, εκτιμά η συμβουλευτική εταιρεία ιθαγένειας Henley & Partners. Η φήμη της Βρετανίας για νομική και πολιτική σταθερότητα έχει κλονιστεί από την αναταραχή του Brexit και την αλλαγή πέντε διαφορετικών πρωθυπουργών των Τόρις από το 2016.

Εκτός από το ότι έχασε έδαφος σε δημοφιλή εδάφη για τους εύπορους όπως το Μονακό, το Ντουμπάι και η Ελβετία, έπρεπε επίσης να ανταγωνιστεί τους ευρωπαίους γείτονες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, οι οποίες ανέπτυξαν προγράμματα για να προσελκύσουν πλούσιους ξένους. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατάργησε το λεγόμενο πρόγραμμα χρυσής βίζας το 2022.

«Σοβαρό λάθος»

«Θα είναι ένα σοβαρό, και εντελώς αποτρέψιμο, λάθος εάν αυτές οι αλλαγές προχωρήσουν όπως ανακοινώθηκε», δήλωσε ο Dominic Lawrance, συνεργάτης της παγκόσμιας δικηγορικής εταιρείας Charles Russell Speechlys με έδρα το Λονδίνο.

Οι Εργατικοί θέλουν επίσης να προσθέσουν φόρους στους επαγγελματίες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. Στο πλαίσιο της πρότασής της για non-dom, στοχεύει στην κατάργηση των απαλλαγών από τον φόρο κληρονομιάς για περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό που κατέχονται σε δομές καταπιστευμάτων. Η ιδέα αυτής της σημαντικής αλλαγής συνέβαλε στην αύξηση της τιμής της ασφάλισης για την κάλυψη πιθανών εισφορών σε πλούσια ακίνητα.

Όπου φύγει – φύγει οι πλούσιοι

Ο Στάρμερ, ωστόσο, έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να προσελκύσει τους πλούσιους. Ο ιδρυτής της Iceland Foods, Malcolm Walker, και το πρώην στέλεχος της JPMorgan Chase & Co., Charles Harman, ήταν μεταξύ των 120 επιχειρηματικών ηγετών που υπέγραψαν επιστολή υποστήριξης των Εργατικών την περασμένη εβδομάδα.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος από το κόμμα των Τόρις», δήλωσε ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος John Caudwell σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Πέμπτη. Είναι πρώην δωρητής των Συντηρητικών, ο οποίος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τους Εργατικούς τον επόμενο μήνα. «Θα υποστηρίξω όποιον εφαρμόζει τις σωστές εμπορικές πολιτικές».

Για την «μαζικά εύπορη» ομάδα των Βρετανών, οι εκλογές έχουν επιταχύνει τη ζήτηση για μελλοντική θωράκιση των οικονομικών τους, σύμφωνα με συμβούλους πλούτου.

Αν και κανένα κόμμα δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τα μανιφέστα του, ο Στάρμερ έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει φόρο επί των πωλήσεων προστιθέμενης αξίας 20% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων για να συγκεντρώσει 1,7 δισεκατομμύρια λίρες για το κρατικό σχολικό σύστημα. Αυτό κάνει ορισμένους γονείς με βαθιές τσέπες να σκεφτούν να πληρώσουν χρόνια διδάκτρων – τα οποία μπορεί να ανέλθουν σε £ 65.000 ετησίως – για να αποφύγουν αυτό το επιπλέον κόστος.

«Έχω φίλους σε αυτό το σενάριο», δήλωσε ο Ben Yearsley, σύμβουλος επενδύσεων στη Fairview Investing στο Μπρίστολ. «Εξετάζουν την προπληρωμή δύο ετών», πρόσθεσε.

Οι πολιτικές διακυμάνσεις του Ηνωμένου Βασιλείου αποθαρρύνουν επίσης τους πλούσιους ξένους που έρχονται στη χώρα.

Ένα άτομο υψηλής περιουσίας από τη Μέση Ανατολή, το οποίο ζήτησε να παραμείνει ανώνυμο, έχει σχέδια να μετακομίσει με την οικογένειά του από το Μονακό στο Λονδίνο, καθώς τα παιδιά του πλησίαζαν την ηλικία σχολικής φοίτησης. Ένας διαχειριστής πλούτου για δισεκατομμυριούχους δήλωσε ότι οι πελάτες αποσύρουν τις επενδύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου προς το παρόν, ειδικά στον τομέα των ακινήτων που συχνά ευνοούνται από τους υπερ-πλούσιους.

Ο Lesperance, πρώην non-dom στη Βρετανία στα τέλη της δεκαετίας του 1990, δήλωσε ότι οι καταπιστευματικές συμμετοχές ενός δισεκατομμυριούχου πελάτη θα αυξήσουν την υποχρέωση φόρου κληρονομιάς του στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από 1.000% σε περίπου 400 εκατομμύρια λίρες λόγω των μεταρρυθμίσεων non-dom των Εργατικών.

«Ανεφοδιάζουμε τους κινητήρες», είπε. «Και έχουμε την άδεια προσγείωσης».

ΟΤ-in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like