Ο υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει να κάνει τον «λαγό» του πρωθυπουργού ενόψει μιας συνάντησης υψηλού διακυβεύματος.

Εξωκοινοβουλευτικός επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, χωρίς να έχει ιδέα από διεθνείς σχέσεις, αλλά ούτε και τον πρώτο λόγο στο …Υπουργείο Εξωτερικών! Έχοντας αποποιηθεί – δια νόμου – την εξουσία του υπέρ της υφυπουργού του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα μείνει στην ιστορία για δυο πράγματα: Ένα, η δουλική υπόκλιση στον Ερντογάν, όταν περνούσε μπροστά του επισκεπτόμενος τη Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Το δεύτερο είναι μια δήλωση για την οποία, σε άλλες εποχές, θα είχε μπλεξίματα: Ο κατευναστικός περιορισμός της κόκκινης γραμμής για την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Στις διπλωματικές σχολές θα διδάσκεται, ως τι ΔΕΝ είναι εθνική κυριαρχία μιας χώρας, η θέση του: «Όταν λέμε εθνική κυριαρχία, εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια». Με άλλα λόγια: Ο τουρκικός στόλος μπορεί να σουλατσάρει ανενόχλητος ως τα 12 και τα υπόλοιπα είναι «λεονταρισμοί». Οι λεξικογράφοι του όρου «μειοδοτική αντίληψη» δεν θα βρουν καλύτερο παράδειγμα.

Αλλά ο πιο περίεργος υπουργός Εξωτερικών της μεταπολιτευτικής Ελλάδας το προβάλλει ως κυβερνητικό… επίτευγμα, που «αναδεικνύει την υποκρισία της Τουρκίας ώστε να την απομονώσουμε διπλωματικά». Ήταν για μια περίοδο το κεντρικό αφήγημα της προπαγάνδας Μητσοτάκη: Οι χειρισμοί του καταδίκασαν τον Ερντογάν σε «διπλωματική απομόνωση». Μέχρι που η Ελλάδα άρχισε να συλλέγει ήττες: Στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στα Βαλκάνια… Τα πρόσφατα γεγονότα στην Κάσο τις ανέδειξαν.

Αυτά είναι γνωστά και δεν θα είχε νόημα να επαναληφθούν, αν λίγες μέρες πριν από μια νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο Γεραπετρίτης δεν αναλάμβανε να δικαιολογήσει γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα κάνει το αυτονόητο: Να ζητήσει εξηγήσεις για την ένταξη της διαβόητης «Γαλάζιας Πατρίδας» του Σουλτάνου στη σχολική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς στη χώρα του. Αν μη τι άλλο, είναι εντελώς ασύμβατο με το ευχολόγιο που η ελληνική κυβέρνηση ονομάζει «Διακήρυξη των Αθηνών» ως οδηγό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επειδή το θέμα δεν θα τεθεί έτσι, ο υπουργός Εξωτερικών το «αποδραματοποιεί», μιλώντας για « αφηρημένο ιδεολόγημα των Τούρκων», Θα ήταν για μειδιάματα, αν δεν έβγαζε τρόμο για την τύχη που έχουν τα εθνικά θέματα στα χέρια του σημερινού πρωθυπουργού, που ασκεί εξωτερική πολιτική στα βήματα του – άδηλου μέντορά του… Κώστα Σημίτη.

Ο Γεραπετρίτης για να υποβαθμίσει την «αφηρημένη» τουρκική βουλιμία αντιπαραθέτει την κατευναστική συμπεριφορά της κυβέρνησης στην Κάσο. Που ήταν, όμως, ό,τι πιο συγκεκριμένο μπορεί να υπάρξει ως τεκμήριο ελληνικής υποχωρητικότητας. Όσο είναι και η ένταξη της «Γαλάζιας Πατρίδας» στον πυρήνα διαμόρφωσης εθνικής συνείδησης στη σημερινή Τουρκία, αποθέωση του αναθεωρητισμού, τον οποίο αποκηρύσσει – υποτίθεται – η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Για τον Γεραπετρίτη, η επίκληση «στην ηρεμία και ασφάλεια που θέλει ο ελληνικός λαός», είναι λόγος να αδρανεί η ελληνική εξωτερική πολιτική από την άσκηση του δικαιώματος των 12 μιλίων και την ανακήρυξη ΑΟΖ κατά περιοχή στο Αιγαίο μέχρι το Κυπριακό και την – ανομολόγητη – αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει να κάνει τον «λαγό» του πρωθυπουργού ενόψει μιας συνάντησης υψηλού διακυβεύματος, το πιάνουμε το υπονοούμενο: Με την επόμενη ελληνοτουρκική διαβούλευση κορυφής, τα πράγματα για την Ελλάδα θα γίνουν χειρότερα απ’ ό,τι τα άφησε η προηγουμένη.

ieidiseis.gr

Eurokinissi | Μιχάλης Καραγιάννης

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις