Το τριπλό χτύπημα του Ερντογάν: Αποστρατιωτικοποίηση, Παναγία Σουμελά, Κύπρος
Μέσα σε ένα 24ωρο ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο και την αληθινή του ατζέντα. Γκρεμίζοντας έτσι τις φαντασιώσεις των εν Ελλάδι αφελών, που πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει ειλικρινής διάλογος με έναν πολεμοχαρή αντίπαλο, ο οποίος παίζει σε όλα τα ταμπλό για τα συμφέροντά του κι εκβιάζει ακροβατώντας υπερδυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
- του Βασίλη Γαλούπη
Για τη μαύρη επέτειο των 49 χρόνων από την εισβολή, ο Ερντογάν είπε προκλητικά από τα Κατεχόμενα: «Το 1974 φέραμε την ειρήνη στην Κύπρο»!
Μάλιστα, η «Yeni Safak» και η «Sabah» επιτέθηκαν στον Μητσοτάκη, επειδή στο δικό του μήνυμα έκανε λόγο για εισβολή. «Σκάνδαλο από Μητσοτάκη, χαρακτήρισε εισβολέα την Τουρκία» έγραψε η μία, «Ξεπέρασε τα όρια ο Ελληνας πρωθυπουργός» σχολίασε η άλλη.
Λίγες ώρες μετά, ο Ερντογάν επανέφερε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Προκαλώντας ταυτόχρονα νευρικότητα στην Αθήνα, επειδή είπε ότι το ζήτημα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Μητσοτάκη, αλλά και από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γεραπετρίτη και Φιντάν.
Στη συνέχεια ήρθε το τουρκικό μπλόκο στην Παναγία Σουμελά για τον Δεκαπενταύγουστο. Με ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημέρωσε ότι, παρότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης σχεδίαζε να πάει στην Παναγία Σουμελά για να τελέσει τη θεία λειτουργία, οι τουρκικές Αρχές δεν έδωσαν τη σχετική άδεια.
Οι λόγοι της τουρκικής άρνησης δεν έγιναν γνωστοί, αλλά όλα δείχνουν πως πρόκειται για καθαρά πολιτική απόφαση.
Πριν από μόλις δύο εβδομάδες δόθηκε από τις τουρκικές Αρχές η άδεια που επέτρεψε την προσβολή και βεβήλωση της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα για την Τουρκία να γίνει πάρτι εντός του ναού. Πρόβλημα για τον Ερντογάν υπάρχει αν είναι ανοιχτή η Παναγία Σουμελά σε μια τόσο σημαντική μέρα για τη χριστιανοσύνη.
Για τον «σουλτάνο», που θέλει και επανέναρξη συνομιλιών με την Ε.Ε., είναι ένδειξη σεβασμού της ανεξιθρησκίας και της Ιστορίας να βεβηλώνεται ο ναός στη Σμύρνη, να μετατρέπεται σε τζαμί η Αγία Σοφία και να μπαίνει λουκέτο δίχως καμία αιτιολογία στην Παναγία Σουμελά για τον Δεκαπενταύγουστο.
Είναι ο ίδιος Ερντογάν που στην Ελλάδα κάποιοι θέλουν να καθίσουν μαζί του στο ίδιο τραπέζι για να συζητηθούν θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική μας κυριαρχία. Επιμένοντας μυστηριωδώς, χωρίς κανένα στέρεο επιχείρημα, ότι αυτό είναι ένα πολύ… καλό τάιμινγκ. Λες κι έχει αλλάξει κάτι στην τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα.
Θυμίζουμε ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, ανακοίνωνε μέσω του καναλιού Haber Turk ότι «το θέμα του εξοπλισμού των ελληνικών νησιών παράγει μια πολύ υψηλή ένταση, που κλειδώνει άλλα ζητήματα», ότι η μειονότητα στη Δυτική Θράκη είναι «τουρκική» και κατηγορούσε την Ελλάδα ότι «τρυπά βάρκες για να σκοτώνει ανθρώπους στη Μεσόγειο».
Το τριπλό χτύπημα του Ερντογάν τις τελευταίες ώρες για την αποστρατιωτικοποίηση, την Παναγία Σουμελά και την Κύπρο ήρθε να επιβεβαιώσει πως η στάση της Τουρκίας δεν έχει μετατοπιστεί ούτε μία ίντσα. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που μετά την επανεκλογή της κάνει συνεχώς λόγο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, για υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα.
Κι αν για τον Στρατό στα ελληνικά νησιά ή για το Κυπριακό ο Ερντογάν προκαλεί σταθερά εδώ και χρόνια με την ίδια ρητορική, η απόφαση για την Παναγία Σουμελά φάνηκε να αιφνιδιάζει τους πάντες.
Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στην ενδοχώρα της Τραπεζούντας, λειτουργούσε ως μοναστήρι μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Από την περσινή Πρωτομαγιά, ύστερα από έξι χρόνια κατά τα οποία έγιναν αρκετά «μίνι» εγκαίνια, αλλά και ένα… πάρτι με ηλεκτρονική μουσική που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, η Παναγία Σουμελά έγινε και πάλι πλήρως προσβάσιμη για το κοινό. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, διευθετήθηκαν και τα ζητήματα με τους βράχους πάνω από την πύλη της εισόδου, που ενισχύθηκε με ατσάλινους πασσάλους 16 μέτρων. Η Άγκυρα, όμως, αποφάσισε η ομαλότητα να έχει σύντομη διάρκεια.
Όπως γράφει η τουρκική «Dailysabah», το μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 386 μ.Χ., έχουν επισκεφθεί την τελευταία διετία, δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2021, 600.000 επισκέπτες, παρά την πανδημία. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτισμού της Τραπεζούντας Ταμέρ Ερντογάν, το 2021 φιλοξένησε 153.994 επισκέπτες και 339.457 το 2022. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι επισκέπτες ανήλθαν σε 104.291.
Η Τουρκία στέλνει τους ξένους τουρίστες στην Αγία Σοφία, με 35.000.000 επισκέπτες το 2007-2019, στην Παναγία Σουμελά, στα αναρίθμητα αρχαιοελληνικά αριστουργήματα στη Μικρά Ασία. Προβάλλει ως δική της ακόμα και μια θάλασσα που δεν της ανήκει, με το περιβόητο «Turkaegean», το οποίο, δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά επέτρεψε συνειδητά να κατοχυρωθεί.
Από τη μια, η Τουρκία βεβηλώνει ιστορικούς ναούς, προσβάλλει τον χριστιανισμό, αντιμετωπίζει αριστουργήματα αρχαιοελληνικά και βυζαντινά ως σκηνικά για… ζωοπανήγυρη, απειλεί κάθε μέρα την Ελλάδα και την Κύπρο. Από την άλλη, αντλεί τα πλούσια τουριστικά έσοδά της εκμεταλλευόμενη, κυρίως, καθετί ελληνικό. Η ίδια, άλλωστε, δεν έχει και πολλά άλλα να παρουσιάσει…
Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1954 σε εργατική συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Ο πατέρας του υπηρετούσε στην τουρκική ακτοφυλακή. Στο βιογραφικό του εμφανίζει ότι σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, αν και υπάρχει αμφισβήτηση για το κατά πόσο πήρε πτυχίο. Είναι ιδρυτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ενώ το 1994-1998 ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Το 2003-2014 ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας και από το 2014 πρόεδρος της χώρας, μετά και την πρόσφατη επανεκλογή του. Επί των ημερών του η Τουρκία ασκεί επιθετική νεοοθωμανική εξωτερική πολιτική και έχει οπισθοδρομήσει σε ζητήματα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθοράς.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις