Ομαδική αγωγή κατά της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας – Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται τον Ιούνιο
Όπως αναφέρει το BBC, συνολικά 75 περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης που αφορούσαν ανώτερους τραπεζίτες μεταξύ των ετών 2000 και 2011, συμπεριλαμβανομένου και βιασμού, καταγράφονται σε νομικά έγγραφα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Στο πλαίσιο της ομαδικής αγωγής γυναικών που εργάζονταν στον αμερικανικό επενδυτικό κολοσσό, γίνεται επίσης αναφορά και σε διακρίσεις σε ότι αφορά τις οικονομικές απολαβές και την επαγγελματική τους ανέλιξη. Η ομαδική αγωγή φέρει την υπογραφή 1.400 γυναικών, και σύμφωνα με το BBC, η υπόθεση θα εκδικαστεί τον Ιούνιο. Από την πλευρά της, η Goldman Sachs αρνείται τις καταγγελίες περί μεροληψίας και σεξουαλικών επιθέσεων.
Εκπρόσωπος της εταιρείας έσπευσε να υποστηρίξει ότι πολλές από τις καταγγελίες είναι παλιές – τουλάχιστον 20 ετών – κι ότι ήταν «επιλεκτικές, ανακριβείς και ελλιπείς». «Η παρουσίαση των καταγγελιών από τους ενάγοντες δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της Goldman Sachs», υποστηρίζει εκπρόσωπος της τράπεζας
«Οι διακρίσεις, η παρενόχληση και η κακομεταχείριση σε οποιαδήποτε μορφή είναι απαράδεκτες στη Goldman Sachs και όταν εντοπιστούν, λαμβάνονται γρήγορα μέτρα… Από σεβασμό προς τα εμπλεκόμενα άτομα, δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις μεμονωμένες καταγγελίες», προσθέτει.
Η Κριστίνα Τσεν Όστερ, αντιπρόεδρος στην Goldman Sachs που εργάστηκε από το 1997 έως το 2005, ήταν μία από τις τρεις γυναίκες που υπέβαλαν μήνυση σε βάρος της τράπεζας. Η ίδια υποστηρίζει επίσης ότι ανυπομονεί να μοιραστεί την εμπειρία της στη δίκη.
«Ελπίζω ότι αυτή η υπόθεση θα βοηθήσει επιτέλους να σπάσουν τα στερεότυπα για τις γυναίκες στη Γουόλ Στριτ και να δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλους κλάδους όπου οι διακρίσεις λόγω φύλου είναι διάχυτες… «Πρέπει να υπάρξει διαφάνεια σε πρακτικές που προηγουμένως φαινόταν ανέγγιχτες».
Η μήνυση αναφέρει ότι οι γυναίκες στη Goldman αμείβονταν λιγότερο και είχε λιγότερες πιθανότητες να λάβουν προαγωγή, ως αποτέλεσμα ενός μοτίβου πρακτικών που προωθούν, διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της εργασιακής κουλτούρας της επονομαζόμενης «λέσχης αγοριών» που επέτρεπε τις σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών.
Ροζ μαρτυρίες
Η Goldman Sachs κατηγορείται ότι έκανε τα στραβά μάτια σε μάνατζερ που εμπλέκονταν σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.
Μία γυναίκα που εργαζόταν στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία ισχυρίστηκε ότι την είχαν ναρκώσει και εν συνεχεία βιάσει ύστερα από έναν αγώνα μπέιζμπολ της εταιρείας.
Μια άλλη υπάλληλος είπε ότι ένας άνδρας διευθυντής την οδήγησε σ΄ έναν εγκαταλελειμμένο όροφο και της πρότεινε να κάνουν σεξ. Στη συνέχεια της τηλεφώνησε για να της πει ότι «αυνανιζόταν υπό τον ήχο της φωνής της», αναφέρεται σε μία καταγγελία.
Η πρώτη μάρτυρας
Σύμφωνα με την εμπειρία της Κριστίνα Τσεν Οστερ, ένας παντρεμένος συνάδελφός της την στρίμωξε σ΄ έναν τοίχο, τη φιλούσε και τη χάϊδεύε» μετά το πέρας ενός εταιρικού δείπνου. Η ίδια ισχυρίζεται επίσης ότι συνεχώς αμείβονταν λιγότερο και της έκοβαν τα φτερά». Ανέφερε επίσης ότι της είχαν αφαιρέσει ευθύνες όταν ήταν σε άδεια μητρότητας .
«…Χρόνο με τον χρόνο η Goldman συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως υπαλλήλους δεύτερης κατηγορίας, επιτρέποντας να ανθίσει μια κουλτούρα φόβου και αντεκδίκησης αντί να διορθώνει τη γνωστή, συστημική προκατάληψη του φύλου», επισημαίνεται στην σχετική αγωγή.
Οι δικηγόροι ζητούν αποζημίωση για τις γυναίκες, οι οποίες σύμφωνα με την αγωγή, αμείβονταν κατά 20% λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους που είχαν το αξίωμα του αντιπροέδρου, ενώ οι γυναίκες συνεργάτες αμείβονταν κατά 8% λιγότερο από τους άρρενες συναδέλφους τους.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις