Ώρες μετά την επίθεση του Αντώνη Σαμαρά εναντίον του πρωθυπουργού, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού.

Σημαντικό στοιχείο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι κατ’ αρχήν το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να διαχωρίσει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς – τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή– ώστε με αυτό τον τρόπο να μειώσει τους κραδασμούς στο εσωτερικό της ΝΔ.

Γιατί είναι αλλιώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει να αντιμετωπίσει τον πρώην άσπονδο εχθρό της οικογένείας του και άλλο να τα βάζεις με τον απόγονο του ιδρυτή της παράταξης.

Άλλωστε, αντικειμενικά ο Αντώνης Σαμαράς χθες κατέθεσε μία ακραία δεξιά πλατφόρμα, περνώντας παράλληλα την κόκκινη γραμμή που είχαν βάλει οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό κράτησαν για αρχή την φράση του Μεσσήνιου πολιτικού «θα είναι παρών».

Προφανώς, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ με την αναφορά του αυτή θέλησε να στείλει μήνυμα ότι δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ και ότι θα συνεχίσει να επικρίνει την κυβέρνηση όταν αυτός θεωρεί ότι πρέπει να το πράξει.

Το γεγονός ότι είχε κάνει μεγάλη κινητοποίηση προκειμένου να γεμίσει το Πολεμικό Μουσείο με υποστηρικτές – οι οποίοι μάλιστα τον καταχειροκρότησαν – δείχνει, σύμφωνα με γαλάζιους παράγοντες, ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει να παίξει τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Να εμφανίζεται ως ο εγγυητής της παράταξης, ως ο άνθρωπος ο οποίος δεν θα επιτρέψει να χαθεί ο δεξιός πατριωτικός χαρακτήρας της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι δεν μίλησε μόνο για τα εθνικά θέματα, αλλά και για την οικονομία και την ακρίβεια, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η μείωση του ΦΠΑ απέδωσε καρπούς.

Το ζητούμενο για τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου είναι πόσα στελέχη και βουλευτές θα συνταχθούν πίσω από τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και πότε θα κάνει την επόμενη κίνηση του ο Αντώνης Σαμαράς.

Γιατί αν πίσω από τον πρώην πρωθυπουργό συστρατευθούν οι βουλευτές που εξέφρασαν τα παράπονα τους στην πρόσφατη ΚΟ, τότε τα πράγματα θα γίνουν επικίνδυνα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί στην πραγματικότητα, κάθε στιγμή και για όλες σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να είναι υπόλογος σε τουλάχιστον 20-25 βουλευτές που εμφανίζονται να στηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά.

Πολλοί στοιχηματίζουν ότι με αφορμή το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να παρέμβει στις εξελίξεις. Όχι για τον εαυτό του – αφού έτσι και αλλιώς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να σιωπήσει με αντάλλαγμα κάποιο αξίωμα – αλλά για το «καλό της παράταξης».

Μετά το αρχικό «ουδέν σχόλιο» της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε χθες στα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς περί ιδεολογικής αλλοίωση των θέσεων και των απόψεων της ΝΔ, λέγοντας ότι «η στρατηγική της λελογισμένης διεύρυνσης, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της παράταξης αποδίδει».

Γαλάζιες πηγές έλεγαν πάντως, ότι ο πρώην πρωθυπουργός έφτασε να υιοθετεί ακόμα και fake news για «αποστρατιωτικοποίηση νησιών» και «εκκένωση βραχονησίδων για…οικολογικούς λόγους».

Σε ό,τι αφορά την βάση της ΝΔ και τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος εκεί τα πράγματα είναι περίεργα. Αρκετοί θεωρούν ότι οι απόψεις Σαμαρά εκφράζουν ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών που διαφωνεί με την τόσο μεγάλη διεύρυνση, ειδικά από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός προσφέρει καλές υπηρεσίες στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς με όσα ακραία και αναχρονιστικά είπε τρόμαξε στους ψηφοφόρους της ΝΔ.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις