Τα αποτελέσματα της κάλπης της 25ης Ιουνίου 2023 και κυρίως η μεγάλη συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν «γυμνή» την Αντιπολίτευση και από θεσμικά «όπλα».
Τα αποτελέσματα αυτά στερούν πρώτα από όλα το πρόσφατα κατοχυρωθέν – έπειτα από εγκριθείσα πρόταση της ΝΔ κατά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος – δικαίωμα της εκάστοτε αντιπολίτευσης να επιτυγχάνει τη συγκρότηση, έστω περιορισμένου αριθμού ανά κοινοβουλευτική περίοδο, εξεταστικών επιτροπών, στο πλαίσιο της ευρύτερης διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την εκάστοτε κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται συγκεκριμένα ότι βάσει του αναθεωρηθέντος καταστατικού χάρτη της χώρας και του νέου Κανονισμού της Βουλής, «έπειτα από πρόταση τουλάχιστον 10 βουλευτών, η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο, ανά κοινοβουλευτική περίοδο, εξεταστικές επιτροπές, με απόφαση που λαμβάνεται από τα 2/5 τουλάχιστον του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας».
Στην προηγούμενη Βουλή ως γνωστόν ο ΣΥΡΙΖΑ για «τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης και της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος» όσο και το ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές είχαν πετύχει τη συγκρότηση δύο τέτοιων επιτροπών, αφού αριθμητικά το άθροισμα των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων υπερκάλυπτε το όριο των 2/5, δηλ. τους 120 βουλευτές».
Στη νέα Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ με 48, το ΠΑΣΟΚ με 32 και το ΚΚΕ με 20 συγκεντρώνουν μόνο 100 βουλευτές. «Χρειάζονται» δηλ. τη συνδρομή τουλάχιστον των κομμάτων του Κυριάκου Βελόπουλου (διαθέτει 12 βουλευτές) και της Ζωής Κωνσταντοπούλου (8 βουλευτές) για να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός. Πολιτικά ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο έως αδύνατο να επιδιώξουν μια τέτοια συμπόρευση η Κουμουνδούρου, η Χαριλάου Τρικούπη και ο Περισσός.
Διαθέτουν βέβαια τον ελάχιστο αριθμό (60) που απαιτείται για την υποβολή πρότασης μόνο και μόνο για να προκαλέσουν ειδική συνεδρίαση και συζήτηση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή». Χρειάζεται επίσης συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ ή ΠΑΣΟΚ με ΚΚΕ προκειμένου ακόμη και να κατατεθούν (αναγκαίες τουλάχιστον 50 υπογραφές) προτάσεις είτε μομφής προς το προεδρείο της Βουλής είτε δυσπιστίας προς την κυβέρνηση ή μέλος της.
enikos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις