Σύμφωνα με την εφημερίδα, Wall Street Journal, στην ΕΕ ήδη έχει πέσει η «πρόταση» για «ταμείο 100 δισεκατομμυρίων» ευρωπαϊκών και εθνικών επιδοτήσεων ως επί το πλείστον προς τις ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες. Αντίστοιχη «πρόταση» για «ταμείο 100 δισ.» είχε κάνει πρόσφατα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ. Συμπτώσεις!
Ανεξαρτήτως του ποσού που τελικά θα μπει στο «ταμείο», βέβαιον είναι ότι και η Ευρώπη έχει μπει πλέον στο κυνήγι των εξοπλισμών, ενώ το λόμπι των πολεμικών βιομηχανιών της πιέζει αφόρητα για χρηματοδοτήσεις. Το σκεπτικό είναι απλό: Δεν γίνεται να αποσπούν το μερίδιο του λέοντος οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, πρέπει να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές.
Ενα ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες -και στην Ελλάδα- να αγοράσουν το μαχητικό αεροσκάφος τους, πέμπτης γενιάς, F-35. Ουσιαστικά, δηλαδή, να επιδοτήσουν – χρηματοδοτήσουν οι Ευρωπαίοι την παραγωγή και εξέλιξη αυτού του οπλικού συστήματος. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που η κατασκευαστής του, Lockheed Martin, έχει πέσει θεαματικά εκτός σχεδιασμού και από οικονομικής και από τεχνικής άποψης.

Τα «ασημικά»

Ενώ, λοιπόν, που γίνονται αυτοί οι σχεδιασμοί, η Ελλάδα ξεπουλάει και τα τελευταία «ασημικά» που της έχουν μείνει. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, τα οποία μετατρέπονται ουσιαστικά σε υποκατασκευαστή και υποτακτικό τσεχικής εταιρείας.
Κι’ όλα αυτά, τη στιγμή που εδώ και τουλάχιστον ένα έτος η ΕΕ δηλώνει ότι χρηματοδοτεί την παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία. Μόνο που στα ΕΑΣ κυριαρχεί μπάχαλο και ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να μπουν στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, γίνονται «υπαλληλίσκοι» των Τσέχων, οι οποίοι έχουν καταφέρει να μετατραπούν σε κέντρο συγκέντρωσης και παραγωγής οβίδων για την Ουκρανία. Με το αζημίωτο βέβαια. Παίρνοντας τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ.
Το Neostrategy.gr πρόσφατα ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της πολεμικής βιομηχανίας και ειδικότερα στα ΕΑΣ.
Εσχάτως, λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει η δημιουργία joint venture των ΕΑΣ με την τσέχικη εταιρεία Czechoslovak Group (CSG). Το 51% θα έχει το ελληνικό δημόσιο μέσω της ΕΑΣ και το 49% ο τσεχικός όμιλος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ήδη το σχέδιο της τελικής συμφωνίας που προωθείτο με το «πράσινο φως» του Κ.Μητσοτάκη, συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ.

Πόλεμος πολεμικών βιομηχανιών

Ιδανικό πρόσχημα για το νέο «ευρω-ταμείο» των 100 δισ. αποτελεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και το Μεσανατολικό. Αλλωστε, ουδόλως τυχαίες είναι οι -σε υψηλούς τόνους- κορώνες Ευρωπαίων πολιτικών παραγόντων και στρατιωτικών, καθώς και αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, ότι η οικονομία της ΕΕ πρέπει να μεταστραφεί σε «πολεμική οικονομία», «βρισκόμαστε σε πόλεμο» και ότι «η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ευρώπη».

Οσο ισχυρότερο είναι το λόμπι των πολεμικών βιομηχανιών ανά χώρα της ΕΕ, τόσο ανεβαίνουν οι τόνοι της «πολεμικής ρητορικής» των πολιτικών τους. Δεν είναι τυχαίες, εξάλλου, οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Μακρόν, ότι πρέπει να σταλούν δυνάμεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας. Κι’ ας ξέρει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Η γαλλική πολεμική βιομηχανία βλέπει τη Γερμανία να κερδίζει θέσεις στην «αγορά των όπλων», και εντός της Ουκρανίας, και θέλει κι’ αυτή τη μετρικό της.

Το όποιο «ταμείο» δημιουργηθεί, με «ευρω-ομόλογο», όπως έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή αλλιώς, αναμένεται να γίνει αντικείμενο σκληρής μάχης μεταξύ των χωρών που έχουν ισχυρή πολεμική βιομηχανία. Τέτοιες χώρες που διεκδικούν το μερίδιο του λέοντος είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Τα υπόλοιπα κράτη – μέλη είτε θα συρθούν πίσω από τους μεγάλους, είτε θα αρκεστούν σε ψίχουλα.
Το πως θα μοιραστεί η πίτα θα φανεί και από τον διορισμό των «κομισάριων» Αμυνας, Τεχνολογίας, Καινοτομίας, κ.ο.κ., στη νέα Κομισιόν. Αραγε, η ελληνική κυβέρνηση, η οποία κατά τα λοιπά «κόπτεται» για την πολεμική βιομηχανία της χώρας μας, έχει κάποιο σχέδιο, ή κινείται με … βάρκα την ελπίδα. Τη μια φορά ως κολαούζος του Βερολίνου, την άλλη των Παρισίων, κ.λ.π.;

Επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Wall Street Journal, «η Ευρώπη κάνει ριζικά βήματα για να ενισχύσει την παραγωγή της». Ο Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά της, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είχε έλθει και στην Ελλάδα και επισκέφθηκε τα ΕΑΣ, «ζητάει κρατικές δαπάνες για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, προκειμένου να ανταγωνιστεί η Ευρώπη την Κίνα και τις ΗΠA».

Οπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, ωστόσο, «πρόκειται για αντιστροφή της μακροχρόνιας πολιτικής της ΕΕ που στόχευε στον περιορισμό των εθνικών επιδοτήσεων». Πάντως, προσθέτει, στην αρχή του 2024, «κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ έκανε μια εντυπωσιακή πρόταση: Ένα δημόσιο ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα περιόριζε την εξάρτηση της Ευρώπης από τους κατασκευαστές στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ, οι οποίοι παράγουν σχεδόν τα δύο τρίτα του στρατιωτικού υλικού της Ευρώπης».
Με τα χρήματα αυτά, συνεχίζει η εφημερίδα, «θα μπορούσαν να επιδοτηθούν ευρωπαϊκές εταιρείες για την ανάπτυξη και την κατασκευή περισσότερων όπλων στο εσωτερικό της ΕΕ, σε μια εποχή που η ήπειρος αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία».

neostrategy.gr

photo:Daniel li/Unsplash

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις