«Γιατί θέλουν να φύγουν;». Αυτός είναι ο τίτλτος σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας ΖΕΙΤ, το οποίο σχολιάζει τη μεγάλη φυγή δεκάδων χιλιάδων Τούρκων στη Γερμανία το τελευταίο διάστημα.

Μόνο τον Νοέμβριο, οι αιτήσεις ασύλου ξεπέρασαν τις 10.000, λίγο λιγότεροι δηλαδή από τους 11.489 Σύρους, που από το 2014 βρίσκονται στην κορυφή των χωρών προέλευσης των προσφύγων στη Γερμανία. Η εφημερίδα προσπαθεί να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους μια υποτιθέμενα ασφαλής χώρα, η Τουρκία, που έχει υποδεχθεί 3,7 εκατ. Σύρους, εγκαταλείπεται μαζικά από τους κατοίκους της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού μέσου, κύρια αιτία για το γεγονός αποτελεί η αυταρχική διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χειραγωγεί τη δικαιοσύνη, παρακολουθεί στελέχη της αντιπολίτευσης και φυλακίζει δημοσιογράφους. Ο δεύτερος λόγος είναι η δεινή οικονομική κατάσταση, αφού ο πληθωρισμός επισήμως είναι 62% και ανεπισήμως υπερβαίνει το 100%. Ο τρίτος λόγος είναι ο καταστροφικός σεισμός του Φεβρουαρίου, στον οποίο σκοτώθηκαν 57.000 άνθρωποι, καταστράφηκαν πάνω από 800.000 κτίρια και έχασαν τα σπίτια τους εκατομμύρια πολίτες. Ενας τέταρτος λόγος είναι η θέση των Κούρδων, αν και στις αιτήσεις ασύλου καλούνται να αποδείξουν ότι χρήζουν προστασίας. Φέτος μόλις 4,7% των Κούρδων εξασφάλισαν άσυλο στη Γερμανία, ενώ στους Τούρκους το αντίστοιχο ποσοστό είναι 50%.

Περισσότερες ελπίδες έχουν όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι εκκρεμεί δίωξη εις βάρος τους ή ότι είχαν επιφανή ρόλο στο φιλοκουρδικό κόμμα ΗDP, του οποίου η ηγετική ομάδα βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενη για σχέσεις με την τρομοκρατία. Συνολικά από 55.000 που κατέθεσαν αίτηση ασύλου τους πρώτους έντεκα μήνες του 2023, μόνο οι 740 απελάθηκαν.

Η συντριπτική πλειονότητα όσων προέρχονται από την Τουρκία παραμένει στη Γερμανία, εξασφαλίζοντας έστω μια περιορισμένη άδεια εργασίας και απασχόληση σε κουρδικά εστιατόρια ή τουρκικές εταιρείες. Συναντιούνται με τη βοήθεια δικτύων που χρονολογούνται από την εποχή των μεταπολεμικών Γκασταρμπάιτερ και ελπίζουν ότι τελικά θα καταφέρουν να μείνουν, επισημαίνει η ΖΕΙΤ.

Ο Ερντογάν πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα πριν από μερικές ημέρες και ένα από τα θέματα που έθεσε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς στη συνάντησή τους ήταν ο επαναπατρισμός μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί. Τα δύο τρίτα των Τούρκων αιτούντων άσυλο είναι άνδρες και το ένα τρίτο ανήλικοι. Επειδή δεν χρειάζονται βίζα στη Βοσνία, στην Αλβανία, στη Σερβία και στη Βόρεια Μακεδονία κι έτσι με μία πτήση σε αυτές τις χώρες γλιτώνουν τα «δύσκολα σύνορα» Ελλάδας ή Βουλγαρίας, καταλήγει η εφημερίδα.

ieidiseis.gr

Matthias Schrader/AP

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις