Η Σουηδία γίνεται η δεύτερη χώρα της Ευρώπης και του κόσμου που κατασκευάζει αποθήκη για απόβλητα από πυρηνικά εργοστάσια, μια αχανή υπόγεια εγκατάσταση που σχεδιάστηκε να μείνει ασφαλής για 100.000 χρόνια.
Η ασφαλής αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων που παραμένουν επικίνδυνα για χιλιετίες παραμένει ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την πυρηνική βιομηχανία από τότε που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτοι αντιδραστήρες τη δεκαετία του 1950.
Η μόνη άλλη χώρα που υλοποιεί ανάλογο σχέδιο είναι η Φινλανδία, η οποία δηλώνει πρόθυμη να υποδεχτεί τα απόβλητα και άλλων χωρών.
«Είναι δύσκολο να υπερβάλλει κανείς για τη σημασία της έναρξης κατασκευής μόνιμης αποθήκης όσον αφορά τη Σουηδία και την κλιματική μετάβαση» δήλωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Ρομίνα Πουρμοχτάρι.
Η World Nuclear Association, σύνδεσμος της βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας, εκτιμά ότι σε όλο τον κόσμο έχουν συσσωρευτεί περίπου 300.000 τόνοι εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων. Το μεγαλύτερο μέρος παραμένει προσωρινά αποθηκευμένο σε δεξαμενές ψύξης δίπλα σε αντιδραστήρες.
Το πρόβλημα αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς ένας σημαντικός αριθμός χωρών στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο ποντάρουν στην πυρηνική ενέργεια για να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα.
Η μόνιμη γεωλογική αποθήκη του Φόρσμαρκ, περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης στην ανατολική ακτή της Σουηδίας, θα αποτελείτε από τούνελ συνολικού μήκους 60 χιλιομέτρων, θαμμένα κάτω από 500 μέτρα βράχου ηλικίας 1,9 δισεκατομμυρίων ετών.
Στην τελική του μορφή θα φιλοξενεί 12.000 τόνους εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων, κλεισμένων μέσα σε χάλκινα κάνιστρα μήκους 5 μέτρων, τα οποία θα πακετάρονται μέσα σε άργιλο και θα θάβονται.
Η εγκατάσταση, η οποία μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της Σουηδίας, σχεδιάζεται να υποδεχτεί τις πρώτες παρτίδες στα τέλη της δεκαετίας του 2030. Δεν θα ολοκληρωθεί όμως πριν από το 2080, οπότε οι υπόγειες σήραγγες θα σφραγιστούν για πάντα, ανέφερε η σουηδική Εταιρεία Διαχείρισης Πυρηνικών Καυσίμων και Αποβλήτων (SKB).
Καθυστέρηση στις εργασίες δεν αποκλείεται πάντως να προκαλέσει η προσφυγή της μη κυβερνητικής οργάνωσης MKG που ζητά περαιτέρω ελέγχους ασφάλειας.
Σύμφωνα με την καταγγελία, το σουηδικό Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας έδειξε ότι τα χάλκινα κάνιστρα κινδυνεύουν από διάβρωση που θα μπορούσε να απειλήσει τα υπόγεια ύδατα.
«Έχουμε το περιθώριο να περιμένουμε δέκα χρόνια πριν λάβουμε αποφάσεις, δεδομένου πως πρέπει να μείνει ασφαλές για 100.000 χρόνια» δήλωσε η Λίντα Μπίρκενταλ, επικεφαλής της MKG.
Το κόστος της μόνιμης αποθήκης του Φόρσμαρκ, περίπου ένα δισ. ευρώ, θα καλυφθεί από την πυρηνική βιομηχανία.
in.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις