Κοιτώντας φωτογραφίες από πρόσφατα επεισόδια, όπως για παράδειγμα αυτά που σημειώθηκαν ανάμεσα σε αναρχικούς και αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη, στην επέτειο του Πολυτεχνείου ή μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα, μεταξύ Γερμανών χούλιγκαν της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και ΜΑΤ στην πλατεία Συντάγματος, παρατηρεί κανείς ότι από τις στολές των αστυνομικών απουσιάζουν τα διακριτικά· ο αριθμός μέσω του οποίου καθίσταται δυνατή η ταυτοποίησή τους όταν εκτελούν υπηρεσία.
Και όμως, το συγκεκριμένο μέτρο έχει εξαγγελθεί τουλάχιστον τρεις φορές στο παρελθόν, έπειτα από κρίσεις με επίκεντρο την αστυνομία, ως πρωτοβουλία που ενισχύει τη διαφάνεια και συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό του Σώματος. Προς τι, λοιπόν, τόση δυσκολία;
Το φθινόπωρο του 2019, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία, η αστυνομία ξεκίνησε, όπως είχε προεκλογικά δεσμευθεί, να εκκενώνει καταλήψεις στα Εξάρχεια, στην ΑΣΟΕΕ, στο Κουκάκι και αλλού. Οι επιχειρήσεις τότε συνοδεύθηκαν από καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας από τους ενστόλους, με την πολιτική και φυσική ηγεσία να ανακοινώνουν τότε ως απάντηση την τοποθέτηση κάμερας στις στολές των αστυνομικών, καθώς και διακριτικών στα κράνη τους. Στις 23 Δεκεμβρίου 2019, μάλιστα, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι η υποχρέωση αναγραφής του αριθμού στο κράνος είχε αρχικά καθιερωθεί με διαταγή το 2010, όταν υπουργός ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ο σημερινός υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Τους μήνες που ακολούθησαν δεν υπήρξαν εξελίξεις, μέχρι που το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά όσα διαδραματίστηκαν τον Μάρτιο του 2021 στη Νέα Σμύρνη. Και τότε, απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης –και όχι μόνο– για αστυνομική βία και αυθαιρεσία, ανακοινώθηκε εκ νέου η απόφαση για χρήση κάμερας από αστυνομικούς πρώτης γραμμής, όπως επίσης και για την αναγραφή αριθμού-ταυτότητας στις στολές τους. Κάποια πρώτα διακριτικά μπήκαν στις στολές των δικυκλιστών των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και «Δράση», όχι όμως και των ανδρών των ΜΑΤ. Τα αυτοκόλλητα, ωστόσο, με τα νούμερα είναι μικρά και ο κωδικός αναγνώρισης δυσδιάκριτος και σίγουρα δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο τοποθετήθηκαν: την ταυτοποίηση των αστυνομικών που τα φέρουν στις στολές τους.
Μετά την πρόσφατη αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, κατά τη διάρκεια της οποίας έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών ο 20χρονος Ρομά Νίκος Σαμπάνης, ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων, όπως για παράδειγμα η επιτάχυνση της προμήθειας καμερών για τις στολές των αστυνομικών. Για τα διακριτικά στις στολές των αστυνομικών, πρακτική που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές, και όχι μόνον, αστυνομίες, οι συνθήκες στη χώρα προφανώς δεν έχουν ακόμη ωριμάσει.
kathimerini.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις