Νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό διαπραγματεύονται Βερολίνο και Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Handelsblatt στις διαβουλεύσεις εμπλέκονται η γερμανική καγκελαρία, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ. Από τουρκικής πλευράς την ευθύνη της διαπραγμάτευσης έχει το γραφείο του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι.
Επικαλούμενη πληροφορίες των ανταποκριτών της σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα η Handelsblatt σημειώνει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, ότι “πέντε χρόνια αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, το Βερολίνο και η ‘Αγκυρα διαπραγματεύονται για μία νέα εκδοχή της συμφωνίας.
Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι “υπό διαπραγμάτευση είναι και τα σημεία εκείνα, στα οποία θεωρείται μάλλον ανέφικτη μία συμφωνία. Επιπλέον η Ελλάδα, που επηρεάζεται άμεσα από τη μετανάστευση χιλιάδων ανθρώπων προς την ΕΕ μέσω Τουρκίας, μένει εκτός (διαπραγμάτευσης). Και αυτό δεν αρέσει καθόλου στην κυβέρνηση της Αθήνας. Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχουν απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα του Handelsblatt. Ούτε η τουρκική κυβέρνηση παίρνει θέση επί του θέματος δημοσίως. Ωστόσο η συζήτηση συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς στο παρασκήνιο”.
Στην Αθήνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, “παρακολουθούν με καχυποψία τις διερευνητικές συνομιλίες”. Όπως λέει διπλωμάτης στην Αθήνα, το “ότι η καγκελάριος Μέρκελ, όπως και στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας τον Μάρτιο του 2016, παίρνει επάνω της το θέμα, προκαλεί ‘ανάμεικτα συναισθήματα”
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα ο χρόνος πιέζει για συγκεκριμένους λόγους. “Τα χρήματα που προέβλεπε η συμφωνία για το προσφυγικό του 2016 έχουν ήδη δαπανηθεί. Τουρκικές ΜΚΟ αναμένουν διακαώς νέα οικονομική βοήθεια. “Αν δεν λάβουμε σύντομα περισσότερα χρήματα, θα πρέπει να τερματίσουμε τις δράσεις μας” λέει ο Ιμπραήμ Ντιζμάν, συνεργάτης της οργάνωσης για τα δικαιώματα των προσφύγων Mülteciler Dernegi στην Κωνσταντινούπολη. Στις 25 Μαρτίου συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να γίνει μία πρώτη δημόσια συζήτηση γι αυτό το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Handelsblatt η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να συγκληθεί μέχρι τον Ιούλιο μία Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με συμμετοχή και της Τουρκίας. Πολλοί από αυτούς που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αμφιβάλουν εάν μπορεί να τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα”.
Στη συμφωνία αναφερόταν επίσης η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και η επέκταση της επέκταση της τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, η οποία δεν προχώρησε. Η Άγκυρα ζητά μεταξύ άλλων η επέκταση της τελωνειακής Ένωσης να αναφέρεται ρητά στο νέο προσφυγικό σύμφωνο. Η Γερμανία είναι ανοιχτή στην επέκταση της τελωνειακής ένωσης, αλλά προτιμά να μην περιλαμβάνεται στη συμφωνία για το προσφυγικό. Η Ελλάδα είναι κατά της επέκτασης της τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Πηγή: Deutche Well, ΕΡΤ-enikos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις