«Κοινή πορεία» με το Ισραήλ, αναζητά η Ελλάδα στο θέμα του κορονοϊού, εκτιμά μερίδα του γερμανικού Τύπου. Μετά το φιάσκο στο οποίο εξελίσσεται η διαχείριση του κορονοϊού εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα και το Ισραήλ, σημειώνει η εφημερίδα, Handelsblatt, «αναζητούν κοινή πορεία», ενώ «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού γίνονται αποδεκτά εκατέρωθεν».
Όπως δείχνουν όλα τα έως τώρα στοιχεία, η διαχείριση της ΕΕ, και ειδικότερα της Κομισιόν, στο θέμα των εμβολίων, έχει μετατραπεί σε παροιμιώδες φιάσκο. Κάτι που έχει σοβαρές συνέπειες συνολικότερα για τους λαούς και τις οικονομίες των κρατών – μελών της ΕΕ, αλλά και για την ίδια την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης παγκοσμίως.
Αποτέλεσμα είναι η ΕΕ να υπολείπεται δραματικά ακόμα και σε σχέση με τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, και πολύ περισσότερο με τις χώρες της Ασίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ειδικά οι τελευταίες έχουν να επιδείξουν ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, κάτι που ήδη επιδρά θετικά και στους οικονομικούς δείκτες τους.
Αντίθετα, η ΕΕ, με επικεφαλής της Κομισιόν τη Γερμανίδα, Ούρσουλα Φον Ντερ Λαϊεν, και την ίδια τη Γερμανία να έχει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2020, δείχνει να έχει αποτύχει παταγωδώς.
Αθήνα-Τελ Αβίβ
Ετσι, κατά την εφημερίδα, Handelsblatt, «η Ελλάδα επιδιώκει να επωφεληθεί από την επιτυχία της ισραηλινής εκστρατείας εμβολιασμών», με την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ισραήλ, να έχει, εκτός των άλλων, στόχο, αφενός μεν «την προώθηση του τουρισμού», και ειδικά των Ισραηλινών τουριστών προς την Ελλάδα, αφετέρου τη σύσφιγξη στο πολιτικό και στρατιωτικό πεδίο.
Η εφημερίδα υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι, ενώ το Ισραήλ «παρουσιάζει σήμερα αριθμό-ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού, συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του κόσμου σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό». Μάλιστα, «μέχρι τον Μάιο αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 80% των 9 εκατομμυρίων κατοίκων του». Αντίθετα, προσθέτει, «η Ελλάδα, με ποσοστό εμβολιασμού λίγο μικρότερο από 4%, βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Και, βέβαια, εάν συνεχιστεί η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και οι εμβολιασμοί με τους σημερινούς ρυθμούς, και με τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας των χειρισμών της ΕΕ, προς όφελος των πολυεθνικών του φαρμάκου, εκτιμάται ότι ολόκληρη η Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας, θα είναι αναγκασμένη να μείνει σε καραντίνα για αρκετούς μήνες ακόμη. Κάτι που πρακτικά σημαίνει, τεράστια προβλήματα για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο και αυτό το καλοκαίρι.
Ετσι, σύμφωνα με την Handelsblatt, Ελλάδα και Ισραήλ αποσκοπούν στη δημιουργία μίας «ταχείας λωρίδας» για τους Ισραηλινούς παραθεριστές που θα θελήσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Ισραηλινοί ειδικοί σε θέματα Τουρισμού αναφέρουν ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
Παρόμοια συμφωνία, συμπληρώνει η εφημερίδα, επιδιώκει να συνάψει το Ισραήλ με τη Βρετανία και την Εσθονία.
Το 2019, 700.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφτηκαν στην Ελλάδα, ενώ το 2020 αναμενόταν πάνω από ένα εκατομμύριο, δηλαδή πάνω από το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Κάτι, ωστόσο, που δεν έγινε, εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.
«Στρατηγικό βάθος» για το Ισραήλ
Οσον αφορά τη σύσφιγξη των πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ, οι οποίες πάντως αναπτύσσονται με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την ραγδαία χειροτέρευση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας, το 2010, ο Ορνα Μιζράχι (Orna Mizrahi), αναλυτής στο Ινστιτούτο Σπουδών Εθνικής Ασφάλειας (Institute for National Security Studies – INSS), στο Τελ Αβίβ, αναφερόμενος στις στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών, παρατηρεί ότι «η Ελλάδα προσφέρει στον ισραηλινό στρατό στρατηγικό βάθος».
Εκτός αυτού, προσθέτει από τη μεριά του ο Οντέντ Εράν (Oded Eran), πρέσβης του Ισραήλ στην ΕΕ έως το 2007, οι καλές σχέσεις μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Αθήνας μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή λήψης -αρνητικών για το Ισραήλ- αποφάσεων από μέρους της ΕΕ.
Επίσης, ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας είναι ο σχεδιαζόμενος υποθαλάσσιος αγωγός, EastMed, τη συμφωνία για τον οποίο υπέγραψαν πέρυσι, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος. Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, δεδομένων των μεγάλων τεχνικών προκλήσεων, του υψηλού κόστους κατασκευής και των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου, αιωρούνται ερωτηματικά πάνω από το έργο.
Πιο «στέρεο», πάντως, θεωρείται ένα άλλο εγχείρημα: Η σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας. Ο επονομαζόμενος EuroAsia Interconnector, ο οποίος θα συμβάλλει στην ασφάλεια του εφοδιασμού για τις τρεις χώρες. Το έργο, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την ΕΕ.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν είχαν εμφανιστεί αρκετά προβλήματα «ασυνενοησίας» (;) μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας.
Εξοπλισμοί
Τέλος, αναφέρει η εφημερίδα, η Αθήνα είναι καλός πελάτης της ισραηλινής βιομηχανίας όπλων.
Τον Απρίλιο, η Ελλάδα αναμένει να παραλάβει δύο drones, Heron-1, από την Israel Aerospace Industries. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα βρίσκονται στην Σκύρο και θα επιχειρούν πάνω από το Αιγαίο, όπου η Τουρκία χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερο drones.
Το Ισραήλ εμπλέκεται στη συντήρηση των ελληνικών αεροσκαφών μεταφοράς τύπου, Lockheed Hercules.
Η Αθήνα ενδιαφέρεται για την προμήθεια ισραηλινών αντιαρματικών πυραύλων.
Τον Δεκέμβριο ανατέθηκε στην ισραηλινή εταιρεία, Elbit Systems, η σύμβαση για τη δημιουργία και τη λειτουργία αεροπορικού εκπαιδευτικού κέντρου στην Καλαμάτα.
Τέλος, κοινοπραξία αποτελούμενη από τις ισραηλινές εταιρείες, Plasan Sasa και SK Holding, ανέλαβε στα τέλη του 2020 την ελληνική εταιρία κατασκευής στρατιωτικών οχημάτων ΕΛΒΟ.
Να σημειωθεί, επίσης, πως ορισμένοι «κύκλοι» του υπουργείου Αμυνας προωθούν ως το νέο «ελληνικό τυφέκιο» για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «ισραηλινό τυφέκιο».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις