Μοιράσου το άρθρο

Μια νέα υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης phishing καθώς και απόπειρας ξεπλύματος μαύρου χρήματος απασχολεί από προχθές την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου μετά την υποβολή μηνύσεως από ημεδαπό.

Ο μηνυτής δέχτηκε το πρωί της 25ης Νοεμβρίου 2021 στην οικία του τηλεφώνημα από κάποιο άτομο που του συστήθηκε ως υπεύθυνος της εταιρείας “Microsoft”.

Του είπε ότι διέτρεχε άμεσο κίνδυνο, λόγω του ό,τι κάποιοι χάκερς, είχαν υποκλέψει όλα τα αρχεία του υπολογιστή του.

Σε αυτά τα αρχεία υπήρχαν όλες οι πιστωτικές του κάρτες, αριθμοί λογαριασμών, φωτοτυπίες τραπεζικών βιβλιαρίων, ταυτοτήτων κ.α..

Του απέστειλαν αρχείο, στον υπολογιστή του τις ταυτότητες τους και φωτογραφίες τους που εμπεριέχοντο σε κάποια έγγραφα τα οποία δήλωναν ότι ήταν πιστοποιημένα στελέχη της εταιρείας Microsoft και δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Του ζήτησαν να τους παράσχει πρόσβαση στον υπολογιστή του εγκαθιστώντας σε αυτόν πρόγραμμα.

Ο ημεδαπός πείσθηκε και δέχτηκε να τους βοηθήσει προκειμένου να εντοπίσουν τους… χάκερς.

Του είπαν παραπέρα ότι θα έπρεπε να καταθέσουν σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς του το ποσό των 12.000 ευρώ περίπου.

Οπως κατέθεσε ο ημεδαπός, τον έπεισαν ότι έπρεπε να κατατεθούν τα χρήματα προκειμένου να υπάρχει κεφάλαιο περίπου 12.000 ευρώ σε καθένα από τους 4 λογαριασμούς του προκειμένου να γίνουν «ελκυστικοί» στους χάκερς για να εντοπιστούν και μετά την επιχείρηση να στείλει τα χρήματα σε άλλους παραλήπτες μέσω MONEYGRAM και WESTERN UNION.

Τον έπεισαν, όπως κατέθεσε, ότι όλα αυτά έπρεπε να γίνουν σε απόλυτη μυστικότητα και ότι τα τηλέφωνά του πιθανότατα θα ετίθεντο υπό παρακολούθηση από τους χάκερς.

Του ζήτησαν, όπως κατέθεσε, να επικοινωνούν μέσω e-mails επειδή θα ήλεγχαν εκείνοι τον υπολογιστή του και μέσω της μετάφρασης Google.

Χρησιμοποιούσαν δε άπταιστα τόσο την αγγλική όσο και την ελληνική γλώσσα.

Η πρώτη ανάληψη και αποστολή από εκείνον σε MONEYGRAM και WESTERN UNION των χρημάτων ήταν στην τράπεζα EUROBANK και έγινε στις 26 Νοεμβρίου 2021.

Το ποσό ήταν 12.000 ευρώ και αποστολέας των χρημάτων ήταν άτομο τα στοιχεία του οποίου έδωσε στους αστυνομικούς ο ημεδαπός.

Μετά 2 ημέρες του απέστειλαν τη φωτογραφία του χάκερ τον οποίο είχαν εντοπίσει και συνέλαβαν, όπως του είπαν!

Τον έπεισαν επιπλέον ότι ομολόγησε ότι σε αυτό το κύκλωμα των χάκερς, υπήρχαν 5 ακόμη μέλη και ότι με τη βοήθειά του, μπορούσαν να τους συλλάβουν όλους.

Τον έπεισαν έτσι να επαναλάβει τη διαδικασία μέσω των υπολοίπων τραπεζικών του λογαριασμών.

Ολοκληρώνοντας την διαδικασία αυτή θα έστελναν όπως είπαν αν χρειαζόταν το όποιο απαραίτητο έγγραφο σε κάθε τράπεζα για κάποιο πιθανό πρόβλημα αν αυτό προέκυπτε.

Οταν όμως μετέφερε όλα τα χρήματα όπως του υπέδειξαν, οι τράπεζες άρχισαν να επικοινωνούν μαζί του, ζητώντας του εξηγήσεις και πληροφορίες.

Τότε συνειδητοποίησε, όπως είπε, το τρομερό λάθος. Τον είχαν εξαπατήσει και τον είχαν χρησιμοποιήσει.

Απευθύνθηκε στις τράπεζες και ρώτησε αν είχε παραλάβει κάποια έγγραφα και δικαιολογητικά από κάποια εταιρεία ή από κάποια αρχή.

Η απάντηση ήταν ότι όχι μόνον δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά και ότι όλοι οι λογαριασμοί του ήταν μπλοκαρισμένοι.

Συνολικά μετέφερε από λογαριασμούς του στους απατεώνες 48.000 ευρώ που πιθανολογείται σφόδρα ότι αντλήθηκαν από απάτες σε τρίτους και τον χρησιμοποίησαν ως «αχυράνθρωπο».

ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

dimokratiki.gr-bloko.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις