Αποκαλύψεις από τη δικογραφία των βελγικών Αρχών – Επιμένει στην αθωότητά της η τριάδα του «ελληνικού συνδέσμου»

Εν μέσω αρνήσεων και αντιδράσεων -με το «σταγονόμετρο»- οι τρεις Έλληνες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς στην ΕΕ, το λεγόμενο Qatargate που αφορά την επιρροή του Κατάρ (με βαλίτσες γεμάτες ευρώ και δωράκια κάθε είδους) σε κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, κατονομάζονται ευθέως στη δικογραφία των βελγικών Αρχών, η οποία περιγράφει τη δράση του «Greek Connection» («Ελληνικός Σύνδεσμος»). Συγκεκριμένα πρόκειται για τους: Εύα Καΐλή, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μαργαρίτη Σχοινά!

 

Το Reporters United παρουσίασε έγγραφα της δικογραφίας που απέκτησε η βελγική εφημερίδα Le Soir, υπό τη διεθνή δημοσιογραφική έρευνα του δικτύου EIC (European Investigative Collaborations), ενώ παρουσιάζονται για πρώτη φορά και φωτογραφίες με δύο σακίδια με μετρητά αξίας 157.555 ευρώ, που βρέθηκαν στο σπίτι του ζεύγους Καϊλή-Τζόρτζι (ο Ιταλός σύντροφος της κ.Καΐλή) στις Βρυξέλλες.

 

Ακόμη, 669.950 ευρώ σε μετρητά είχαν βρεθεί στο σπίτι του Ιταλού πρώην Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι. Θυμίζουμε ότι τόσο ο Παντσέρι, όσο και ο Τζόρτζι, ομολόγησαν πως έκαναν λόμπινγκ (δέχονταν πληρωμές) υπέρ του Κατάρ, του Μαρόκο και της Μαυριτανίας, με αντάλλαγμα τον επηρεασμό στα κέντρα αποφάσεων στις Βρυξέλλες.

 

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, εκθέσεις των Βέλγων ανακριτών, sms από κινητά, σημειώσεις και έγγραφα από υπολογιστές των κατηγορουμένων, έρχονται να αποκαλύψουν ότι το Qatargate έχει περισσότερα «πλοκάμια».

Στα βασικά σημεία των αποκαλύψεων είναι η επιβεβαίωση, όπως αναφέρει έκθεση της βελγικής αστυνομίας, «της θέσης της Καϊλή στην εγκληματική οργάνωση Παντσέρι-Τζόρτζι»,  ενώ από μηνύματα που βρέθηκαν σε ένα από τα κινητά της που κατασχέθηκαν, αποδεικνύεται η άμεση επικοινωνία με τους δύο για διευκολύνσεις προς το Κατάρ, την εποχή πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

#LeSoirDuJour “Qatargate : le lobbying pro-Qatar forcené d’Eva Kaili”
A découvrir en librairie ou en version numérique: https://t.co/vsvqkZkC2p pic.twitter.com/xQmW1B18z6

— Le Soir (@lesoir) December 8, 2023

 

Σύμφωνα με τους Reporters United, τα βελγικά έγγραφα αναδεικνύουν τον ρόλο του σχήματος που περιγράφεται ως «ο ελληνικός σύνδεσμος» («the greek connection»), στο οποίος συμμετέχουν, εκτός από την Εύα Καϊλή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και ο πρωην Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι Έλληνες σε θέσεις-κλειδιά δηλαδή!

 

Εμπλοκή Αβραμόπουλου

Σε σημειώσεις από το αρχείο «Shengen Visa» που βρέθηκε στον υπολογιστή του Φραντσέσκο Τζόρτζι, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ για τη βίζα Σένγκεν (σ.σ. αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική ώστε να εξαιρούνται οι πολίτες του Κατάρ από την ανάγκη έκδοσης της visa waiver της ΕΕ) υπάρχουν πολλοί παίκτες-κλειδιά. Σε αυτή τη διαδικασία κυρίως Έλληνες βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά»!

Σε αυτό το αρχείο του Ιταλού αναφέρεται το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου και όλα τα στοιχεία που αφορούσαν τη δράση της ελληνικής ομάδας υπέρ της επίτευξης του στόχου για το Κατάρ.

5⃣ Σε ερώτημά μας, ο κ. Αβραμόπουλος μας είπε ότι «δεν έχει καμία σχέση» με το θέμα αυτό, απειλώντας ότι θα κινήσει νομικές διαδικασίες αν γίνει αναφορά στο πρόσωπό του.

🗣️Πρόθεσε ότι ως Επίτροπος ενήργησε «αυστηρά σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». pic.twitter.com/3dYq26w9yj

— Reporters United (@reporters_gr) December 8, 2023

 

Όπως γράφει μάλιστα στο σχετικό άρθρο των Reporters United για τις επαφές Αβραμόπουλου, «υπάρχουν ακόμη αναφορές για συναντήσεις στο διάστημα 2019-2022 με άλλους Έλληνες, πολιτικούς στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών και μια καταχώρηση που αναφέρεται σε ‘συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών και αξιωματούχους ΕΕ για την αφαίρεση εμποδίων από τη διαδικασία’ με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2022. Πρόκειται για εύρημα της τελευταίας στιγμής. Ανατρέξαμε στο επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη εκείνη την ημέρα αλλά δεν βρήκαμε κάποια αντίστοιχη συνάντηση. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η συνάντηση με τον πρωθυπουργό έγινε στ’ αλήθεια. Απευθύναμε ερώτημα στο γραφείο του πρωθυπουργού και θα δημοσιεύσουμε την απάντηση μόλις τη λάβουμε».

Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Φραντσέσκο Τζόρτζι,  υπήρξαν συναντήσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου με Καταριανούς αξιωματούχους σε Στρασβούργο και Νέα Υόρκη το 2019 και λίγες εβδομάδες αργότερα, «το Κατάρ αφαιρέθηκε από τη μαύρη λίστα της Κομισιόν» χάρη στη «θετική έκθεση του Αβραμόπουλου»!

Ο ΥΠΕΞ του Κατάρ μάλιστα, απέστειλε και ευχαριστήρια επιστολή (στις 29 Οκτωβρίου 2019 – έναν μήνα πριν τη λήξη της θητείας του στην Επιτροπή της ΕΕ) στον Έλληνα αξιωματούχο, εξαίροντας «την ετοιμότητά του να συμβουλεύσει την κυβέρνηση του Κατάρ στο θέμα της βίζας».

 

Η Εύα Καϊλή φέρεται να ήταν η «άμεση διαμεσολαβήτρια» ανάμεσα στον Αβραμόπουλο και τη ΜΚΟ του Παντσέρι, όπως αναφέρουν οι Βέλγοι ανακριτές, με την ίδια να υποστηρίζει στην κατάθεσή της ότι «ο Αβραμόπουλος μου μίλησε πρώτος για την πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ. […] Ακόμη και πριν το 2019, μου είχε πει ότι το Κατάρ θα μπορούσε να έχει βίζα, το θεωρούσε σημαντικό ως Έλληνας».

Εύα Καϊλή και Δημήτρης Αβραμόπουλος ταξίδεψαν τον Φεβρουάριο του 2020 (με όλα τα έξοδα πληρωμένα) στην Ντόχα για συνέδριο, ενώ μαζί τους ήταν και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα (κατηγορείται επίσης για διαφθορά στο Qatargate), αλλά και οι Παντσέρι – Τζόρτζι.

Πώς εμπλέκεται ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Η εμπλοκή του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, στο Qatargate, φαίνεται να ξεκινά λίγες ημέρες πριν το ξεκίνημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο εμιράτο, όταν 15 Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καταδικαστούν από την ΕΕ οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ με σχετικό ψήφισμα.

Η κρίση αυτή λίγο έλειψε να τερματίσει τις προσπάθειες για τη βίζα και την αλλαγή πολιτικής που επηρέαζαν Καΐλή και Αβραμόπουλος, την ώρα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε εισάγει μια τροπολογία που το Κατάρ ήθελε διακαώς να αφαιρεθεί. Η σχετική τροπολογία αφορούσε την εξαίρεση από την υποχρέωση βίζας, η οποία θα εξαρτιόταν από τη λειτουργικότητα του συστήματος ETIAS, της πλατφόρμας που επιτρέπει την είσοδο στη ζώνη Σένγκεν μόνο σε όσους περνάνε από αυτόματους ελέγχους.

Η τότε αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε τη βοήθεια του Μαργαρίτη Σχοινά, τον οποίο, βάσει εγγράφων των Τζόρτζι και Παντσέρι είχαν καταφέρει να προσεγγίσουν μέσω «έμπιστων συμβούλων» τρεις φορές την περίοδο 2020-2021 για το θέμα της βίζας του Κατάρ.

7⃣ Ο Μ. Σχοινάς απάντησε σε ερώτημά μας ότι ποτέ δε συνάντησε και δεν γνωρίζει τους Τζόρτζι και Παντσέρι κι επομένως δεν έχει συζητήσει μαζί τους ποτέ.

Σχετικά με τις επαφές με την Καϊλή, τις τοποθετεί στο πλαίσιο επαφών των Επιτρόπων με μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. pic.twitter.com/EmxTeTuh2k

— Reporters United (@reporters_gr) December 8, 2023

 

Οι Reporters United γράφουν για το πώς πήγε αυτό το θέμα:

«Στο Κατάρ είχε σημάνει συναγερμός, καθώς το πακέτο θεωρήσων ‘Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ’ που επιθυμούσε η Ντόχα να υιοθετηθεί από την ΕΕ κινδύνευε να καταψηφιστεί στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου και να μην περάσει ποτέ προς ψήφιση στην Ολομέλεια όπου θα έπαιρνε τελική έγκριση. Οι λομπίστες της Fight Impunity δέχθηκαν τρομερή πίεση για να φέρουν αποτέλεσμα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία στα οποία απέκτησε πρόσβαση το EIC, η Εύα Καϊλή φέρεται να άσκησε πίεση στους εισηγητές του σχετικού κειμένου, προκειμένου να ψηφιστεί στην επιτροπή LIBE την 1η Δεκεμβρίου. Η πρόταση πέρασε και αναμενόταν να ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 13 Δεκεμβρίου. Στις 9 Δεκεμβρίου (2022) όμως ξέσπασε το σκάνδαλο και η ψήφος αναβλήθηκε».

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις