ΤΟ ΧΘΕΣ
Στις 15 Ιουνίου 2021 στην παρουσίαση του σχεδιασμού που έκανε στους δημοσιογράφους ο Νίκος Χαρδαλιάς ως Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη και του Γενικού Διευθυντή Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβου Θεοδώρου, από τα γραφεία της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας,
μεταξύ άλλων είχε αναφέρει:
Διανύουμε την αντιπυρική περίοδο και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το σχεδιασμό μας. Ένα σχεδιασμό στην καρδιά του οποίου βρίσκονται ο γρήγορος εντοπισμός και η άμεση απόκριση. Καθώς όσο πιο άμεση είναι η επέμβαση τόσο πιο γρήγορα ολοκληρώνεται και η κατάσβεση, πριν προλάβει η φωτιά να εξαπλωθεί….Στην προσπάθεια αυτή, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν τα εναέρια μέσα. Για αυτό και ο στόλος αεροπυρόσβεσης-επιτήρησης έχει ενισχυθεί σε σχέση με πέρσι, αριθμώντας συνολικά 69 ελικόπτερα και αεροσκάφη….Τα AirTractors είναι πιο ευέλικτα και αποδοτικά, καθώς ανταποκρίνονται καλύτερα στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ανάγλυφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος πτήσης φτάνει τις 5 ώρες έμφορτο…Αυτή τη στιγμή, ο εναέριος μας στόλος, ο ιδιόκτητος, είναι ένας γερασμένος στόλος δεκαετιών και θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι την ώρα που θα αντιμετωπίζουμε παράλληλα συμβάντα, δεν θα υπολειπόμαστε των μέσων που θα χρειάζονται οι επίγειες δυνάμεις μας για να έχουμε άμεση απόκριση…..Το δεύτερο πολύ σημαντικό που έχουν είναι ότι έμφορτοι, δηλαδή με το φορτίο τους, μπορούν να περιπολούν από 3 μέχρι 5 ώρες.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι στον πιλοτικό σχεδιασμό προβλέπεται να είναι στον αέρα και να περιπολούν – στην Αττική, σε περιοχές όπου έχουμε κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς 4 ή 5, όταν είμαστε δηλαδή σε έκτακτη ανάγκη. Σημαίνει ότι τα απαραίτητα 15-20 λεπτά ετοιμότητας μπορούμε να τα μειώσουμε στα 7-8 λεπτά, με ό,τι σημαίνει αυτό για την αμεσότητα της πρώτης απόκρισης…. και δεν είναι συμπτωματικό ότι η εισήγηση για την αξιοποίησή τους, έστω με καθυστέρηση, γίνεται από τον επιτελικό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.…η χώρα αποκτά ολοκληρωμένο εθνικό μηχανισμό αντιμετώπισης κινδύνων.
ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Σε συνέντευξη Τύπου ΜΕ δημοσιογράφους, που αναγκάστηκε να παραχωρήσει εχθές ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την πίεση της ΕΣΗΕΑ, θέλησε να παρουσιάσει την “πραγματικότητα” για τα εναέρια μέσα και παράλληλα να δικαιολογήσει τον εαυτό του, αλλά και το νέο αφήγημα του πρωθυπουργού: «κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν».
Οι αριθμοί όμως λένε την αλήθεια! Και η αλήθεια αυτή εξέθεσε τον φέροντα βαρύγδουπο τίτλο ως Υφυπουργό Διαχείρισης Κρίσεων (με τι γνώσεις άραγε;) Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και όλους τους επιτελείς του πυροσβεστικού σώματος.
Από τη χθεσινή του συνέντευξη, σε συνδυασμό με όσα είχε δηλώσει στις 15 Ιουνίου, αποδείχτηκε, ότι «η εισήγηση για την αξιοποίησή των εναέριων μέσων, έστω με καθυστέρηση, που έγινε από τον επιτελικό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας», ΠΑΣΧΕΙ, αφού τα εναέρια μέσα που επιχειρούν κάθε στιγμή είναι μόλις 20!!! και όχι 74 που μας λένε συνέχεια, από την πρώτη στιγμή. Ο ίδιος το ανέφερε εχθές!!!
Είναι δυνατόν οι έμπειροι επιτελείς αξιωματικοί του Π.Σ, να εισηγήθηκαν πως 20 αεροσκάφη ανά πάσα στιγμή στον αέρα, μπορούν να καλύψουν σε rotation (που μας έλεγε προχθές ο αρχηγός της πυροσβεστικής-VIDEO), όλη την Ελληνική επικράτεια; Τέτοιο υπολογισμό και εισήγηση, δεν θα τον έκανε ούτε πρωτοετής τοπογράφος.
Δηλαδή «ο σχεδιασμός, που έκαναν και, στην καρδιά του οποίου βρίσκονται ο γρήγορος εντοπισμός και η άμεση απόκριση» σε περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιάς σε όλη την Ελλάδα, θα γινόταν από αυτά τα 20 αεροσκάφη;
Δηλαδή με τα 20 αυτά αεροσκάφη στον αέρα ανά πάσα στιγμή, ο «σχεδιασμός τους», τους έλεγε ότι «ήταν σίγουροι ότι την ώρα που θα αντιμετωπίζουν παράλληλα συμβάντα, δεν θα υπολείπονται των μέσων που θα χρειάζονται οι επίγειες δυνάμεις τους, για να έχουν άμεση απόκριση»;
Οπότε έχουν δίκιο οι πολίτες όταν αναφέρουν, πως επί 3 ημέρες ΔΕΝ είχαν δει εναέριο μέσο, και άδικο ο αρχηγός της πυροσβεστικής που προχθές μας έλεγε πως τα εναέρια μέσα πετάνε, αλλά…οι πολίτες δεν τα βλέπουν – VIDEO
Τα 6 Air Tractors σύμφωνα με όσα είπε ο κ Χαρδαλιάς στις 15 Iουνίου, “έχουν αυτονομία πτήσης με φορτίο, 3-4 ώρες”. Οπότε, πάντα κατά τα λεγόμενα του κ Χαρδαλιά, δεν χρειάζονται συχνό ανεφοδιασμό. Γιατί αυτά δεν έκαναν IRS (Immediately Response Service) αμέσως με την εκδήλωση της όποιας πυρκαγιάς, αφού προβλεπόταν «οι περιπολίες τους στον πιλοτικό σχεδιασμό» και αυτός ήταν και ο σκοπός μίσθωσής τους, η “άμεση προσβολή της πυρκαγιάς”;
Είναι προφανές από όλα τα πιο πάνω, πως 20 αεροσκάφη δεν αρκούν για να καλύψουν την Ελληνική επικράτεια. Άρα ο «επιτελικός σχεδιασμός της πυροσβεστικής» ΑΠΕΤΥΧΕ! Όσοι τον εισηγήθηκαν, τον εκπόνησαν και τον ενέκριναν, πρέπει να παραπεμφθούν από την κυβέρνηση στη δικαιοσύνη άμεσα.
Επιπλέον τα αεροσκάφη που πετούν καθημερινά δεν είναι 20, αφού εχθές ο Νίκος Χαρδαλιάς μας ανέφερε, πως «6-7 έχουν κάθε μέρα συντηρήσεις» άρα δεν πετάνε. Ξέχασε; βέβαια να μας αναφέρει πως, ένα διήμερο τουλάχιστον, βρισκόταν καθηλωμένα 15 canadair και το Beriev 200 λόγω βλαβών.
Στη διαχείριση Κρίσεων, οι ειδικοί (και όχι ο Χαρδαλιάς) το πρώτο που γνωρίζουν είναι πως πρέπει να έχουν εναλλακτικές. Δεν ξεκινά κανένας ειδικός με το σκεπτικό ότι δεν θα τύχει σε εμένα, αλλά ξεκινά με το σκεπτικό, θα μου τύχει και τότε πρέπει να είμαι έτοιμος. Και όπως αποδείχτηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς όντας άσχετος με το αντικείμενο, δεν ήταν έτοιμος όπως μας διαβεβαίωνε ακόμη και σήμερα, και η βεβαιότητά του αυτή συμπαρέσυρε και τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοιδη.
Εδώ προκύπτει ερώτημα, που απευθύνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό.
Τι γνώσεις έχει ο κ Χαρδαλιάς και τον διόρισε ως Υφυπουργό Διαχείρισης κρίσεων; Η θέση αυτή δεν είναι ΜΟΝΟ τίτλος και Starιλίκια.
Απαιτεί γνώσεις, εμπειρία και ικανότητα. Πως εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την πολιτική προστασία της χώρας, σε ένα πρώην δήμαρχο; Είναι σοβαρές πολιτικές αποφάσεις αυτές, και μάλιστα όταν γνωρίζει το προηγούμενο της τραγωδίας στο Μάτι; Δεν αντιλαμβάνεται πως με τις λάθος επιλογές-διορισμούς στελεχών στον κυβερνητικό-κρατικό μηχανισμό, έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών;
O διορισμός του Νίκου Χαρδαλιά, όπως και η αναβάθμιση του αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη όντας υπόδικος για το Μάτι και κάποιοι διορισμοί ακόμη ,
εκθέτουν και βαρύνουν προσωπικά τον πρωθυπουργό .
Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη!!!
Η “παραίτηση” του Νίκου Χαρδαλιά, της ηγεσίας της Γ.Γ.Π.Π και των επιτελών του πυροσβεστικού σώματος που εισηγήθηκαν τον “επιτελικό σχεδιασμό” σύμφωνα με τον κ Χαρδαλιά, μετά το αποτέλεσμα που υπάρχει όπου χιλιάδες πολίτες ξεσπιτώθηκαν και καταστράφηκε η περιουσία τους, και τις πυρκαγιές να είναι σε πλήρη εξέλιξη μετά από 9 ημέρες, καθώς και η παραπομπή τους στη δικαιοσύνη, είναι μονόδρομος για τον πρωθυπουργό.
Η επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας, με φωτογραφίες του Beriev 200 και των Canadair που πέταγαν αλλά οι Έλληνες δεν τα έβλεπαν, και η κοροιδία των Ελλήνων από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έφτασε στο τέλος της. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε, όπως και στο Μάτι, δυστυχώς με το χειρότερο τρόπο σε βάρος των Ελλήνων που καταστράφηκαν.
Κάποια στιγμή οι κρατικοί λειτουργοί αλλά και οι πολιτικοί που τους διορίζουν, θα πρέπει να μάθουν ότι η πολιτική προστασία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν επιτρέπονται κομματικά παιχνίδια και βολέματα υμετέρων.
Το Happenednow.gr απευθύνθηκε στον Σύμβουλο Διαχείρισης Κρίσεων και Γενικό Διευθυντή της Eταιρείας A&K Risk Management Consulting κ. Άγγελο Αγραφιώτη, ζητώντας του να σχολιάσει τις πυρκαγιές στη χώρα μας, οι οποίες καίνε ανεξέλεγκτα εδώ και 9 ημέρες.
Ακολουθεί η δήλωσή του:
«Είναι ξεκάθαρο πως η πολιτική προστασία και ο πολυδιαφημισμένος αντιπυρικός σχεδιασμός που παρουσίασε ο αρμόδιος Υφυπουργός Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στις 15 Ιουνίου, κατόπιν των εισηγήσεων της ηγεσίας και των αρμόδιων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, ΔΕΝ ήταν επαρκής.
Τούτο προκύπτει από το αποτέλεσμα με τα εκατοντάδες καμένα σπίτια και αυτοκίνητα, τα χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους, τις πυρκαγιές στη Βαρυπόμπη, την Εύβοια -που είναι ενεργή για 9 ημέρες και συνεχίζει- και την Πελοπόννησο και, βεβαίως, μέσα από τις χιλιάδες μαρτυρίες των κατοίκων και των εθελοντών, των αυτοδιοικητικών και τα χιλιάδες ρεπορτάζ που συνεχίζουν να προβάλλονται.
Η εικόνα που καλλιέργησε ο κ. Χαρδαλιάς και η σιγουριά που προκάλεσε, συμπαρέσυραν τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δημιουργώντας μία, ψευδεπίγραφη, αίσθηση σιγουριάς ότι η Πολιτική Προστασία είναι άρτια οργανωμένη και έτοιμη να προστατέψει τους πολίτες και τις περιουσίες τους.
Θεωρώ ότι τα εναέρια μέσα και η αξιοποίηση τους, που όπως προέκυψε δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας μας, πρέπει να απασχολήσει τον ανακριτή που θα αναλάβει τη διερεύνηση της τραγωδίας.
Δεν μπορεί, όμως, να μείνει ασχολίαστη η υποδειγματική παρουσία των αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ και των ανδρών του Λιμενικού, που συνέδραμαν τα μέγιστα, των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, που δουλεύουν νυχθημερόν για να αποκαταστήσουν τη ρευματοδότηση στα χιλιάδες πληττόμενα νοικοκυριά και την αυταπάρνηση των –κυριολεκτικά- ηρωικών ανδρών της Πυροσβεστικής, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία τους, πολιτική και φυσική, για ακόμη μία φορά, βρισκόταν σε σύγχυση με τα αποτελέσματα να είναι ορατά.
Ποιος μπορεί να μην εξάρει τις δεκάδες εθελοντικές ομάδες που έσπευσαν να βοηθήσουν με περισσή αυταπάρνηση, αλλά –ειδικά στην Εύβοια- δεν έβρισκαν υπεύθυνο να τους καθοδηγήσει.
Και βεβαίως, δεν πρέπει να λησμονούμε τους πολίτες που έβλεπαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται και μόνοι, παρακούοντας τις αμφιλεγόμενες εντολές των επιτελών της Πυροσβεστικής, προσπαθούσαν και κατάφεραν να σώσουν τις περιουσίες και τα χωριά τους.
Τρανό παράδειγμα της σύγχυσης, η συνεχής σε αρκετές περιπτώσεις, χρήση του 112, από τους επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας, που δεν δίστασαν να εκκενώσουν περιοχές , υπό το φόβο πως θα υπάρξουν ανθρώπινα θύματα, αφού γνώριζαν εκ των προτέρων τις αδυναμίες τους.
Οι ευθύνες είναι τεράστιες.
Επιβάλλεται άμεσα να απομακρυνθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι-πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες – στις πυρκαγιές, ώστε να αποκατασταθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, σε μία κοινωνία που είναι εξοργισμένη και, επιπλέον, για να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, καθώς ο φόβος ενός νέου, μεγαλύτερου συνδυασμού έκτακτων γεγονότων, πραγματικά μας τρομάζει.
Και τότε δεν θα μας σώζει καμία δήλωση μετάνοιας ή αποζημίωση.
Αναγκαία, σε κάθε περίπτωση, είναι η, σε βάθος, δικαστική διερεύνηση των όσων συνέβησαν και η απόδοση ευθυνών, που σίγουρα υπάρχουν, όσο ψηλά και αν φτάνουν αυτές.»
Σ.Π
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις