Ο Σέζαρ (δεν είναι το πραγματικό του όνομα) είναι μέλος των Latin Kings, μιας εγκληματικής συμμορίας ναρκωτικών στο Εκουαδόρ (Ισημερινός). Στρατολογήθηκε από έναν διεφθαρμένο αξιωματικό της Αστυνομίας που έχει αναλάβει την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, για να εργαστεί για την αλβανική μαφία, ένα από τα πιο παραγωγικά δίκτυα διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη, όπως σημειώνει το βρετανικό BBC.
«Η αλβανική μαφία με καλούσε και μου έλεγε: “Θέλουμε να στείλουμε 500 κιλά ναρκωτικά”. Αν δεν δεχτείς, σε σκοτώνουν», λέει.
Η αλβανική μαφία έχει επεκτείνει την παρουσία της στο Εκουαδόρ τα τελευταία χρόνια, προσελκύεται από βασικές διαδρομές διακίνησης μέσω της χώρας και ελέγχει πλέον μεγάλο μέρος της ροής κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική προς την Ευρώπη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
«Παρά το γεγονός ότι το Εκουαδόρ δεν παράγει το ναρκωτικό, το 70% της παγκόσμιας κοκαΐνης περνάει τώρα από τα λιμάνια του», λέει ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ντανιέλ Νομπόα. Εισέρχεται λαθραία στη χώρα από τη γειτονική Κολομβία και το Περού – τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς κοκαΐνης στον κόσμο. Η Αστυνομία λέει ότι πέρσι κατάσχεσε ποσότητα ρεκόρ παράνομων ναρκωτικών, στην πλειονότητά της κοκαΐνη, και ότι αυτό δείχνει ότι οι συνολικές εξαγωγές αυξάνονται.
Οι συνέπειες είναι θανατηφόρες: Τον Ιανουάριο του 2025 σημειώθηκαν 781 δολοφονίες, γεγονός που τον καθιστά τον πιο θανατηφόρο μήνα των τελευταίων ετών. Πολλοί από αυτούς σχετίζονταν με το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών.
Το BBC μίλησε με ανθρώπους της εφοδιαστικής αλυσίδας για να καταλάβει γιατί αυτή η κρίση επιδεινώνεται και πώς η αυξανόμενη ευρωπαϊκή κατανάλωση κοκαΐνης την τροφοδοτεί.
«Οι Αλβανοί χρειάζονταν κάποιον να λύνει προβλήματα»
Ο 36χρονος Σέζαρ άρχισε να συνεργάζεται με τα καρτέλ όταν ήταν 14 ετών, εξαιτίας των ελάχιστων ευκαιριών απασχόλησης, όπως ο ίδιος αναφέρει.
«Οι Αλβανοί χρειάζονταν κάποιον να λύνει προβλήματα», εξηγεί. «Ήξερα τους λιμενικούς, τους οδηγούς μεταφορών, τους επόπτες των καμερών κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης».
Τους δωροδοκεί για να τους βοηθήσει να περάσουν λαθραία ναρκωτικά στα λιμάνια του Εκουαδόρ ή για να κάνουν τα στραβά μάτια.

Αφού η κοκαΐνη φτάσει στο Εκουαδόρ από την Κολομβία ή το Περού, κρύβεται σε αποθήκες μέχρι οι Αλβανοί εργοδότες του να αντιληφθούν ένα κοντέινερ που θα φύγει από ένα από τα λιμάνια για την Ευρώπη.
Οι συμμορίες χρησιμοποιούν τρεις κύριες μεθόδους για να περάσουν λαθραία κοκαΐνη σε φορτία: κρύβουν ναρκωτικά στο φορτίο πριν αυτό φτάσει στο λιμάνι, παραβιάζουν κοντέινερ στο λιμάνι ή προσαρτούν ναρκωτικά σε πλοία στη θάλασσα.
Μερικές φορές ο Σέζαρ έχει βγάλει μέχρι και 3.000 δολάρια για μια δουλειά, αλλά το κίνητρο δεν είναι μόνο τα χρήματα: «Αν δεν κάνεις μια δουλειά που σου ζητούν οι Αλβανοί, θα σε σκοτώσουν».
Ο Σέζαρ λέει ότι αισθάνεται λύπη για τον ρόλο του στο εμπόριο ναρκωτικών, ιδιαίτερα για αυτό που αποκαλεί «παράπλευρα θύματα».
Πιστεύει όμως ότι το λάθος είναι των χωρών-καταναλωτών. «Αν η κατανάλωση συνεχίσει να αυξάνεται, το ίδιο θα συμβεί και με το λαθρεμπόριο. Θα είναι ασταμάτητο», λέει και προσθέτει: «Αν το καταπολεμήσουν εκεί, θα τελειώσει εδώ».

Απλοί εργαζόμενοι, όχι μόνο μέλη συμμοριών, παγιδεύονται σε αυτή την αλυσίδα εφοδιασμού, όπως σημειώνει το BBC.
Ο Χουάν -δεν είναι το πραγματικό του όνομα- είναι οδηγός φορτηγού. Μια μέρα παρέλαβε ένα φορτίο για να το πάει στο λιμάνι. Λέει ότι κάτι του φάνηκε περίεργο.
«Το πρώτο καμπανάκι ήταν όταν πήγαμε στην αποθήκη και είχε μόνο το φορτίο, τίποτα άλλο. Ήταν μια νοικιασμένη αποθήκη, χωρίς όνομα εταιρείας», θυμάται. «Δύο μήνες αργότερα, είδα στις ειδήσεις ότι τα εμπορευματοκιβώτια είχαν κατασχεθεί στο Άμστερνταμ, γεμάτα ναρκωτικά. Δεν το ξέραμε».
Ορισμένοι οδηγοί μεταφέρουν εν αγνοία τους ναρκωτικά. Άλλοι εξαναγκάζονται. Αν αρνηθούν, σκοτώνονται.
«Ευρωπαίοι διακινητές παριστάνουν τους επιχειρηματίες»
Οι ευρωπαϊκές συμμορίες έλκονται από το Εκουαδόρ για την τοποθεσία του, αλλά και για τις νόμιμες εξαγωγές του, οι οποίες παρέχουν έναν βολικό τρόπο για να κρύψουν παράνομο φορτίο.
«Οι εξαγωγές μπανάνας αποτελούν το 66% των εμπορευματοκιβωτίων που φεύγουν από το Εκουαδόρ, ενώ το 29,81% πηγαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η κατανάλωση ναρκωτικών αυξάνεται», εξηγεί ο εκπρόσωπος της βιομηχανίας μπανάνας, Χοσέ Αντόνιο Ιντάλγκο.
Ορισμένες συμμορίες έχουν δημιουργήσει ακόμη και ψεύτικες εταιρείες εισαγωγής ή εξαγωγής φρούτων στην Ευρώπη και το Εκουαδόρ ως βιτρίνα για παράνομες δραστηριότητες.
«Αυτοί οι Ευρωπαίοι διακινητές παριστάνουν τους επιχειρηματίες», λέει ο Χοσέ (δεν είναι το πραγματικό του όνομα), ένας εισαγγελέας που στοχεύει τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και ο οποίος μίλησε ανώνυμα λόγω των απειλών που έχει δεχτεί.
Ένα διαβόητο παράδειγμα είναι ο Dritan Gjika, ο οποίος κατηγορείται ότι είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ηγέτες της αλβανικής μαφίας στο Εκουαδόρ. Οι εισαγγελείς λένε ότι είχε συμμετοχές σε εταιρείες εξαγωγής φρούτων στο Εκουαδόρ και σε εταιρείες εισαγωγής στην Ευρώπη, τις οποίες χρησιμοποιούσε για τη διακίνηση κοκαΐνης. Ο ίδιος παραμένει ασύλληπτος, αλλά πολλοί από τους συνεργούς του αντιμετώπισαν καταδίκες μετά από πολυεθνική αστυνομική επιχείρηση.
Η δικηγόρος, Monica Luzárraga, υπερασπίστηκε έναν από τους συνεργάτες του και τώρα μιλάει για τις γνώσεις της σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αυτών των δικτύων. «Εκείνα τα χρόνια, οι εξαγωγές μπανάνας προς την Αλβανία γνώρισαν μεγάλη άνθηση», λέει.
Η ίδια εμφανίζεται απογοητευμένη που οι Αρχές δεν έκαναν τη σύνδεση ότι εγκληματικές ομάδες χρησιμοποιούσαν αυτό ως βιτρίνα: «Η οικονομία εδώ είναι στάσιμη. Ωστόσο, ένα είδος που έχει αυξηθεί στις εξαγωγές είναι οι μπανάνες. Οπότε, δύο συν δύο ίσον τέσσερα».
Η πανδημία της Covid έπληξε την οικονομία του Εκουαδόρ, αφήνοντας τους περισσότερους πολίτες ευάλωτους στη στρατολόγηση συμμοριών.
Ένα κράτος που ήταν οικονομικά τεντωμένο μετά την πανδημία, μια δύναμη ασφαλείας που είχε λιγότερη εμπειρία στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και οι προηγουμένως χαλαροί κανόνες για τις θεωρήσεις είναι οι τρεις σημαντικοί παράγοντες που διευκολύνουν την παρουσία των ευρωπαϊκών συμμοριών εκεί μετά το 2020.
Η Monica Luzárraga λέει ότι το 2021 ήταν η χρονιά που «η διείσδυση της αλβανικής μαφίας απογειώθηκε». Λέει ότι η περίοδος αυτή συνέπεσε με μια «εισροή» Αλβανών πολιτών και μια έξαρση των εξαγωγών μπανάνας, μεταξύ άλλων και προς την Αλβανία. «Πρόκειται για μια επικερδή επιχείρηση που βλάπτει το Εκουαδόρ και ωφελεί εγκληματικές οργανώσεις. Πώς μπορούμε να δεχτούμε μια οικονομία που βασίζεται στον πόνο;».
Το μήνυμα προς την Ευρώπη
Όπως σημειώνει το BBC σε άλλο σημείο του εκτενούς του ρεπορτάζ, σε ένα πράγμα συμφωνούν ορισμένοι διακινητές και όσοι τους πολεμούν: το εμπόριο τροφοδοτείται από τους καταναλωτές, ιδίως στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι η παγκόσμια κατανάλωση κοκαΐνης έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Οι έρευνές του δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό χρήσης κοκαΐνης στον κόσμο.
Η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA) εκτιμά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνει περίπου 117 τόνους κοκαΐνης ετησίως και έχει τη μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη.
newsbeast.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις