Με τα απόνερα της κακοκαιρίας σε πρώτο πλάνο κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για την αυριανή του ομιλία, με την οποία καλείται να αποκρούσει τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης, για όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής: Από την αντιμετώπιση κρίσεων, μέχρι τα εθνικά θέματα, την υγειονομική κρίση, την οικονομία και την ακρίβεια.
Στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου γνωρίζουν ότι η αντιπολίτευση θα δώσει μεγάλη έμφαση στην απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολίτες από το χάος που προκλήθηκε επί τουλάχιστον δύο 24ωρα στο Λεκανοπέδιο, καθώς η απόλυτη αδυναμία συντονισμού είναι ακόμα ορατή δια γυμνού οφθαλμού, οι μνήμες νωπές και η οργή στην κοινωνία έκδηλη.
Επιπρόσθετα, δεν πρόκειται για την πρώτη άτυχη στιγμή, αλλά για το τρίτο πλήγμα στο επιτελικό κράτος, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τη Μήδεια.
Στη χθεσινή του συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «μαθαίνει από τα λάθη της» και ότι συνεχής προσπάθεια είναι «να χτίσουμε ένα ανθεκτικό και αποτελεσματικό κράτος».
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, στην αυριανή ομιλία του, με την οποία και θα κλείσει η τριήμερη διαδικασία, αναμένεται να αναλύσει τους βασικούς άξονες του νέου σχεδιασμού για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.
Κατά τις ίδιες πηγές, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κεντρικό συντονιστικό κέντρο για τη διαχείριση κάθε κινδύνου, καταστροφής ή έκτακτης ανάγκης. Για να γίνει αυτό, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να επιτευχθεί διαλειτουργικότητα αλλά και διασύνδεση των επιμέρους συντονιστικών κέντρων που διαθέτουν οι διάφοροι φορές (ΕΛ.ΑΣ., ΔΕΔΔΗΕ, παραχωρησιούχοι διαχείρισης οδικού δικτύου) και η κατά περίπτωση διεύρυνση των συμμετεχόντων με εκπροσώπους του ΕΚΑΒ, του ΥΕΘΑ, της Περιφέρειας αλλά και των δήμων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του όποιου φαινομένου. Κάτι, το οποίο, δεν υπήρξε στην πρόσφατη κακοκαιρία, με τις συνέπειες που όλοι οι πολίτες γνωρίζουν.
Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν προσλήψεις προσωπικού για την καλύτερη στελέχωση του τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχεδιάζει να ζητήσει και τη συνδρομή επιστημόνων και φορέων που εμπλέκονται με τα καιρικά φαινόμενα, σεισμούς, υγειονομικά και άλλα θέματα. Ήδη, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας φέρεται να έχει έρθει σε επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολυτεχνείο, το Δημόκριτο, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κα.
Παράλληλα προωθείται και η δημιουργία 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις