Τι συμβαίνει; Διερωτάται ο ε.α Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, που επιχειρήθηκε το 2020 με τον Ν. 4662/2020, δυστυχώς έφερε μεγάλη αύξηση θανάτων, πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων.
Με αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί παρά να εμφανίζεται εικόνα αποδιοργάνωσης και διάλυσης του Σώματος. Ειδικότερα, με τον Ν. 4662/2020 (Α΄ 27), εκτός από την σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, επιχειρήθηκε και η αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ).
Δεν θα σταθώ στο γεγονός, ότι ένα και πλέον έτος από δημοσιεύσεως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ως άνω Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων δεν λειτουργεί (βρίσκεται σε αδράνεια), – κι εκτιμώ ότι δεν θα λειτουργήσει εντός του 2021 – γιατί δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα οι αναγκαίες για την υλοποίησή του κανονιστικές πράξεις.
Οι εποχές του παρελθόντος, όπου το ένδοξο ΠΣ με την τεράστια προσφορά του προς το κοινωνικό σύνολο, ήταν στην πρώτη θέση στην προτίμηση των πολιτών μεταξύ διαφόρων θεσμών σε διάφορες προς τούτο δημοσκοπήσεις, όπως το 2004, 2008, έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του.
Από την εθνική τραγωδία στο Μάτι το 2018 και εφεξής έχει αρχίσει, με βάση στατιστικά στοιχεία, ένας κατήφορος για το ΠΣ, που όχι μόνον δεν επιχειρείται να ανακοπεί, αλλά κάθε χρόνο και χειρότερα.
Η δυσμενής αυτή εικόνα του στην κοινωνία αποτυπώνεται τελευταία φορά στην τελευταία δημοσκόπηση τον Οκτώβρη 2020 από την εταιρεία ΚΑΠΑRESEARCH.
Πιο συγκεκριμένα σε αυτήν την δημοσκόπηση, όχι μόνον δεν εμφανίζεται το ΠΣ ως αυτόνομος θεσμός, όπως προηγούμενα έτη, αλλά έχει συμπεριληφθεί με τις λοιπές Δημόσιες Υπηρεσίες – Οργανισμούς, και έχει κατηφορίσει από την κορυφή στη 14η θέση των θεσμών.
Τα στοιχεία και οι αριθμοί που ακολουθούν μιλάνε από μόνα τους και αποκαλύπτουν την θλιβερή εικόνα αποδιοργάνωσης στην οποία έχει περιέλθει σήμερα το ΠΣ.
Αδιάψευστα δε προς τούτο στοιχεία που τεκμηριώνουν τα προαναφερόμενα είναι κυρίως τα εξής:
- Το 2020, είναι η πρωταθλήτρια χρονιά με το μεγαλύτερο θλιβερό (αρνητικό) ρεκόρ (68) θανάτων από αστικές πυρκαγιές σε κατοικίες από το 2010 (1 θάνατος κάθε 5 μέρες). Επίσης, και κατά το 2021 συνεχίζονται με αυξητική τάση οι θάνατοι από πυρκαγιές σε κατοικίες, αφού από την 1/1 έως την 22/3, σημειώθηκαν στην επικράτεια συνολικά (29) θάνατοι (1 θάνατος κάθε 3 μέρες). Η αναδιοργάνωση δηλαδή του ΠΣ έφερε στη χώρα για τα έτη 2020 και το 2021 έως την 22 Μαρτίου, συνολικά (97) θανάτους (ένα νέο Μάτι).
- Το 2020, ο αριθμός των αστικών πυρκαγιών είναι (20.110), αύξηση 9,1%, σε σχέση με το 2019, όπου εκδηλώθηκαν (18.284) πυρκαγιές.
- Το 2020, επίσης αυξήθηκε σε σχέση με το 2019 τόσο ο αριθμός των αγροτοδασικών πυρκαγιών (11.798) πυρκαγιές, αύξηση σε ποσοστό 24,2%, όσο και οι καμένες αγροτοδασικές εκτάσεις (203.374) στρέμματα, ήτοι ποσοστό αύξησης 25%, όταν το 2020 μισθώθηκε από το ΠΣ ο μεγαλύτερος αριθμός (21) Ε/Π αεροπυρόσβεσης από το 2007.
- Το 2020, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού απαξιώνεται αρχής γενομένης από την υποστελέχωση της (ο μισός αριθμός μετακινείται για ιχνηλάτηση κρουσμάτων covid), με αποτέλεσμα να μην εξιχνιάσει στην Επικράτεια καμία σοβαρή υπόθεση εμπρησμού.
- Το 2020, συνιστάται με τον Ν. 4662/2020 ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και ακόμη μέχρι σήμερα (Μάρτης 2021) έχει παραμείνει στα χαρτιά, αφού δεν κατέστη δυνατόν να εκδοθούν οι αναγκαίες κανονιστικές πράξεις για να λειτουργήσει.
Η επιδιωκόμενη με τον Ν. 4662/2020 αναδιοργάνωση του ΠΣ δεν έχει πραγματοποιηθεί παρόλο, που όπως επισημαίνεται και στην αιτιολογική έκθεση του προαναφερόμενου νόμου «Η προστασία των πολιτών, των εννόμων αγαθών της ζωής, της υγείας, της περιουσίας, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι παντός κινδύνου και ενδεχόμενης απειλής αποτελεί κεντρική και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και στρατηγική επιλογή του Κράτους. Και τούτο, διότι η ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών προϋποθέτει την προηγούμενη αποτελεσματική, πλήρη και καθολική προστασία τους».
Ο στόχος αυτός, όπως προκύπτει από τα ανωτέρω στοιχεία δυστυχώς και δεν επετεύχθη, αφού αυτά εμφανίζουν μια πρωτοφανή στην ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος αποκαρδιωτική εικόνα, αντίστοιχη δε αυτής δεν υπήρξε ποτέ στον παρελθόν.
Και για την κατάσταση αυτή ασφαλώς και υπάρχουν ευθύνες και θα πρέπει, αν ο κ. Πρωθυπουργός είναι ενημερωμένος κι ενδιαφέρεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, να αναζητηθούν και αποδοθούν στους υπαίτιους, πριν η κατάσταση χειροτερεύσει και είναι μη αναστρέψιμη και βέβαια έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο.-
Του Ανδριανού Γκουρμπάτση – Αντιστράτηγου – Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α, Νομικού Ειδικού Ερευνητή – Δικαστικού Πραγματογνώμονα Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού
huffingtonpost.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις