Η σύγκρουση μεταξύ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Υπουργείου Υγείας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα λόγω της νέας διάταξης που επιδιώκει την “επίταξη” ιδιωτών γιατρών για να καλύψουν τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Η διάταξη αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και σοβαρές αντεγκλήσεις, αναδεικνύοντας τα βαθύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας στην Ελλάδα και που η κυβέρνηση συνεχώς σπρώχνει κάτω από το χαλάκι.
Η νέα διάταξη του Υπουργείου Υγείας στοχεύει στην κάλυψη των εφημεριών και των βαρδιών σε περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες κατά τη θερινή περίοδο. Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να επιτάξει ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, δεδομένου ότι οι δημόσιοι γιατροί δεν επαρκούν. Η διάταξη προβλέπει ότι οι ιδιώτες γιατροί που αρνούνται να συνεργαστούν με τα δημόσια νοσοκομεία, παρέχοντας υπηρεσίες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και συμμετέχοντας σε εφημερίες, θα αντιμετωπίσουν ποινές. Αυτές οι ποινές περιλαμβάνουν την αποπομπή από τον ΕΟΠΥΥ και την απώλεια πρόσβασης στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Οι αντιδράσεις των ιατρών ήταν άμεσες και έντονες. Οι γιατροί θεωρούν ότι η διάταξη είναι αυταρχική και προσβλητική, υπονομεύοντας την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και ο ΠΙΣ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την υποχρεωτική επίταξη, υποστηρίζοντας ότι η υποχρεωτική συνεργασία με τα δημόσια νοσοκομεία παραβιάζει τα δικαιώματά τους και αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος και του κράτους δικαίου.
Ο Γιάννης Νάσιος, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος και μέλος του ΙΣΑ, απάντησε στον Υπουργό Υγείας με μια έντονη ανάρτηση, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν σπούδασε “τσάμπα” και ότι η εκπαίδευση των γιατρών χρηματοδοτήθηκε από τους φόρους των πολιτών και των οικογενειών τους. Ο Γ. Νάσιος τόνισε ότι η συνταγογράφηση δεν είναι απλή γραμματειακή εργασία, αλλά το αποτέλεσμα της κλινικής εξέτασης και διάγνωσης, και η απόσυρσή της ως τιμωρία είναι προσβλητική και ανάρμοστη και απέναντι στους γιατρούς και απέναντι στους ασθενείς.
Η Θέση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
Ο ΠΙΣ απάντησε έντονα στην πρόταση του Υπουργείου, ζητώντας την άμεση απόσυρση της διάταξης. Ο ΠΙΣ τόνισε ότι τα προβλήματα στελέχωσης στα δημόσια νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα της παραμέλησης και της ασυνέπειας του Υπουργείου Υγείας να θεσπίσει τα κατάλληλα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές. Ο ΠΙΣ υποστήριξε ότι η διάταξη είναι προσβλητική και αυταρχική, προσπαθώντας να συγκαλύψει την ανικανότητα του Υπουργείου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ΕΣΥ,
Οι γιατροί αισθάνονται ότι το κράτος δεν τους στηρίζει επαρκώς και ότι οι νέες ρυθμίσεις επιδεινώνουν τις ήδη δύσκολες συνθήκες εργασίας τους. Παράλληλα, η έλλειψη πόρων, η υποστελέχωση και η αδυναμία εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών έχουν οδηγήσει σε κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και της κυβέρνησης.
Ο ΠΙΣ ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα δεν στρέφονται μόνο εναντίον των γιατρών, αλλά και των ασθενών, καθώς η άρση της συνταγογράφησης ως μέτρο εξαναγκασμού είναι σε βάρος της θεραπείας των ασθενών.
Η συνταγογράφηση είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη διεκπεραίωση της θεραπείας και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως όπλο κατά των γιατρών. Ο ΠΙΣ προειδοποίησε ότι θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα για να ακυρώσει τις ρυθμίσεις και κάλεσε τους γιατρούς να μην προβαίνουν σε συνταγογράφηση και έκδοση παραπεμπτικών μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Κλασσικά ο Α. Γεωργιάδης λέει πως έχει δίκιο…
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε της διάταξης, υποστηρίζοντας ότι οι ιδιώτες γιατροί έχουν υποχρέωση να συνδράμουν το δημόσιο σύστημα υγείας.
Ο Α. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι το κράτος παρέχει στους γιατρούς την εκπαίδευση και τη δυνατότητα να συνταγογραφούν και να γράφουν εξετάσεις στους ασθενείς τους. Υποστήριξε ότι οι γιατροί που αρνούνται να βοηθήσουν θα πρέπει να χάσουν αυτά τα προνόμια, καθώς δεν εκπληρώνουν την κοινωνική τους ευθύνη.
Ο Α. Γεωργιάδης τόνισε επίσης ότι η διάταξη θα ισχύσει μόνο σε συνθήκες απολύτου έκτακτης ανάγκης και για αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σημείωσε ότι η ευθύνη του ως Υπουργός Υγείας είναι να διασφαλίσει ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν ομαλά και ότι οι εφημερίες καλύπτονται επαρκώς. Εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη συνεργασίας με τους ιδιώτες γιατρούς και υποστήριξε ότι η διάταξη είναι απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Οι επιπτώσεις
Η σύγκρουση αυτή έχει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις. Η επιδείνωση της σχέσης μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των ιδιωτών γιατρών μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση του συστήματος υγείας. Οι αντιδράσεις των γιατρών και η απειλή διακοπής των υπηρεσιών τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους ασθενείς και τη δημόσια υγεία. Η αντίδραση του ΠΙΣ και του ΙΣΑ δείχνει επίσης την ευρύτερη απογοήτευση των επαγγελματιών υγείας με την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της υγείας.
Οι γιατροί αισθάνονται ότι το κράτος δεν τους στηρίζει επαρκώς και ότι οι νέες ρυθμίσεις επιδεινώνουν τις ήδη δύσκολες συνθήκες εργασίας τους. Παράλληλα, η έλλειψη πόρων, η υποστελέχωση και η αδυναμία εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών έχουν οδηγήσει σε κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και της κυβέρνησης. Και ο δομημένος διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται πως έχει «πάει περίπατο» λόγω της πραγματικά ασυνάρτητης και κοινωνικά επικίνδυνης πολιτικής του υπουργείου Υγείας που εν προκειμένω απειλεί την υγεία των πολιτών!
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις