Η πιο ισχυρή διαχωριστική γραμμή που διαμορφώνεται φαίνεται να είναι ανάμεσα στα συστημικά και τα αντισυστημικά κόμματα, κάτι που εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό, τη δημοσκοπική εκτίναξη της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η έννοια της αντισυστημικότητας είναι εξαιρετικά περίπλοκη, με την έννοια ότι δεν γίνεται αντιληπτή από όλους με τον ίδιο τρόπο. Παίζει ρόλο η ηλικία αλλά και οι ιδεολογικές καταβολές, ενώ οι συμπεριφορές που ορίζονται ως αντισυστημικές ποικίλλουν ανάλογα με τη θετική ή την αρνητική αξιολόγησή τους.
Ο συντονιστής της ερευνητικής πλατφόρμας People of Greece της εταιρείας QED, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γιάννης Κωνσταντινίδης, έχει καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:
- Η έννοια της «αντί-συστημικότητας» δεν νοείται από όλους τους Έλληνες με τον ίδιο τρόπο. Το 40% των Ελλήνων (κυρίως τα νεότερα στρώματα και οι αυτό-τοποθετούμενοι στο αριστερό ημισφαίριο) αποδίδουν στην έννοια της «αντί-συστημικότητας» θετικό πρόσημο, ενώ το 33% (κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας στρώματα και οι αυτό-τοποθετούμενοι στο δεξιό ημισφαίριο) αρνητικό πρόσημο. Το 27% δεν αποδίδουν κανένα πρόσημο ή δηλώνουν άγνοια.
- Το πρόσημο που αποδίδεται στην αντί-συστημικότητα οδηγεί στην ταξινόμηση ως αντί-συστημικών διαφορετικών πράξεων και συνεπώς αποδεικνύει τις διαφορετικές ερμηνείες του περιεχομένου της έννοιας. Όσοι την βλέπουν θετικά, την ταυτίζουν με τη συμμετοχή σε απεργίες, τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις για τα θύματα των Τεμπών και τη δημόσια έκφραση αντιρρήσεων στον επαγγελματικό χώρο. Όσοι την βλέπουν αρνητικά την ταυτίζουν με την αποδοκιμασία των σωμάτων ασφαλείας, την αποφυγή εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας και τη φοροδιαφυγή.
dnews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις