Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την εφιαλτική πρόβλεψη της Μίνας Γκάγκα περί διαλογής ασθενών για τις ΜΕΘ και εξηγεί γιατί θυμίζει περισσότερο ομολογία αποτυχίας.

Είναι τόσο πολλές οι καθημερινές ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας που τείνουμε να τις συνηθίσουμε και να μη μας προκαλούν εντύπωση όσο ανατριχιαστικές κι αν είναι. Αυτή τη φορά είχαμε μια εφιαλτική πρόβλεψη από μια υπουργό, κατ’εξοχήν αρμόδια αφού είναι και γιατρός.

«Αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ σε λίγο θα πρέπει να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή ασθενής με εγκεφαλικό», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που υπουργός τολμά να κάνει τέτοια πρόβλεψη. Πέρσι το Νοέμβριο, όταν τα νοσοκομεία είχαν φτάσει στα όριά τους, ο τότε υπουργός Β. Κικίλιας είχε χαρακτηρίσει «fake news» τις καταγγελίες ότι γινόταν επιλογή ασθενών για νοσηλεία σε ΜΕΘ. Λίγους μήνες αργότερα, όμως, επιβεβαιώθηκε ότι, επειδή δεν υπήρχαν κενές θέσεις σε ΜΕΘ, ασθενείς νοσηλεύονταν σε κοινούς θαλάμους κι εκεί τους παρείχαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Η πρώτη ερμηνεία της τωρινής δήλωσης της κυρίας Γκάγκα είναι ότι την έκανε για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι ότι κινδυνεύουν και να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Όμως, εξ αντικειμένου μια τέτοια δήλωση αποτελεί και ομολογία αποτυχίας και διάψευσης των επανειλημμένων δηλώσεων τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας «είναι θωρακισμένο». Ο υπουργός είπε πρόσφατα στη Βουλή ότι έχουν δημιουργηθεί 1300 ΜΕΘ. Ομως, αν είναι έτσι, γιατί η αναπληρώτρια υπουργός έσπευσε να θέσει θέμα επιλογής, όταν οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ ήταν ακόμα 450;

Οι απαντήσεις είναι προφανείς:

1. Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, που ανήγγελλαν το τέλος της πανδημίας(«βλέπουμε το τέλος του τούνελ») όχι μόνο δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, αλλά διανύουμε μια οξεία φάση της, οξύτερη και από την περσινή και από εκείνη της περασμένης άνοιξης.

2. Οι διαβεβαιώσεις αυτές, μαζί με το κλίμα χαλάρωσης που καλλιεργούσαν τα κυβερνητικά μέτρα, οδήγησαν πολλούς πολίτες στην επανάπαυση και στη μη τήρηση των στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης.

3. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι ο εμβολιασμός θα έλυνε όλα τα προβλήματα, κάτι που αποδείχτηκε εσφαλμένο. Η επίμονη ρητορεία περί «πανδημίας των ανεμβολίαστων» επίσης αποδείχτηκε λάθος. Ηταν και παραπλανητική. Διότι ναι μεν οι εμβολιασμένοι, αν κολλήσουν, περνάνε τη νόσο ελαφρότερα, αλλά είναι φορείς μετάδοσης του ιού. Επιπλέον, ο εμβολιασμός δεν παρέχει απόλυτη προστασία, όπως αποδεικνύει ο, μικρός μεν αλλά όχι αμελητέος, αριθμός εμβολιασμένων που οδηγούνται στις ΜΕΘ.

4. Μολονότι οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και καιρό για την επερχόμενη έξαρση της πανδημίας, η κυβέρνηση άργησε πολύ να πάρει πρόσθετα μέτρα. Και όταν πήρε, πρόβλεψε εξαιρέσεις(πχ. στις εκκλησίες) προκαλώντας αντιδράσεις. Επέτρεψε εορταστικές δηλώσεις και παρελάσεις. Και αρνείται να επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό στο Δημόσιο και δη σε πολυπληθείς ομάδες εργαζομένων, στις οποίες παρατηρείται έντονος συγχρωτισμός(πχ Ενοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία κ.α).

Είναι, λοιπόν, ολοφάνερο ότι οι κυβερνητικές αβελτηρίες από τη μια και οι σκοπιμότητες από την άλλη έχουν οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κατάσταση, την οποία περιγράφει αδρά η πρόβλεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας για το δίλημμα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι γιατροί αύριο, όταν οι ΜΕΘ δεν θα χωράνε όλους όσοι τις χρειάζονται και αυτοί θα πεθαίνουν σε κοινούς θαλάμους.

Και τότε οι ευθύνες δεν θα μπορούν να κρυφτούν πίσω από ωραία λόγια και άσαρκες διαβεβαιώσεις περί «θωρακισμένου» συστήματος υγείας. Και θα καταλογιστούν.

news247.gr

ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις