Η στάση του Νίκου Δένδια, οι προβληματισμοί των «γαλάζιων» και η αλλαγή ρώτας των ΗΠΑ για εξοπλισμούς στην Τουρκία.

Με ψηφισμένη την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ αλλά και με καταγεγραμμένες τόσο τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης όσο και την… ποιοτική διαφοροποίηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Δένδια , ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, στις 16 του μηνός.

Η χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση της συμφωνίας δεν στάθηκε ικανή να μειώσει τον προβληματισμό αρκετών βουλευτών, περιλαμβανομένων και γαλάζιων, για το γεγονός ότι η Διοίκηση Μπάιντεν φέρεται να προωθεί την πώληση 40 αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία, σε μία κίνηση που στοχεύει να «λιώσουν οι πάγοι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες το βράδυ και δημοσίευμα του Bloomberg.

Aπό τους βουλευτές δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι αν και απέκρουσε σε υψηλότατους τόνους την κριτική Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε στην εκτίμηση ότι το πολυθρύλητο δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται σε τεχνική αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων αμερικανικών τουρκικών στην Τουρκία και όχι σε αγορά νέων, ενώ προέβλεψε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να εγκριθεί από το Κογκρέσο η απαίτηση για αγορά και νέων μαχητικών. Δεν απάντησε, ωστόσο, στην ευθεία ερώτηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, αν και πως προτίθεται να θέσει το θέμα στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο προβληματισμός έγινε ακόμα μεγαλύτερος μετά τους διαφορετικούς τόνους που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος σημείωσε ότι «συνιστά πρόβλημα για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της, η έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης για αναβάθμιση των τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών F-16 και αυτή την καθαρή άποψη θα διατυπώσουμε και στην Ουάσιγκτον στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ουδείς μπορεί να αγνοήσει τη χρονική στιγμή του δημοσιεύματος και τον αρνητικό συμβολισμό που αυτό επιφέρει, λίγες μόνο μέρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και ένα μόλις 24ωρο πριν την ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Για τους περισσότερους, πρόκειται για έναν ελιγμό της αμερικανικής διοίκησης, η οποία έχει στόχο να καθησυχάσει την τουρκική διπλωματία εν όψει της επισκέψεως του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι ποια στάση θα τηρήσει τελικά το Κογκρέσο και φυσικά ποια θα είναι η τοποθέτηση επ΄αυτού του Αμερικανού προέδρου κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις