Υποτονική ήταν η απάντηση της Αθήνας στον Κροάτη πρόεδρο και συγκεκριμένα στις προκλητικές δηλώσεις που έσπευσε να κάνει για να προστατεύσει τους νεοναζί χουλιγκάνους και να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι συμπεριφέρεται στους συλληφθέντες σαν… αιχμαλώτους πολέμου, και μάλιστα να εμφανιστεί με ακραία αντιευρωπαϊκή φρασεολογία.

Είναι πασίγνωστο, βεβαίως, στους αθλητικούς κύκλους διεθνώς ότι οι νεοναζί, νεοφασίστες μπάχαλοι χουλιγκάνοι δολοφόνοι στην Κροατία χαίρουν της ασυλίας, αν όχι της υποστήριξης, της … υψηλής πολιτικής.

Από αυτού του σημείου, όμως, μέχρι να εμφανίζεται εριστικός ο -κατά τα λοιπά «εταίρος» στην ΕΕ- Κροάτης πρόεδρος, τη στιγμή που η ίδια η Κροατία εκτρέφει το αυγό του φιδιού και προστατεύει τα «τάγματα εφόδου» για να δολοφονήσουν στην Ελλάδα και αλλού, η απόσταση είναι τεράστια.

Αντί στο Ζάγκρεμπ να βάλουν την ουρά στα σκέλια και να ζητήσουν παραδειγματικές τιμωρίες για τους νεοναζί χούλιγκανς, και βέβαια να ζητήσουν συγγνώμη, βγαίνουν και από πάνω.

Κοινή οικογένεια με την Κροατία

Από τη μεριά της, η Αθήνα περιορίστηκε απέναντι στον Κροάτη πρόεδρο σε μια υποτονική απάντηση, αν και θα έπρεπε να περάσει τον «εταίρο» από γενιές δεκατέσσερις.

Αλλά γιατί να απαντήσει σκληρά, όταν τα έχουν κάνει θάλασσα τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, και η ηγεσία της ΕΛΑΣ; Γιατί να τρίξει τα δόντια στον Κροάτη πρόεδρο, όταν, στο πλαίσιο της «μεγαλεπίβολης» εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια, ο πρώην υπουργος Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας δεν έχανε την ευκαιρία να διαφημίσει τις… τέλειες σχέσεις Αθήνας – Ζάγκρεμπ;

Ενδεικτικά, κατά την επίσκεψή του στο Ζάγκρεμπ (26.08.2022), έλεγε: «Η παρουσία μου εδώ, και η μετέπειτα ακρόαση από τον πρόεδρο, Milanović, δείχνει τις στενές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Κροατίας, της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της κυβέρνησης Plenković.

(…) Με την Κροατία προσπαθούμε μαζί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, για να φέρουμε τα Δυτικά Βαλκάνια στην ευρωπαϊκή οικογένεια. (…) Η Κροατία είναι μια χώρα με την οποία αντιμετωπίζουμε από κοινού και με παρόμοια κατεύθυνση, με κοινή αντίληψη για τις μεγάλες προκλήσεις που η περιοχή μας και η ανθρωπότητα έχουν μπροστά τους».

Υποτονική η Αθήνα απέναντι στον Κροάτη πρόεδρο

Το υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενο στις δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας, σημειώνει: «Από την πρώτη στιγμή, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική δολοφονία του Έλληνα φιλάθλου.

Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά. Η δε ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα. Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες».

Προκλητικός

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, επετέθη στην Ελλάδα για την προφυλάκιση των Κροατών χουλιγκάνων και την κράτησή τους. Νεοναζί «μπάχαλοι», οι οποίοι «παρελαύνουν» στους δρόμους χαιρετώντας χιτλερικά.

«Έχεις πέντε μέρες να βρεις τα παράσιτα από ένα γκρουπ ανθρώπων, και τους προφυλακίζεις όλους, τους σκορπάς σε όλη την Ελλάδα, ώστε να χτυπηθούν και να βιαστούν. Δεν τηρείται ο νόμος. Συμπεριφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους σαν αιχμαλώτους πολέμου. Αν ήμουν ο πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω. Δεν είναι απλό. Μοιάζει με τον νόμο του πολέμου. Τους συμπεριφέρονται σαν αιχμάλωτη μονάδα».

Photo by Florian Olivo on Unsplash

«Μεταφέρουν την ευθύνη στους 100 Κροάτες. Πόσοι Έλληνες έχουν συλληφθεί; Τέλεια, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορείς να κρατάς φυλακισμένους 100 άτομα για πέντε μέρες. Αυτές οι πέντε μέρες δίνουν τη δυνατότητα να βρεις τι έγινε και εξάλλου είναι άνθρωποι και οι πολίτες μας έχουν ανθρώπινα δικαιώματα Όμως οι Κροάτες οπαδοί αντιμετωπίζονται σαν παράσιτα στην Ελλάδα. Δεν έχει να κάνει με τη δημοκρατία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, καλύτερα να μην την έχουμε. Εγώ μίλησα για το προφανές. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη αγριότητα».

Πολύ… φιλοευρωπαίος δείχνει να είναι ο Κροάτης πρόεδρος! Κατά τα λοιπά, όπως είπε και ο Ν. Δένδιας, είμαστε μια όμορφη… κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια!

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις