Εδώ και 24 ώρες καίγεται η Αττική και οι εκπρόσωποι του επιτελικού κράτους είναι απόντες. Η κοινωνία ζητάει απαντήσεις γιατί οι φλόγες κοντεύουν να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας.
Τα όσα βιώνει η πρωτεύουσα εδώ και 24 ώρες δεν είναι τίποτε άλλο από τη φούσκα του επιτελικού κράτους που έσκασε και πάλι στα μούτρα των πολιτών που βλέπουν ότι είναι απροστάτευτοι, ακόμα κι αν βρίσκονται λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.
Τότε και τώρα
«Απέδωσε η στρατηγική μας να προστατεύσουμε τους οικισμούς, που μπορεί να άδειασαν, αλλά σώθηκαν. Η κλιματική κρίση επιβάλλει μια δραστικά εκ νέου αντιμετώπιση. Ο νέος κλιματικός νόμος, ο πρώτος στην Ελλάδα, θα ψηφιστεί τους επόμενους μήνες. Είμαστε έτοιμοι για τολμηρές λύσεις…. Ελπίζω αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή να αποτελέσει μία ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου».
Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Αυγούστου 2021, πριν ακριβώς τρία χρόνια. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές εκείνου του καλοκαιριού στη βόρεια Εύβοια.
12 Αυγούστου 2024. Ο πρωθυπουργός είναι άφαντος, όπως επίσης και όλα τα κυβερνητικά στελέχη παρά το γεγονός ότι εδώ και 24 ώρες η κατάσταση στη βορειονατολική Αττική είναι εκτός ελέγχου και πλέον οι φλόγες βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.
Η ενημέρωση που έγινε ήθελε τον πρωθυπουργό το βράδυ της Κυριακής να επιστρέφει εκτάκτως στην πρωτεύουσα, ενώ σήμερα το πρωί ενημερώθηκε από τους αρμόδιους για την κατάσταση που επικρατούσε. Ουδείς από το κυβερνητικό επιτελείο θεώρησε πως είναι αναγκαίο να ειπωθεί μια κουβέντα προς χάριν των ανθρώπων που βλέπουν τις περιουσίες τους να καίγονται, αλλά ούτε και προς χάριν όλης της υπόλοιπης χώρας που αντικρίζει αποσβολωμένη αυτό το αποτρόπαιο θέαμα.
Η κατάρρευση του επιτελικού κράτους
Η κατάρρευση του επιτελικού κράτους είναι δεδομένη γι’ άλλη μια φορά. Το αφήγημα που θα επικαλεστεί η κυβέρνηση το ξέρουμε ήδη. Κακές καιρικές συνθήκες, δυσκολία πρόσβασης λόγω της μορφολογίας του εδάφους, κλιματική αλλαγή.
Όλα αυτά ισχύουν. Το ερώτημα είναι τί ακριβώς έκανε η κυβέρνηση στο επίπεδο της πρόληψης για όλα αυτά. Εδώ και μήνες είναι γνωστή η ανομβρία που πλήττει τη χώρα, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Οι προειδοποιήσεις από τους επιστήμονες για ένα δύσκολο καλοκαίρι ήταν επίσης γνωστές εδώ και καιρό. Εξάλλου την κλιματική κρίση είχε επικαλεστεί ο κ. Μητσοτάκης και το 2021 μετά την καταστροφή της Εύβοιας. Πού είναι οι «τολμηρές λύσεις» που είχε υποσχεθεί τότε;
Για ποια πρόληψη και ποια θωράκιση της χώρας μιλάμε όταν σύμφωνα με μελέτες έχει απορροφηθεί μόλις το 1% των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας;
Για ποιο σχέδιο μιλάμε όταν ο ένας μετά τον άλλον οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες περιοχών που καίγονται ακόμα καταγγέλουν ανυπαρξία μέσων πυρόσβεσης ή στην καλύτερη περίπτωση αναφέρουν ότι τα μέσα που επιχειρούν δεν φτάνουν για μια τόσο μεγάλη φωτιά;
Για ποιο επιτελικό κράτος μιλάμε όταν πέρυσι ο Έβρος καιγόταν επί μέρες κι έγιναν στάχτη τουλάχιστον 723.000 στρέμματα, αναδεικνύοντάς τη συγκεκριμένη πυρκαγιά ως τη μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας σε όλη την Ευρώπη; Και καλά, ο Έβρος είναι μακριά από την Αθήνα και ποιός νοιάζεται, αλλά να που η καταστροφή χτύπησε για τα καλά και γι’ άλλη μια φορά τη δική μας πόρτα.
Το παζλ της καταστροφής
Σε περίπτωση που δεν το έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση από χθες καίγεται το τελευταίο μεγάλο κομμάτι πράσινου πέριξ της Αττικής. Συμπληρώνεται έτσι το παζλ της καταστοφής των προηγούμενων ετών, όχι πολύ μακρινών, όπως π.χ. η μεγάλη φωτιά της Βαρυμπόμπης το καλοκαίρι του 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr οι μέγα-φωτιές στην Ελλάδα ήταν 9 τον αριθμό την περίοδο 2007-2009, 1 το 2012 και 6 την περίοδο 2021-2023. Κι επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, είναι δεδομένο πλέον ότι το επιτελικό κράτος έχει αποτύχει πλήρως τόσο στο κομμάτι της πρόληψης όσο και στο κομμάτι της ουσιαστικής αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.
Η πρόληψη δεν μπορεί να εξαντλείται σε παραινέσεις τύπου «καθαρίστε τα οικόπεδά σας». Είναι ανήκουστο να εκκενώνονται το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία στα βόρεια προάστια και την ίδια ώρα οι φλόγες να φτάνουν σε περιοχές όπως τα Βριλήσσια ή το Χαλάνδρι!
«Πρώτος ζητώ συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν. Κατανοώ απόλυτα τον πόνο των συμπολιτών μας που είδαν τα σπίτια ή τις περιουσίες τους να καίγονται. Τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει», έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 9 Αυγούστου του 2021 σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό.
Τρία χρόνια μετά και ενόψει μιας νέας, ενδεχόμενης συγγνώμης, καλό είναι να θυμηθούμε τι λέει ο λαός για τη συγγνώμη και το φιλότιμο.
in.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις