Ζωηρές συζητήσεις έως αναστάτωση προκάλεσε στο εσωτερικό της ΝΔ η εντύπωση που καλλιεργήθηκε μετά τη νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι δρομολογούνται εξελίξεις στα ελληνουρκικά.
Με φόντο επίμονα δημοσιεύματα που φέρουν τους δύο ηγέτες να έχουν δώσει εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να μπουν στη συζήτηση για τη διαφορά των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας, αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές έχουν υψώσει τις… κεραίες προκειμένου να ανιχνεύσουν αν όντως επίκεινται εξελίξεις και αν ναι, να συντονιστούν.
Το κλίμα αυτό δεν έχει διαλάθει της προσοχής του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο γνωρίζει ότι στην περίπτωση που κριθεί ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη για την παραπομπή στη Χάγη, η «θερμοκρασία» στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ θα ανέβει κατακόρυφα.
Σαμαράς – Καραμανλής διαμηνύουν τη διαφωνία τους
Ήδη, άλλωστε, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντ. Σαμαράς και Κων. Καραμανλής έχουν διαμηνύσει με ηχηρό τρόπο τη διαφωνία τους στο ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη.
Ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξη του έχει τονίσει ότι Προσφυγή στη Χάγη σημαίνει εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε «συνυποσχετικό» που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας» σημειώνοντας πως «θα παραιτηθούμε μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο». Τότε είχε μάλιστα αναφέρει και την περιβόητη φράση ότι «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο».
Αλλά και ο Κώστας Καραμάνης, αναφερόμενος στο θέμα αυτό έχει προειδοποιήσει ότι «είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. «Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό», είχε πει.
Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση συζητά με τον Ερντογάν, δεν σημαίνει πως συμφωνεί»
Στη χθεσινή εβδομαδιαία ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματός του, λέγοντας «το ότι συζητά η κυβέρνηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι συμφωνεί».
Την ίδια ώρα, ωστόσο, πληθαίνουν οι πληροφορίες που φέρουν τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να προετοιμάζει επίσκεψή του στην Αθήνα τον Νοέμβριο, προκειμένου, από κοινού με τον κ. Γ. Γεραπετρίτη να διερευνήσουν όλες τις πτυχές του διεθνούς δικαίου επί του οποίου θα γίνει η συζήτηση, το χρονικό πλαίσιο του διαλόγου, το διεθνές δικαστήριο στο οποίο θα παραπεμφθεί η διαφορά αν διαπιστωθεί πως δεν υφίσταται κοινός τόπος.
«Αν υπάρξει έστω και πόντος μετακίνησης από τις πάγιες θέσεις μας, η αντίδραση θα είναι δυναμική» σπεύδουν να προειδοποιήσουν βουλευτές της λεγόμενης πατριωτικής πτέρυγας της ΝΔ, οι οποίοι ετοιμάζονται ήδη για παν ενδεχόμενο.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις