Το 77% των νέων δηλώνει ότι θα μετανάστευε στο εξωτερικό αν έβρισκε καλύτερη δουλειά

Κόλαφος προσωπικά για τον πρωθυπουργό είναι τα αποτελέσματα της έρευνας της «Διανέοσις» για το λεγόμενο «brain drain», καθώς καταρρίπτονται με εκκωφαντικό τρόπο οι ισχυρισμοί του ότι, λόγω της οικονομικής του πολιτικής και της προσέλκυσης επενδύσεων, από τη μια έχουν αρχίσει να επιστρέφουν με γοργούς ρυθμούς στην Ελλάδα οι νέοι επιστήμονες, που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά, και από τη άλλη έχει μειωθεί η φυγή τους.

Οπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας «Τι πιστεύουν οι Ελληνες», που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες η «Διανέοσις», το brain drain είναι εδώ, εξίσου απειλητικό όσο και τη δεκαετία των Μνημονίων. Οι νέοι εξακολουθούν να αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό με καλύτερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες, γιατί δεν βρίσκουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, «το 57,9% των Ελλήνων (και το 77,1% των νέων ηλικίας 17-24 και το 71,9% των 25-39) δηλώνουν ότι “θα μετανάστευαν στο εξωτερικό αν έβρισκαν δουλειά με καλύτερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες”. Το 38,1% του γενικού πληθυσμού, μάλιστα, επιλέγει την απάντηση “σίγουρα ναι”».

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι πράγματι κάποιοι επέστρεψαν γιατί βρήκαν δουλειά εδώ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αρχίσει η αντιστροφή του brain drain, όπως υπερηφανεύεται ο πρωθυπουργός, καθώς η τάση φυγής των νέων επιστημόνων είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα, που σημαίνει ότι ευκαιρίες και καλές δουλειές ακόμα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Γι’ αυτό πολλοί είναι και εκείνοι που στην ερώτηση εάν θα επιστρέψουν απαντούν «όχι ακόμα». Στην ίδια έρευνα υπάρχουν και άλλα ευρήματα που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού: Το 80% απαντά πως «ισχύει λίγο» ή «δεν ισχύει καθόλου» όταν ερωτάται εάν στην Ελλάδα «αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται οι άξιοι», ενώ το 85% δηλώνει πως οι συνθήκες εργασίας το τελευταίο διάστημα έχουν «μείνει ίδιες» (45,5%) ή «χειροτερέψει» (39,1%).

Ο πρωθυπουργός -στον κόσμο του, ως συνήθως- μόλις πριν από μερικές μέρες, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά», είχε πει πως οι επενδύσεις γίνονται πολύ περισσότερες, τα φορολογικά βάρη μειώνονται, το επιχειρηματικό περιβάλλον γίνεται πιο φιλικό, και «όλα αυτά αντανακλώνται, ήδη, στην απασχόληση, με πρώτο δείκτη το brain drain, το οποίο έχει ήδη ανακοπεί αισθητά». Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι σε αρκετούς εξειδικευμένους κλάδους, ειδικά στον χώρο της τεχνολογίας και της έρευνας, έχει πια αναστραφεί σε κύμα «brain gain». Επίσης, τον περασμένο Νοέμβριο, σε επίσκεψή του σε εργοστάσιο στο Κορωπί είχε πει ότι «είμαστε πολύ περήφανοι ως κυβέρνηση που έχουμε καταφέρει πια να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αντιστροφής του brain drain και να το κάνουμε brain gain».

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις