Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του αντιμετωπίζουν τα πάντα με όρους επικοινωνιακούς, ακόμα και τις τραγωδίες όπως αυτή των Τεμπών. Η ιστορία μιας δήλωσης, που επικεντρώθηκε στο… “ανθρώπινο λάθος”.
Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για την Τετάρτη 1η Μαρτίου προέβλεπε, έτσι όπως είχε ανακοινωθεί, επίσκεψη “στο Κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος”.
Αντ’αυτού, λόγω της αδιανόητης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το πρωί της Τετάρτηςσ τον τόπο του συμβάντος που συνέβη γιατί, όπως προκύπτει, το κέντρο τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης λειτουργεί πλημμελώς ή καθόλου.
Το τι θα έλεγε ο Πρωθυπουργός σε περίπτωση που η τραγωδία δεν συνέβαινε και η επίσκεψή του γινόταν κανονικά το φαντάζετε ο καθένας. Η σύγχρονη Ελλάδα που επί των ημερών του απογειώνεται αποτυπώνεται πλέον και στα σιδηροδρομικά έργα κτλ κτλ.
Επικοινωνία δηλαδή. Επικοινωνία για προεκλογικούς λόγους, έστω και αν δεν εμπεριέχει την αλήθεια. Ποιος, άραγε, θα έλεγχε αν πράγματι η δομή στη Βόρεια Ελλάδα βρισκόταν στη λειτουργία ή όχι. Το πρόβλημα το διαπιστώσαμε όταν χάθηκαν (άδικα) δεκάδες ζωές στα Τέμπη.
Το Πρωθυπουργικό επιτελείο πάντως δεν πτοείται. Και την τραγωδία με όρους επικοινωνίας, ακραία, μάλιστα, τη διαχειρίζετε με έναν προφανή στόχο. Να βγει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έξω από το κάδρο των ευθυνών και αν είναι δυνατόν-μέσω του damage control- να αποκτήσει και πλεονέκτημα κιόλας. “Είδατε τι έκαναν οι άλλοι στο Μάτι, κοιτάξτε τι κάνω εγώ και συγκρίνετε” σαν να μας λέει.
Η αλήθεια είναι ότι στην υπηρεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται, χρόνια τώρα, μία εξαιρετική ομάδα επικοινωνιολόγων με επικεφαλής έναν γκουρού του είδους, τον Αμερικανό Σταν Γκρίνμπεργκ. Οι άνθρωποι την δουλειά τους κάνουν, επιχειρούν να παρουσιάσουν το μαύρο άσπρο και το αντίθετο, γι’ αυτό πληρώνονται.
Ακόμα και έτσι όμως, υπάρχουν και όρια, τα οποία ο Πρωθυπουργός την Τετάρτη ξεπέρασε, κυρίως στην τηλεοπτική του δήλωση. Κάντε ένα κόπο να την δείτε ξανά. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ντυμένος casual (όπως ήταν και στον τόπο του συμβάντος) ελαφρώς αξύριστος και… επιμελημένα ατημέλητος. Προβάλλει την εικόνα ενός ανθρώπου που είχε μία δύσκολη μέρα μετά από ένα πολύ θλιβερό συμβάν.
Ωστόσο, η επικοινωνία δεν περιορίζεται στην εικόνα, αυτό, δα, έλειπε. Οσα είπε ο Πρωθυπουργός στο μίνι διάγγελμά του είχαν έναν κύριο στόχο. Να πείσει τους πολίτες ότι ο ίδιος δεν φταίει. Γι’ αυτό, με σπουδή που δημιούργησε ερωτηματικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να βγάλει και το πόρισμα της έρευνας για την τραγωδία: “Οφείλεται κυρίως σ’ ένα τραγικό ανθρώπινο λάθος”.
Εβριθε η ίδια η τοποθέτηση από εύκολους συναισθηματισμούς. Το “ποτέ ξανά” που φέρεται να του είπαν οι πολίτες που τον συνάντησαν, την υπόσχεση ότι θα γίνει ότι είναι απαραίτητο για να λάμψει η αλήθεια, το ευχαριστώ-από καρδιάς πάντα-στις γυναίκες και τους άντρες του κρατικού μηχανισμού.
Και σε ότι αφορά την ουσία; Μην αφήνετε μία λεπτομέρεια να σάς χαλάσει μία ωραία ιστορία. Who cares που θα έλεγε και ο Γκρίνμπεργκ. Με ελαφρώς ξεκούμπωτο το πουκάμισο και το γιακά της ζακέτας όρθιο, ο Πρωθυπουργός δεν θα μιλούσε ποτέ για την ουσία. Ούτε και πρόκειται να το πράξει στο μέλλον, καθώς το θέμα κάνει …τζιζ.
Η επικοινωνία, όταν συνδυάζεται με την πολιτική ουσία, μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά (βλέπε Μπαράκ Ομπάμα). Οταν όμως στερείται πολιτικού αφηγήματος, καταντά πουκάμισο αδειανό ή ξεκούμπωτο, όπως το δει ο καθένας.
neews247.gr
EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις