Ρεσιτάλ… αντιδημοκρατικότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς σήμερα Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αναστείλει εντός της ΕΕ τις ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητες τεσσάρων μέσων ενημέρωσης και πιο συγκεκριμένα το γνωστού ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti, των ρωσικών εφημερίδων «Izvestia» και «Rossiyskaya Gazeta», αλλά και της ιστοσελίδας Voice of Europe!

Η αιτιολογία που έδωσε για αυτή του την απόφαση, είναι ότι βρίσκονται «υπό τον μόνιμο άμεσο ή έμμεσο έλεγχο» της Ρωσίας και έχουν συμβάλει «καθοριστικά» στην προώθηση της υποστήριξης για την παράνομη εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. «Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει εμπλακεί σε μια συστηματική, διεθνή εκστρατεία χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και της πληροφόρησης (…), για να δικαιολογήσει και να υποστηρίξει την πλήρους κλίμακας επίθεσή της κατά της Ουκρανίας και για να ενισχύσει τη στρατηγική της αποσταθεροποίησης των γειτονικών της χωρών, καθώς και της ΕΕ και των κρατών μελών της», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

European Commission
@EU_Commission
We welcome the @EUCouncil decision to suspend the broadcasting activities of four media outlets dedicated to supporting and justifying Russia’s war of aggression against Ukraine ↓ –  Voice of Europe –  RIA Novosti –  Izvestia – Rossiyskaya – Gazeta
europa.eu
Sanctions against disinformation and war propaganda

Ως εκ τούτου, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν απαγορευτεί μέχρι σήμερα έξι συνολικά ΜΜΕ υπό τον άμεσο έλεγχο ή σχετιζόμενα με το Κρεμλίνο, καθώς προηγουμένως το μπλοκ είχε επιβάλει κυρώσεις στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας Russia Today και Sputnik. Ένα μέτρο που αποτελεί μέρος της σχεδιαζόμενης 14ης δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Η ΕΕ είχε προϊδεάσει για αυτή της την κίνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας την εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, να προβεί στην προειδοποίηση πως «θα απαντήσουμε με αστραπιαία ταχύτητα και εξαιρετικά επώδυνα για τους Δυτικούς», κάνοντας λόγο για «μια ακόμη πράξη λογοκρισίας» από πλευράς ΕΕ.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της στο Telegram, η Ζαχάροβα ανέφερε τα εξής:

«Στις 17 Μαΐου, το Συμβούλιο της ΕΕ δημοσίευσε απόφαση για την απαγόρευση «ραδιοτηλεοπτικών δραστηριοτήτων» τριών ρωσικών μέσων ενημέρωσης στο έδαφος των χωρών της ΕΕ. Το RIA Novosti, η Izvestia και η Rossiyskaya Gazeta έπεσαν κάτω από ένα ακόμη κύμα περιορισμών λογοκρισίας από τις Βρυξέλλες. Τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης διατάχθηκαν να σταματήσουν εντελώς τη διανομή οποιουδήποτε περιεχομένου στην ΕΕ μέσω ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κρύβει ότι αυτή η κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση και οι προσπάθειες φίμωσης της αλήθειας βασίζονται αποκλειστικά σε πολιτικά κίνητρα. Θεωρούμε το βήμα αυτό της ΕΕ ως συνέχιση της πρακτικής της πολιτικής λογοκρισίας και της πλήρους εκκαθάρισης του χώρου της πληροφόρησης από κάθε εναλλακτική άποψη σε σχέση με τις δυτικές αφηγήσεις. Πρόκειται για ένα ακόμη από τα πολλά παραδείγματα παραμέλησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της των διεθνών υποχρεώσεών τους να διασφαλίσουν τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και για ένα ακόμη παράδειγμα εκφυλισμού των δημοκρατικών κοινωνιών στις χώρες της “συλλογικής Δύσης”. Έχουμε επανειλημμένα και σε διάφορα επίπεδα προειδοποιήσει ότι η χρήση κατασταλτικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης και του προσωπικού τους δεν θα μείνει αναπάντητη από την πλευρά μας. Η αγνόηση αυτών των προειδοποιήσεων μας αναγκάζει να εφαρμόσουμε αντίποινα, τα οποία αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν. Η ευθύνη για την εξέλιξη αυτή βαρύνει αποκλειστικά την ΕΕ και τις πρωτεύουσες της ΕΕ που υποστήριξαν αυτή την απόφαση».

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις