Μοιράσου το άρθρο

“Δείχνει” Βλάχου στην Εξεταστική της Βουλής η εκλεκτή του Μαξίμου διοικήτρια ΕΑΔ Αλεξάνδρα Ρουγκάκου και φυλάει τα νώτα της για Predator: «Δεν αποκλείω προμήθεια με απόρρητα κονδύλια»

 

Τρέχουν να κρυφτούν από τις ευθύνες και κρατάνε αποστάσεις από αυτόν που της έχει! Η εκλεκτή του Μεγάρου Μαξίμου για τη διαδοχή του Άγγελου Μπίνη στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, μπορεί να ισχυρίστηκε ενώπιον της Εξεταστικής ότι δεν υπάρχει καμία σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και Intellexa, ωστόσο, φρόντισε να διευκρινίσει ότι η ΕΑΔ δεν προέβη σε έλεγχο των απόρρητων συμβάσεων των ΕΥΠ και ΚΕΤΥΑΚ, αφήνοντας -σύμφωνα με τις πληροφορίες- ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει γίνει προμήθεια λογισμικού μέσω αυτής της ανέλεγκτης πρακτικής. Διόλου τυχαίο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ότι παρέπεμψε τα μέλη της Επιτροπής να απευθύνουν τα ερωτήματά τους σε σχέση με τις απόρρητες συμβάσεις στην αρμόδια εισαγγελέα για την ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, η οποία -συμπτωματικά- εξαιρέθηκε από τον κατάλογο μαρτύρων με ευθύνη της ΝΔ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η μάρτυρας έδωσε την εντύπωση ότι η ΕΑΔ προχώρησε σε έναν διεκπεραιωτικό έλεγχο που προσιδιάζει με… google search, αφού φέρεται να παραδέχτηκε ενώπιον της Επιτροπής ότι δεν ζητήθηκε καν από την ΑΑΔΕ να προβεί σε οικονομικό – φορολογικό έλεγχο των εταιριών, Intellexa και Krikel. Ειδικότερα, η κ. Ρογκάγκου φέρεται να σημείωσε πως «ελέγξαμε μόνο ό,τι αφορούσε την εντολή ελέγχου. Ήτοι, η προμήθεια ή μη από την ΕΛ.ΑΣ παράνομου λογισμικού», ενώ φέρεται να ξεκαθάρισε πως την εντολή ελέγχου τη διαμόρφωσε ο κ. Μπίνης. Προκειμένου να μη δοθεί η εντύπωση πως δείχνει με το δάχτυλο τον προκάτοχό της και έμπιστο πρόσωπο για τον πρωθυπουργό, φέρεται να χαρακτήρισε επαρκή τόσο την έρευνα όσο και την εντολή διεξαγωγής της. «Αν δεν είναι στοχευμένος ο έλεγχος, δεν τελειώνει ποτέ» φέρεται να υποστήριξε.

«Δεν ελέγξαμε τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Intellexa» φέρεται να σημείωσε, γνωστοποιώντας πως δεν ελέγχτηκαν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί που είχε προσκομίσει αρμοδίως ο δημοσιογράφος, Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος «παγιδεύτηκε» από το Predator. Επιπλέον, η μάρτυρας φέρεται να δήλωσε πως δεν ερευνήθηκε τυχόν σύνδεση των εταιριών Intellexa και Krikel, καθώς ο έλεγχος της ΕΑΔ επί ημερών Μπίνη αρκέστηκε στο αν υπάρχει μεταξύ τους σύμβαση που να αφορά παράνομο λογισμικό, κάτι που δεν προέκυψε. «Ψάχναμε να βρούμε στις συμβάσεις την τεχνική περιγραφή παράνομου λογισμικού» φέρεται να αφηγήθηκε, προκαλώντας τα ερωτήματα: Πώς γίνεται οι ελεγκτές να προσδοκούσαν ότι θα εντοπίσουν σε σύμβαση την εμπορία παράνομου λογισμικού κατασκοπείας; Αυτός ήταν ο εξονυχιστικός έλεγχος της ΕΑΔ;

 

«Ρωτήστε τη Βλάχου»
Εν συνεχεία, η κ. Ρογκάκου φέρεται να κατέστησε σαφές ότι δεν ανακοινώνονται στην ΕΑΔ οι συμβάσεις που γίνονται με μυστικά κονδύλια. «Τα απόρρητα κονδύλια της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε», ήταν τα λόγια της, υπογραμμίζοντας ότι η Αρχή δεν έλεγξε ούτε τις συμβάσεις του ΚΕΤΥΑΚ. «Το ΚΕΤΥΑΚ δεν ελέγχεται αυτοτελώς. Επειδή υπάγεται στην ΕΥΠ, θεωρήσαμε ότι μας καλύπτει η απάντηση της εισαγγελέως» φέρεται να είπε, προσθέτοντας: «Για την ΕΥΠ και το ΚΕΤΥΑΚ, να σας απαντήσει η κ. Βλάχου».

Μάλιστα, φέρεται να επισήμανε πως οι απόρρητες συμβάσεις δεν έχουν ελεγχθεί γιατί «τεκμαίρονται νόμιμες» από την αρμόδια εισαγγελέα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι προαναφερθείσες απαντήσεις δυσχεραίνουν έτι περαιτέρω τη θέση της ΝΔ, η οποία αρνείται επίμονα την κλήση της κ. Βλάχου στην Επιτροπή.

Κατά τις πληροφορίες, δηκτικά χαμόγελα προκάλεσε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης όταν η μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι η ΕΑΔ ρώτησε την ΕΥΠ εάν έχει κάνει σύμβαση για την αγορά του Predator, με την Υπηρεσία να απαντά αρνητικά και να μην εντοπίζεται κανένα σχετικό στοιχείο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παραδέχτηκε δε πως η Αρχή δεν έκανε επιτόπια έρευνα στην ΕΥΠ, κάτι που συνέβη στην ΕΛ.ΑΣ.

 

«Δεν αποκλείω την προμήθεια…»
Μετά από ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλο, η κ. Ρογκάγκου φέρεται να αντέτεινε αρχικά ότι με τα απόρρητα κονδύλια δεν γίνονται συμβάσεις, όμως, στη συνέχεια διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει εάν έγινε προμήθεια λογισμικού μέσω απόρρητων κονδυλίων.

 

«Δεν ξέρω γιατί ο Μπίνης επέλεξε την αναρμόδια Βλάχου»
Κατά τις πληροφορίες, η διοικήτρια της ΕΑΔ γνωστοποίησε ότι την έρευνα για τις συμβάσεις της ΕΥΠ ανέλαβε μετά από εντολή του κ. Μπίνη η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ, Β. Βλάχου, η οποία «φυγαδεύτηκε» από την Εξεταστική. «Ο κ. Μπίνης ανέθεσε στην κ. Βλάχου να διεξάγει τον έλεγχο. Η κ. Βλάχου δεν ήταν αρμόδια, αλλά δεν ξέρω για ποιον λόγο την επέλεξε» φέρεται να είπε και έκρινε ότι σε κάθε περίπτωση, έχει βαρύτητα όταν το αίτημα αυτό απευθύνεται σε εισαγγελέα. Σε σχέση με τον έλεγχο της κ. Βλάχου, η μάρτυρας παρέθεσε ότι η εισαγγελέας έκανε έρευνα σε περισσότερες από 545 συμβάσεις, χωρίς όμως η ίδια να γνωρίζει αν σε αυτές συγκαταλέγονται και οι απόρρητες. Πάντως, η μάρτυρας παρουσιαζόταν βέβαιη ότι δεν υπάρχει προμήθεια του Predator.

Η κατάθεσή της κ. Ρογκάκου ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης και θα ακολουθήσει η εξέταση του εκπροσώπου της Krikel.

edolio5.blogspot.com

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις