Βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας – Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιστροφή που ζητήθηκε ποτέ
Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας.
Η κοινή δήλωση αυτή, υποχρεώνει την Τουρκία να διακόψει παράτυπες διελεύσεις και να δέχεται επιστροφές όσων δεν δικαιούται διεθνούς προστασιας, ενώ η επιστροφή των 1.450 αλλοδαπών είναι η μεγαλύτερη επιστροφή που ζητήθηκε ποτέ.
Ειδικότερα, η Ελλάδα ζητά να επιστρέψουν στην Τουρκία 955 αλλοδαποί που μπήκαν στη χώρα μας από την Τουρκία και βρίσκονται στη Λέσβο, 180 που βρίσκονται στη Χίο, 128 που βρίσκονται στη Σάμο και 187 στην Κω, των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί τελεσίδικα και ως εκ τούτου είναι επιστρεπτέοι, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας.
Η επιστροφή στην Τουρκία όσων εισήλθαν στην Ελλάδα από τη γείτονα χώρα και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας μπορεί να λάβει χώρα βάσει της πρώτης παραγράφου της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία αναφέρει με σαφήνεια πως όσοι μετανάστες έχουν μπει από την Τουρκία στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου 2016 και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Μάλιστα, λόγω της επιτάχυνσης διαδικασιών το 2020 έχουμε πλέον τελεσίδικες αρνητικές απαντησεις.
Το πρώτο δίμηνο του 2020 καταγράφηκαν συνολικά 139 επιστροφές προς την Τουρκία, ενώ η διαδικασία των επιστροφών έχει σταματήσει από τις 15 Μαρτίου 2020, οπότε και η Τουρκία επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19.
Δέκα μήνες μετά, οι ταχείες διαδικασίες ελέγχων για Covid-19 στην Ελλάδα και η σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη της διαδικασίας επιστροφών με ασφάλεια όσων αλλοδαπών δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας και εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πρόκειται για απαραίτητο βήμα της αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής που ασκεί η Ελλάδα στο μεταναστευτικό, με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
O Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:
«Η χώρα μας υλοποιεί με συνέπεια μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Αποδίδοντας διεθνή προστασία σε αυτούς που το δικαιούνται, αλλά επιστρέφοντας παράλληλα όσους προβλέπει το εθνικό και διεθνές Δίκαιο.
Ο διαχωρισμός προσφύγων από παράτυπα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες επιτυγχάνεται με αξιόπιστο τρόπο από την Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφυγών, υπηρεσίες που αύξησαν εντυπωσιακά, το 2020, την αποτελεσματικότητα τους.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, καταθέσαμε σήμερα αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Frontex, για την επιστροφή – βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας – 1.450 μεταναστών που βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στις νέες δυνατότητες ελέγχου για κορωνοϊό, καθίσταται πλέον εφικτή η ταχεία επιστροφή μεταναστών που περνούν παράτυπα τα σύνορα της χώρας μας.
Αναμένουμε από τη γείτονα χώρα να ενισχύσει τις προσπάθειες στα πλαίσια της Κοινής Δήλωσης: Πρώτον, στην αποτροπή διέλευσης βαρκών που ξεκινούν από τα παράλια της με προορισμό τη χώρα μας. Δεύτερον, στην αποδοχή επιστροφών στη βάση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά και των διμερών συμφωνιών επανεισδοχής.
Από την άλλη πλευρά, το ζητούμενο για την Ευρώπη είναι να κατοχυρώσει στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου έναν κοινό μηχανισμό, καθώς και το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο για επιστροφές. Και να οχυρώσει, με αυτόν τον τρόπο, τις χώρες πρώτης υποδοχής απέναντι σε ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, αλλά και τη δράση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις