Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας εξαιτίας της ευλογιάς και της πανώλης των αιγοπροβάτων. «Σε κάθε θετικό κρούσμα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι» επισημαίνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας εξηγώντας πως οι επαγγελματίες του κλάδου αγωνιούν για το μέλλον τους.

Λόγω της ευλογιάς που εντοπίστηκε σε τέσσερα κρούσματα στον Έβρο σε ισχύ βρίσκονται περιορισμοί για τις μετακινήσεις και τη σφαγή προβάτων ενώ, όπως έχει γίνει και για την πανώλη, έχουν ενεργοποιηθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως είναι οι θανατώσεις ζώων και η χάραξη ζωνών προστασίας και ζωνών επιτήρησης.

«Εύλογη η αγωνία των κτηνοτρόφων. Βρέθηκα προχθές στον Έβρο μετά τα 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων. Πήγαμε σε όλο τον νομό, από Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Φέρρες, Αλεξανδρούπολη, επισκεφτήκαμε αγροτικούς συνεταιρισμούς, κτηνοτρόφους» υπογράμμισε στο Mega την Παρασκευή 23/8 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.

«Ένα θετικό είναι ότι η παρέμβαση έγινε άμεσα, με το που διαγνώστηκαν τα κρούσματα. Δεν ξέρω πόσα ζώα θα σφαγιαστούν, έχουν βρεθεί 4 κρούσματα, αυτά αντιστοιχούν σε περίπου 1.500 πρόβατα. Εύχομαι να μην βρεθεί άλλο κρούσμα θετικό. Σκοπός μας είναι να περιοριστεί η ευλογιά μόνο στον νομό Έβρου και από εκεί και πέρα εφαρμόζοντας τα αυστηρά μέτρα, σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προχωρήσουμε στην εκρίζωση της νόσου» είπε.

«Σε κάθε θετικό κρούσμα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι γιατί η μεταδοτικότητα της νόσου είναι υψηλή και η θνησιμότητα. Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουν οι αποζημιώσεις. Υπάρχει μια ΚΥΑ η οποία προβλέπει το ύψος της αποζημίωσης για τα πρόβατα για αυτές τις περιπτώσεις. Θα συμφωνήσω με τους κτηνοτρόφους ότι η τιμή δεν είναι η υψηλότερη δυνατή. Είναι γεγονός ότι απέχει από την τιμή την πραγματική, την αγοραία, για να επανασυστήσουν το κοπάδι, όμως η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους, θα τους βοηθήσει» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

«Η πανώλη είναι ιός RNA που σημαίνει ότι μεταδίδεται στο περιβάλλον μέχρι τρία 24ωρα»

«Στην πανώλη των αιγοπροβάτων έχουμε ένα πλεονέκτημα μέσα στο κακό που βρήκε την κτηνοτροφία μας. Η πανώλη είναι ιός RNA που σημαίνει ότι μεταδίδεται στο περιβάλλον μέχρι τρία 24ωρα. Τα μέτρα αρχίζουν να χαλαρώνουν, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Έχουμε περιορισμούς στις περιοχές που έχουμε θετικά κρούσματα. 20 ημέρες με έναν μήνα από την ώρα που δε θα υπάρχει κρούσμα, απελευθερώνονται. Φαίνεται ότι είναι εισαγόμενη η πανώλη αλλά για το θέμα των ελέγχων πρέπει να σας πω ότι από τρίτες χώρες απαγορεύεται η εισαγωγή και δεν ήρθε από τρίτες χώρες η πανώλη.

Αν ήρθε από Ευρώπη, αυτό που προβλέπεται στην κοινοτική νομοθεσία είναι ότι όταν εισάγονται ζώα από ευρωπαϊκές χώρες και γενικότερα προϊόντα, αυτό το οποίο επιβάλλεται και είναι υποχρεωτικό είναι η ύπαρξη των κατάλληλων υγειονομικών πιστοποιητικών» διευκρίνισε.

 

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις