Την στιγμή που σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, γίνεται συζήτηση για τετραήμερη εργασία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεσπίζει νέους κανονισμούς στην εργασία, οι οποίοι αφήνουν τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους έρμαια και ανυπεράσπιστα στα χέρια και τις προθέσεις των εργοδοτών τους.

Ετσι, σε εφαρμογή, από την 1η Ιουλίου, τέθηκε η εξαήμερη εργασία, η οποία θεσπίστηκε με τα άρθρα 25 και 26 του Ν.5053/2023 «με στόχο την καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας αλλά και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, αφού το ημερομίσθιό τους για την 6η ημέρα θα είναι προσαυξημένο κατά 40%».

Τι ισχύει για την εξαήμερη εργασία

Η μεταρρύθμιση αυτή ουσιαστικά σημαίνει το τέλος της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να υπαγορεύουν αν απαιτείται έκτη ημέρα εργασίας. Οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες θα μπορούν να ζητούν από τους εργαζομένους να εργάζονται και την έκτη ημέρα της εβδομάδας, με προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 40%. Αν η έκτη ημέρα εργασίας είναι αργία, θα λαμβάνουν προσαύξηση 115%. Η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας θα συνοδεύεται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας και το σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Σε περιπτώσεις απρόβλεπτου υψηλού φόρτου εργασίας, η επιχείρηση θα μπορεί να εφαρμόζει την έκτη ημέρα εργασίας, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Η επιχείρηση πρέπει να έχει δηλωθεί εκ των προτέρων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκει στην συγκεκριμένη κατηγορία.
  • Κάθε φορά που επιθυμεί να εφαρμόσει την έκτη ημέρα εργασίας, πρέπει να δηλώνεται εκ των προτέρων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι υπάρχει αυξημένος φόρτος εργασίας για τη συγκεκριμένη περίοδο. Αυτή η ειδική συνθήκη πρέπει να δηλώνεται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν από την έναρξη της εργασίας από τον εργαζόμενο και υπόκειται σε έλεγχο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
  • Η εξαήμερη εργασία θα εφαρμόζεται σε δημόσιους φορείς, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και κλάδους του ιδιωτικού τομέα συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν πενθήμερη εργασία. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης.

Τι ισχύει με τα ωράρια και τα ρεπό

Από την ημέρα εφαρμογής της νέας διάταξης, η εργασία κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας θα επιτρέπεται υπό τις εξής συνθήκες:

  • Υποχρεωτική προδήλωση της εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, χωρίς τη δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως.
  • Ο εργαζόμενος θα δικαιούται ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40% για την έκτη ημέρα εργασίας.
  • Η εργασία κατά την πρόσθετη ημέρα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 8 ώρες και δεν επιτρέπεται υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση.
  • Σε επιχειρήσεις με νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (24:00-06:00), δεν επιτρέπεται η εργασία κατά την έκτη ημέρα στη νυχτερινή βάρδια.

Ο Guardian «αδειάζει» την κυβέρνηση

Η βρετανική εφημερίδα Guardian σχολίασε την θέσπιση εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα, ως μια χώρα με «βουλγαρικούς μισθούς σε μια χώρα με βρετανικές τιμές». 

Χαρακτηριστικά, το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι «η φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, λέει ότι η πρωτοβουλία κατέστη αναγκαία λόγω του διπλού κινδύνου της συρρίκνωσης του πληθυσμού και της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων. Πριν από την ανακοίνωση της νομοθεσίας -μέρος μιας ευρύτερης δέσμης εργατικών νόμων που ψηφίστηκε πέρυσι- ο Μητσοτάκης περιέγραψε την προβλεπόμενη δημογραφική μεταβολή ως “ωρολογιακή βόμβα”. Σε μια άνευ προηγουμένου έξοδο, περίπου 500.000, κυρίως νέοι μορφωμένοι Έλληνες εκτιμάται ότι έχουν μεταναστεύσει από τότε που ξέσπασε η σχεδόν δεκαετής κρίση χρέους στα τέλη του 2009».

Η κανονικοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της εργασιακής εκμετάλλευσης αποτελεί καθεστώς τουλάχιστον εδώ και μια τετραετία, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να νομοθετεί σε βάρος των εργαζομένων και πατώντας πάνω στην ανάγκη τους για εργασία.

Αντί για  αυξήσεις στους μισθούς και μείωση του ωραρίου εργασίας, αρκούμαστε σε αντεργατικές παρεμβάσεις, εξοντωτικές για τον εργαζόμενο, ανίκανες να αντιμετωπίσουν προβλήματα, όπως το brain drain και η υπογεννητικότητα. Η εξαήμερη εργασία αποτελεί όχι απλά ένα λιθαράκι, αλλά έναν ογκόλιθο που προστίθεται στον εργασιακό παραλογισμό που επικρατεί στη χώρα.

Της Ρίας Μάντου

neostrategy.gr

Πηγή: Unsplash

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις