Καθώς η φωτιά κατέκαιγε για επτά και πλέον ημέρες το δάσος της Δαδιάς, η κυβέρνηση απέσυρε τις διατάξεις εκείνες του πολυνομοσχεδίου του υπ.Περιβάλλοντος που αφορούσαν τις προστατευόμενες περιοχές.

Θα ήταν βαρύ, πολύ βαρύ, το πολιτικό φορτίο, ακόμα και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν έχει συνηθίσει τον κόσμο σε τέτοιες ευαισθησίες, να ψηφίσει πλήθος αντιπεριβαλλοντικών διατάξεων, όπως κατήγγειλαν από την ώρα της διαβούλευσης και με δυναμικό τρόπο όλοι οι αρμόδιοι φορείς, οι οποίες αφορούν τις περιοχές Natura, ενώ καίει ακόμα το δάσος της Δαδιάς.

Δεν είχε περάσει άλλωστε απαρατήρητο, το αντίθετο ακριβώς θα έλεγε κάποιος, το άρθρο που συνυπέγραψαν πριν λίγες ημέρες στην «Καθημερινή» ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας και ο Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace. Εκεί, μεταξύ άλλων, σημειώναν πως «ήδη από τον Σεπτέμβριο 2019, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναγκαία απολιγνιτοποίηση της χώρας, ήταν ξεκάθαρο ότι επιθυμούσε να χτίσει ένα πράσινο προφίλ για τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Οι πράξεις όμως δείχνουν προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

fwtia1 4

Σε άλλο σημείο του άρθρου τους επεσήμαναν πως «το αρμόδιο ΥΠΕΝ συστηματικά επιφέρει απανωτά νομοθετικά πλήγματα στο περιβαλλοντικό κεκτημένο, με αποκορύφωμα το τελευταίο νομοσχέδιο που αποδυναμώνει για άλλη μια φορά την προστασία της φύσης και ειδικά τις περιοχές Natura».

Τονίζοντας στο άρθρο πως «χαρακτηριστικά, στην καρδιά των περιοχών Natura, στις ζώνες απόλυτης προστασίας της φύσης, όπου, με βάση τη διεθνή εμπειρία, επιτρέπεται μόνο επιστημονική έρευνα και οικοσυστημική διαχείριση, το νομοσχέδιο προβλέπει τη νομιμοποίηση όλων των “αυθαίρετων” χρήσεων και δραστηριοτήτων που έχουν ήδη ξεκινήσει. Στην επόμενη κατηγορία αυστηρής προστασίας, στις ζώνες προστασίας της φύσης, προβλέπει ένα σωρό από νέες χρήσεις, μεταξύ των οποίων και “εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα”, και μάλιστα με έναν εξαιρετικά κακογραμμένο και κρυπτικό τρόπο που τελικά θα κριθεί μόνο στα δικαστήρια».
Και υποστηρίζοντας πως «μόνο ως περίσσιο θράσος μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ φέρνει το συγκεκριμένο νομοθέτημα στη Βουλή την ίδια ακριβώς ημέρα που δίνεται πραγματική μάχη στο πεδίο, από Πυροσβεστική, τοπικούς φορείς και εθελοντές, για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς, μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε όλη την Ευρώπη».

Οι… «δεν είμαστε κολλημένοι»

Καθώς η φωτιά κατέκαιγε για επτά και πλέον ημέρες το δάσος της Δαδιάς στη Θράκη, με τον απολογισμό να είναι καταστροφικός για την χλωρίδα και την πανίδα της προστατευόμενης περιοχής, η κυβέρνηση διά στόματος του αρμόδιου υπουργού, απέσυρε τις διατάξεις εκείνες του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορούσαν τις προστατευόμενες περιοχές.

21 0013 20220727 tk 1315 sooc1658956094

Ο Κώστας Σκρέκας δήλωσε μάλιστα στη Βουλή, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόφαση για την απόσυρση των διατάξεων, πως «δεν είμαστε κολλημένοι». Χωρίς όμως να δώσει κάποια εξήγηση γιατί επέμενε, μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν την απόσυρση, το επίμαχο κεφαλαίο Γ’ να αποτελεί μέρος του πολυνομοσχεδίου. Οι αντιδράσεις φορέων και αντιπολίτευσης ήταν γνωστές, διατυπωμένες και κατά κύματα όλο το προηγούμενο διάστημα.

Έτσι λοιπόν, στο παραπέντε, κυριολεκτικά, της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση μετά το τσουνάμι αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και των αρμόδιων φορέων για τις προστατευόμενες περιοχές έκανε πίσω για τις περιοχές Natura. Από το βήμα της Βουλής, ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε πως αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις με τις οποίες θα αποδυναμωνόταν ακόμα περισσότερο η θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, λέγοντας πως θα υπάρξει εκτενέστερη διαβούλευση, και η κυβέρνηση θα επανέλθει στο τέλος Αυγούστου.

«Ακούσαμε όμως τους προβληματισμούς και των υπόλοιπων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, αλλά και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως ακούσαμε και τους προβληματισμούς των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αφού κάναμε ανοιχτό διάλογο. Και γι’ αυτό θα ήθελα να πω ότι αποσύρουμε για περαιτέρω διαβούλευση το Κεφάλαιο Γ’» είπε ο Κώστας Σκρέκας και πρόσθεσε: «Εμείς δεν είμαστε “κολλημένοι”. Εμείς δεν στεκόμαστε πίσω από στερεότυπα και βεβαίως είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, γι’ αυτό και το αποσύρουμε. Θα το συζητήσουμε και θα το επαναφέρουμε – οφείλω να το προσδιορίσω – μέχρι τέλος Αυγούστου, με το που θα ανοίξει η Βουλή για ψήφιση, αφού τελικά ολοκληρωθεί μια ακόμα μεγαλύτερη σε διάρκεια διαβούλευση».

Το κύμα αντιδράσεων, για τις επίμαχες διατάξεις ολόκληρου του κεφαλαίου Γ’, όλων των αρμόδιων φορέων από την ημέρα της παρουσίασης του νομοσχεδίου, από την περίοδο της διαβούλευσης του νομοθετήματος, μέχρι και την κατάθεση του στη Βουλή, αλλά και τις επισημάνσεις, παρατηρήσεις και προβληματισμούς που διατύπωσε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεση της, συνόψισε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Φάμελλος. «Οι περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές

Οργανώσεις (ΜΚΟ) είπαν ότι είναι παράδειγμα κακής νομοθέτησης που απαξιώνει τη περιβαλλοντική αδειοδότηση και αποδομεί το σύστημα προστασίας των περιοχών προστασίας Natura 2000. Για αυτό ο κ. Σκρέκας πήρε πίσω το κεφάλαιο Γ’» επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτη αντίδραση

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε το WWF, χαρακτηρίζοντας, σε ανακοίνωση του «σωστή» την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να αποσύρει τις διατάξεις για τις περιοχές NATURA 2000. «Εάν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για αποτελεσματική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν ορθά το ταχύτερο δυνατό οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα και τα σχέδια διαχείρισης, ώστε οι προστατευόμενες περιοχές να αποκτήσουν επιτέλους το προστατευτικό καθεστώς που αρμόζει στη σημασία τους, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ενωσιακές υποχρεώσεις της χώρας», επεσήμανε, σχολιάζοντας τα όσα ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας.

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις