Νέα δεδομένα περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση αναφορικά με την καταστροφή από δολιοφθορά του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου αγωγού που είχε κατασκευαστεί ποτέ, του Nord Stream-1. Μέχρι σήμερα υπήρχαν διάφορα σενάρια και εικασίες για το ποια ή ποιες χώρες θα ήθελαν την καταστροφή αυτού του σημαντικού ενεργειακού αγωγού καθαρής ενέργειας.
Οι ΗΠΑ και μεγάλη μερίδα χωρών της Ευρώπης κατηγορούν την Ρωσία, η Ρωσία κατηγορεί την Δύση δηλώνοντας ότι δεν είχε κανένα κίνητρο να το κάνει αυτό και εμβόλιμα – μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια- διάφορα δημοσιεύματα προσπαθούσαν να τεκμηριώσουν την ενοχή της μίας ή της άλλης πλευράς.
Όλα αυτά μέχρι χθες όπου αποκαλύφθηκε από τέσσερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης (Süddeutschen Zeitung, Die Zeit, Der Spiegel και το ARD) ότι οι γερμανικές αρχές εξέδωσαν τον Ιούνιο του 2024 ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για έναν Ουκρανό πολίτη, τον Βολοντίμιρ Ζουράβλοφ, γνωστό και ως Volodymyr Z. τον οποίο θεωρούν ύποπτο για τη συμμετοχή του στην καταστροφή των αγωγών​.

Το Γερμανικό ένταλμα

Ο Ζουράβλοφ φέρεται να είναι επαγγελματίας δύτης (με μεγάλη εμπειρία καταδύσεων σε βάθη άνω των 50 μέτρων) και οι γερμανικές αρχές πιστεύουν ότι ήταν ο αρχηγός μιας ομάδας που τοποθέτησε εκρηκτικούς μηχανισμούς στους αγωγούς.
Οι έρευνες δείχνουν ότι ο εν λόγω δύτης βρισκόταν στη Βαλτική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο του 2022 με δύο ακόμη Ουκρανούς, έναν άνδρα και μία γυναίκα, που φέρεται να εργάζονται επίσης ως εξειδικευμένοι βαθυδύτες με έδρα το Κίεβο. Και οι τρεις ταξίδεψαν με ένα γερμανικό ιστιοφόρο, το οποίο ονομάζεται «Ανδρομέδα», προς την περιοχή των αγωγών, όπου πιστεύεται ότι τοποθέτησαν τα εκρηκτικά​.

Σύμφωνα με τα ίδια πάντα δημοσιεύματα, οι γερμανικές αρχές κατόρθωσαν να εντοπίσουν τον Ζουράβλοφ από φωτογραφίες και μαρτυρίες ενώ τον τελευταίο καιρό ζούσε σε ένα χωριό κοντά στη Βαρσοβία της Πολωνίας.
Ωστόσο, όταν οι γερμανικές αρχές εξέδωσαν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και το μετέφεραν στην Πολωνία, ο Ζουράβλοφ όμως είχε ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και είχε διαφύγει στην Ουκρανία​.

Κατηγορίες κατά της Πολωνίας

Και εδώ αρχίζει ίσως το σημαντικότερο σημείο των αποκαλύψεων. Η αποτυχία της Πολωνίας να συλλάβει τον ύποπτο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία, με ορισμένους να κατηγορούν την Πολωνία για συγκάλυψη ή αμέλεια στην υπόθεση.
Οι πολωνικές αρχές υπερασπίζονται τη στάση τους, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσαν να ενεργήσουν καθώς ο ουκρανός βαθυδύτης είχε ήδη εγκαταλείψει τη χώρα πριν λάβουν το ένταλμα και ότι δεν είχαν επαρκή στοιχεία για να τον εντοπίσουν προτού διαφύγει​.

Από την πλευρά της η Γερμανία εξέφρασε ανησυχία για την καθυστέρηση στην εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από την Πολωνία για τον λόγο της μη σύλληψης. Η Πολωνία πάντως – δια μέσω διαρροών στον Τύπο της χώρας –  θεωρεί ότι οι κατηγορίες της Γερμανίας αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας δυσφήμισης της χώρας, και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει συνδέσει αυτές τις κατηγορίες με ρωσική προπαγάνδα, που προσπαθεί να εμπλέξει την Πολωνία και άλλες χώρες στην υπόθεση​.

Πάντως, είναι ευρέως γνωστό, ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Nord Stream 1 και 2 τόσο η Πολωνία όσο και οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία) είχαν εκφράσει εντός της Ε.Ε. την αντίθεσή τους στην κατασκευή των αγωγών, με το σκεπτικό ότι δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση από την Ρωσία την οποία από τότε θεωρούσαν ως «στρατηγική απειλή» για τα συμφέροντα της Ευρώπης.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονταν και οι ΗΠΑ και η Νορβηγία θεωρώντας πως αυτό το έργο μακροπρόθεσμα θα έριχνε στην αγκαλιά της Μόσχας την Γηραιά Ηπειρο.

Φυσικά αυτό είχε σχέση με την πώληση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LPG), όπου μετά την ανατίναξη του αγωγού έκαναν «χρυσές δουλειές» τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Νορβηγία εξάγοντας τεράστιες ποσότητες κυρίως στη «διψασμένη» για ενέργεια γερμανική βιομηχανία.

Τα σενάρια της δολιοφθοράς

Η καταστροφή του Nord Stream γέννησε μια σειρά από θεωρίες και υποθέσεις σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για την επίθεση και ποιο ήταν το κίνητρό του. Ποια είναι όμως τα επικρατέστερα σενάρια;

Η Ρωσία. Σύμφωνα με αυτήν την υπόθεση, η Ρωσία μπορεί να κατέστρεψε τον αγωγό ως μέσο πίεσης στην Ευρώπη, επιδεικνύοντας την εξάρτηση της περιοχής από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας αναφέρουν ότι η Ρωσία, αντιμετωπίζοντας τις κυρώσεις και τις απώλειες στις εξαγωγές φυσικού αερίου, μπορεί να θέλησε να προκαλέσει ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, πιέζοντάς την να μειώσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία.
Ωστόσο, η θεωρία αυτή έχει δεχθεί κριτική, καθώς η Ρωσία είχε επενδύσει σημαντικά στον αγωγό και η καταστροφή του ενδέχεται να αντέβαινε στα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της.

 

 

Οι ΗΠΑ. Μια άλλη υπόθεση προτείνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να ήταν πίσω από την καταστροφή του Nord Stream, με στόχο να αποτρέψουν την Ευρώπη από το να επιστρέψει στην αγορά ρωσικού φυσικού αερίου και να αυξήσουν τις εξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την περιοχή. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας επισημαίνουν τη σταθερή αντίθεση των ΗΠΑ στο Nord Stream 2 και τις πιέσεις τους προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους.
Αν και αυτή η θεωρία φαίνεται να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις που να την υποστηρίζουν και παραμένει αμφιλεγόμενη.

Παρόλα αυτά, εδώ αξίζει να θυμηθούμε τις πληροφορίες που έδωσε σε άρθρο του, ο  πολυβραβευμένος αμερικανός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς στην προσωπική του ιστοσελίδα τον Φεβρουάριο του 2023, όπου ανέφερε πως σύμφωνα με πηγές του από κέντρα αποφάσεων στην Ουάσιγκτον, πίσω από την καταστροφή του αγωγού κρύβονταν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε συνεργασία με την Νορβηγία.

Η Ουκρανία. Ορισμένες αναλύσεις προτείνουν ότι η Ουκρανία που αντιτίθεται (από πριν τον πόλεμο) στη ρωσική επιρροή στην ενεργειακή αγορά έχει κίνητρο να σταματήσαι τη λειτουργία του Nord Stream.
Η Ουκρανία, που έχασε σημαντικά έσοδα από τη μείωση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω των δικών της αγωγών, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είχε όφελος από την καταστροφή του Nord Stream. Ωστόσο, η θεωρία αυτή παραμένει υποθετική, καθώς η άμεση εμπλοκή της Ουκρανίας δεν έχει (ακόμη) επιβεβαιωθεί, αν και όπως φαίνεται από την γερμανική έρευνα, κάτι (σοβαρό) τρέχει με το Κίεβο.

«Πόλεμος εταιριών» της  Ευρώπης. Τέλος, ένα άλλο πιθανό σενάριο είναι η εμπλοκή ευρωπαϊκών εταιριών ενέργειας – που  δεν συμμετείχαν στην κατασκευή άρα και στα κέρδη – και στο γεγονός ότι τα  οικονομικά συμφέροντά τους πλήττονταν από τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτή η θεωρία βασίζεται στην ιδέα ότι η καταστροφή του Nord Stream θα γέμιζαν ξανά τα ταμεία τους αφενός και αφετέρου, θα άλλαζε την ενεργειακή ατζέντα για την καθιέρωση της «καθαρής ενέργειας» που είχε εξαγγείλει η Ε.Ε.

Οι «επίμονοι Γερμανοί»

Σε αντίθεση με τη Σουηδία και τη Δανία οι οποίες μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 5 μηνών έκλεισαν την έρευνα για πιθανούς εμπλεκόμενους στην ανατίναξη του υποθαλάσσιου αγωγού λόγω ελλείψεων στοιχείων, η Γερμανία συνέχισε να ερευνά φτάνοντας σε αυτό το αποτέλεσμα.

Όμως, αυτή η έρευνα δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει στα «ψιλά». Το αποτέλεσμά της μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών με την Ουκρανία και τις ΗΠΑ. Η Γερμανία έχει πληγεί πολύ σοβαρά σε – οικονομικό επίπεδο – από την καταστροφή του αγωγού και την τεράστια άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου.

Αν πίσω από την έκρηξη υπάρχει εμπλοκή των αμερικανικών και ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών σε συνδυασμό με την ανοχή ή την υποστήριξη της Πολωνίας πολλά από όσα ξέρουμε θα αλλάξουν. Με πρώτο και σημαντικότερο την στάση της Γερμανίας στον πόλεμο, η οποία είναι ο δεύτερος κατά σειρά προμηθευτής οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ. Επίσης, οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Βαρσοβίας θα γίνουν ακόμη πιο περίπλοκες, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από τότε που η Πολωνία μπήκε στην Ε.Ε. οι συγκρούσεις με την πλειοψηφία των χωρών ήταν σφοδρές – και κυρίως με την Γερμανία και την Γαλλία – σε σημείο που ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την υπερβολική επιρροή που ασκούν οι ΗΠΑ στην Πολωνία, ειδικά στο πλαίσιο των αποφάσεων που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της ΕΕ.

Φυσικά, όλα αυτά έχοντας κατά νου πως το ζήτημα είναι τόσο μεγάλο που θα επιχειρηθεί το «θάψιμο» της υπόθεσης ή θα «εξαφανιστούν» οι εμπλεκόμενοι ώστε η έρευνα των δικαστικών αρχών της Γερμανίας να σταματήσει. Σίγουρα οι αντίρροπες δυνάμεις που συγκρούονται διαθέτουν τεράστια δύναμη. Είτε υπάρξει αποτέλεσμα, είτε όχι, το σίγουρο είναι πως για πρώτη φορά, έχουμε μια εικόνα του ποιοι μπορεί να κρύβονται πίσω από τη δολιοφθορά.
Είτε ως δράστες, είτε ως ηθικοί αυτουργοί…

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις