«Έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή, ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, ούτε έχουν αγοράσει, ούτε χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης. Κατά συνέπεια, η ελληνική Κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού», ανέφερε την Παρασκευή σε ανάρτησή του στο facebook ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας έκθεσηProtecting Android users from 0-Day attacks | Google της ομάδας ανάλυσης απειλών της Google, που έκανε λόγο για χρήση του λογισμικού κατασκοπίας Predator στην Ελλάδα με την υποστήριξη της κυβέρνησης.

Στην πορεία η Google –πιθανά μετά από διαμαρτυρία της ελληνικής πλευράς– ανασκεύασε την πρώτη εκτίμησή της. Αρχικά έγραφεProtecting Android users from 0-Day attacks | Google πως «[…] εκτιμούμε ότι οι κυβερνητικά υποστηριζόμενοι φορείς που αγοράζουν αυτά τα exploits βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία». Η τωρινή διατύπωσηProtecting Android users from 0-Day attacks | Google είναι ελαφρώς πιο ήπια και αναφέρει ότι πιθανόν κυβερνητικά υποστηριζόμενοι φορείς που αγοράζουν αυτά τα exploits να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (και τις άλλες χώρες).

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «Η Google ανασκεύασε επί το ακριβέστερον το περιεχόμενο της δημοσίευσης σχετικά με το λογισμικό Predator, με τρόπο που δικαιώνει τις επίσημες θέσεις της ελληνικής Kυβέρνησης και ταυτόχρονα αφήνει έκθετους τους εγχώριους μυθομανείς συνωμοσιολόγους».

Στο σημερινό ρεπορτάζ ξετυλίγουμε ένα νήμα νομικών και φυσικών προσώπων που συνδέουν δια της τεθλασμένης το ελληνικό Δημόσιο με την εταιρεία Intellexa, η οποία εμπορεύεται το spyware Predator και είναι εγκατεστημένη (και) στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το συγκεκριμένο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για να παγιδεύσει το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Ωστόσο, όπως γράψαμεΔεν ήταν μόνο ένας ο στόχος παρακολούθησης με λογισμικό κατασκοπίας την προηγούμενη εβδομάδα, το σύνθετο πλέγμα μολυσμένων ιστοσελίδων που στήθηκαν για να παγιδεύσουν στόχους εντός συνόρων οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο Θανάσης Κουκάκης δεν είναι ο μόνος Έλληνας του οποίου το κινητό παρακολουθούνταν παράνομα.

Η KRIKEL, οι συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο και η κυπριακή μητρική

Τον Ιούνιο του 2017 η Ε.Κ. –που στα ιδρυτικά διαφόρων εταιρειών που την εντοπίσαμε άλλοτε δηλώνει για επάγγελμα ιδιωτικός υπάλληλος και άλλοτε οικιακά– ιδρύει με 5.000 ευρώ μια ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία με την επωνυμία KRIKEL. Έδρα της η οδός Πειραιώς 4, στην Ομόνοια και στους καταστατικούς σκοπούς της περιλαμβάνονται από υπηρεσίες διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού μέχρι το χονδρικό εμπόριο ρυζιού αλεσμένου. Ανάμεσα στους 26 ΚΑΔ υπάρχει και η παροχή υπηρεσιών σχεδιασμού και ανάπτυξης τεχνολογιών πληροφορικής, η παροχή υπηρεσιών έρευνας στην πληροφορική, οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας για ασύρματα συστήματα τηλεπικοινωνιών και το χονδρικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακού εξοπλισμού και λογισμικού.

Λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2017, η Ε.Κ. ως μοναδική εταίρος και διαχειρίστρια αποφασίζει:

  • να τροποποιήσει τους σκοπούς της KRIKEL προσθαφαιρώντας ΚΑΔ και ορίζοντας ως κύρια δραστηριότητα το «Χονδρικό εμπόριο Ηλεκτρονικού και Τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και εξαρτημάτων».
  • να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας κάποιες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα, από την Πειραιώς 4, στην Πλατεία Ομονοίας 10 και
  • να πουλήσει το σύνολο των εταιρικών της μεριδίων στην εταιρεία με την επωνυμία «ENEROSS HOLDINGS LIMITED», που εδρεύει στην Λευκωσία Κύπρου. Ως αποτέλεσμα αυτών των ιδιοκτησιακών αλλαγών, η διαχείρηση της KRIKEL περνά στα χέρια του νόμιμου εκπροσώπου της κυπριακής Eneross Holdings Limited, ονόματι Πελτσάρ Στάνισλαβ Σίμον, γεννημένου στην Πολωνία με διεύθυνση κατοικίας στην Αθήνα την Πειραιώς 4, στην Ομόνοια.

Το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας της KRIKEL (δεύτερο μισό της χρήσης 2017) ο τζιρος είναι μηδενικός.

Τον Απρίλιο του 2018 η εταιρεία αλλάζει για ακόμη μία φορά έδρα και από την Ομόνοια πάει στους Αμπελοκήπους στην οδό Θεοφάνους 12.

Το 2018 έκλεισε για την εταιρεία με τζίρο σχεδόν 840.000 ευρώ και καθαρές ζημίες περίπου 290.000 ευρώ.

Τον Ιούνιο του 2019 ο Πελτσάρ Στάνισλαβ Σίμον αποχωρεί από διαχειριστής της εταιρείας και αναθέτει τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της KRIKEL στον Σταμάτη Τριμπάλη.

Το 2019 η εταιρεία περνάει στην κερδοφορία με καθαρά κέρδη 138.000 ευρώ και τζίρο 2,11 εκατ. ευρώ.

Την 1η Απριλίου 2020 η KRIKEL και ο Γιώργος ΜπιθαράςΓιώργος Μπιθαράς | B&F Group, επιχειρηματίας και εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. της B&F Α.Β.Ε.Ε. ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ (έχει τις γνωστές φίρμες ρούχων BSB, Lynne), ιδρύουν μία τρίτη εταιρεία, την ΔΕΛΦΩΝ LINE IKE με σκοπούς «την αγοραπωλησία ακινήτων κάθε είδους» και την «εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων». Έδρα της νέας εταιρείας είναι η οδός Ηφαίστου στο Μαρούσι. Τριάντα ημέρες μετά, η KRIKEL αλλάζει έδρα για τρίτη φορά και από τη Θεοφάνους στον δήμο Αθηναίων μεταφέρεται στην ίδια διεύθυνση με τη ΔΕΛΦΩΝ LINE στο Μαρούσι.

 

 

Στις 20 Οκτωβρίου 2020 το κεφάλαιο της εταιρείας αυξάνεται κατά 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση του διαχειριστή για τη χρήση 2020, ο κύκλος εργασιών ήταν «4.615.904,35 σε σχέση με το 2019 που ήταν 2.110.485,60, δηλαδή υπήρξε μία αύξηση του 118%, τα δε κέρδη προ φόρων της εταιρείας ήταν για το 2020 388.937,75, έναντι των 138.219,20 του 2019. Ήτοι αύξηση 181%».

Όπως αναγράφεται στην παράγραφο με τίτλο «Οικονομική θέση της εταιρείας»: «η κατάσταση της εταιρείας […] είναι σε θετική πορεία καθόσον υλοποιείται επιτυχώς η σύμβαση της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο. Η κερδοφορία της είναι ικανοποιητική και η προοπτική για το 2021-2022 θα είναι ακόμη καλύτερη λαμβανομένου υπόψιν την νέα σύμβαση που θα υλοποιήσει η εταιρεία μας για το Ελληνικό Δημόσιο».

Μάλιστα η KRIKEL, διαβάζουμε στις ίδιες οικονομικές καταστάσεις, το 2020 πήρε δάνειο από την Optima Bank ύψους 834.000 ευρώ «με εξασφάλιση σύμβασης δημοσίου».

Στις 10 Μαίου του 2021 γίνεται νέα αύξηση κεφαλαίου της KRIKEL, κατά 195.000 ευρώ, με το συνολικό κεφάλαιο της εταιρείας να ανέρχεται στα 500.000 ευρώ. Τουλάχιστον μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2021 μοναδικός εταίρος της παρέμενε η κυπριακή ENEROSS HOLDINGS LTD.

Η ENEROSS HOLDINGS ιδρύθηκε με ονομαστικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ στη Λευκωσία στις 24 Μαίου 2017, λίγες ημέρες πριν την KRIKEL στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέτοχος της ENEROSS HOLDINGS είναι μία άλλη κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία MEXAL SERVICES LIMITED, η οποία ιδρύθηκε με 1.000 ευρώ κεφάλαιο τον Φεβρουάριο του 2005 και με βάση τις έως τώρα δημοσιευμένες οικονομικές της καταστάσεις είναι επί της ουσίας αδρανής. Όπως διαβάζουμε στις οικονομικές καταστάσεις για τις τρεις τελευταίες διαθέσιμες χρήσεις 2018, 2019 και 2020: «Η εταιρεία ελέγχεται από την ΧΧΧ Holding Ltd, εγγεγραμμένη στην Κύπρο η οποία κατέχει το ΧΧ% των μετοχών της εταιρείας». Δεν πρόκειται για δικό μας τυπογραφικό λάθος, αλλά για κάποια παράλειψη που δεν έχει διορθωθεί τουλάχιστον επί τρία συναπτά χρόνια. Με βάση τα στοιχεία από τον Έφορο Κύπρου, μοναδική μέτοχος της MEXAL SERVICES LIMITED είναι μια επιχειρηματίας ονόματι Σοφία Αρναούτη.

Η απόρρητη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο και το νέο σύστημα νόμιμης συνακρόασης

Αναζητήσαμε σε Διαύγεια και ΚΗΜΔΗΣ (τόσο με τον ΑΦΜ όσο και με την επωνυμία της εταιρείας) τη σύμβαση που είχε υπογράψει το 2020 η KRIKEL με το Ελληνικό Δημόσιο και αυτή που προανήγγειλε ότι θα υλοποιήσει πάλι για το Ελληνικό Δημόσιο το 2021-2022.

Βρήκαμε δύο συμβάσεις, μάλλον άσχετες με αυτές που αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, στις οποίες είναι μάλλον δύσκολο η KRIKEL να έχει βασίσει την ανοδική οικονομική της πορεία. Η μία που εντοπίσαμε στο ΚΗΜΔΗΣ υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2021 και η άλλη τον Απρίλιο του 2022. Και οι δύο αφορούν βάσεις φόρτισης και μπαταρίες για τους φορητούς πομποδέκτες (Sepura) που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία με τη συνολική αξία και των δύο προμηθειών (με ΦΠΑ) να μην ξεπερνά τα 17.300 ευρώ. Στη Διαύγεια εντοπίσαμε επιπλέον τρεις αναθέσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για προμήθεια παρόμοιου εξοπλισμού, επίσης αρκετά χαμηλής αξίας.

Ως εκ τούτου καταλήγουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η κύρια σύμβαση/συμβάσεις που έχει υπογράψει η KRIKEL από το 2020 έως σήμερα με το Ελληνικό Δημόσιο και στις οποίες βασίζει τον τζίρο της, δεν έχουν αναρτηθεί διότι εμπίπτουν στις απόρρητες προμήθειες.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του inside story, η προμήθεια αυτή αφορά το σύστημα νόμιμης συνακρόασης που αγοράστηκε το 2020 με κατασκευάστρια εταιρεία την ιταλική RCS Lab.

To παλαιότερο σύστημα νόμιμης συνακρόασης της Syborg που χρησιμοποιούσαν η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δεν μπορούσε να καταγράφει κλήσεις σε 4G, ενώ συχνά «έπεφτε». Χρειαζόταν ένα νέο σύστημα νόμιμης συνακρόασης. Οι εταιρείες εκλήθησαν να δώσουν τις προσφορές τους ως τις 17 Αυγούστου του 2020. Στην πραγματικότητα είχαν ελάχιστο χρόνο, καθώς τα πάντα έπρεπε να μεταφρασθούν στα ελληνικά στις προσφορές τους. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος ήταν για το βασικό σύστημα με τις επεκτάσεις του, που έπρεπε να καλύπτουν τους αλγορίθμους των παρόχων κινητής τηλεφωνίας. To κόστος των επεκτάσεων επιβάρυνε την ΕΥΠ. Τελικά την δουλειά κέρδισε η ιταλική RCS Lab, που κατέβαινε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά. Το προϊόν των Ιταλών, το ΜΙΤΟ, δεν είναι είναι και το πλέον σύγχρονό τους – έχουν κατασκευάσει έκδοση ΜΙΤΟ-3. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή:

«Το MITO είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα πολυμέσων για την καταγραφή, αποθήκευση, ακρόαση, προβολή και αποκωδικοποίηση υποκλοπών φωνής και πολυμέσων. Ειδικά σχεδιασμένο για χρήση στα δωμάτια ακρόασης των ιταλικών εισαγγελικών αρχών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από τις ειδικές δυνάμεις και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών.

Το MITO ενημερώνεται συνεχώς για να ακολουθεί την αδιάκοπη εξέλιξη των νέων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που προσφέρονται από τις τηλεφωνικές εταιρείες και είναι επίσης συμβατό με τις πιο παγιωμένες τεχνικές έρευνας που βασίζονται στη χρήση ψηφιακών κοριών και κοριών σε οχήματα. Οι εγκληματολόγοι της αστυνομίας μπορούν να βασίζονται σε μια ενιαία πολυλειτουργική πλατφόρμα για όλους τους τύπους δραστηριοτήτων έρευνας που βασίζονται σε υποκλοπές, είτε πρόκειται για τηλεφωνικές, πολυμεσικές ή περιβαλλοντικές.

Χάρη σε μια αρχιτεκτονική που περιορίζει τα ευαίσθητα δεδομένα στους διακομιστές χωρίς να διανέμει καμία μόνιμη πληροφορία στους πελάτες, το MITO είναι σε θέση να εγγυηθεί τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, ακόμη και σε διαμορφώσεις δικτύου με μεγάλη γεωγραφική κατανομή.

Η διαχείριση της τεχνολογικής πολυπλοκότητας αποτελεί μέρος της αποστολής της RCS, και ολόκληρο το σύστημα MITO έχει αναπτυχθεί για να καταστήσει την πρόσβαση σε οποιαδήποτε τηλεπικοινωνιακή τεχνολογία, νέα ή παλιά, όσο το δυνατόν πιο απλή. Η εφαρμογή MITO βασίζεται σε μια διαδικτυακή διεπαφή χειριστή με άμεση και διαισθητική χρήση, η οποία επιτρέπει την πρόσβαση στο περιεχόμενο που έχει υποκλαπεί και σε όλα τα είδη λειτουργιών ακολουθώντας καθοδηγούμενες, απλές και κατανοητές διαδρομές.

Οι βασικές λειτουργίες του συστήματος έχουν διαμορφωθεί με βάση την πραγματική χρήση των πληροφοριών από τους Φορείς Λειτουργίας, προσαρμόζοντας το MITO στην καθημερινή ζωή της αίθουσας ακρόασης, χωρίς επομένως να αναγκάζονται οι χρήστες να προσαρμοστούν στο σύστημα.

Το MITO μπορεί να συνδεθεί με το σύστημα ανάλυσης ερευνών SFERA – μέσω των λειτουργιών παροχής είναι δυνατή η μεταφόρτωση σε πραγματικό χρόνο όλων των πληροφοριών από τις υποκλοπές.»

Στο ερώτημα του inside story προς την ΕΥΠ σχετικά με το ποια εταιρεία ήταν αντισυμβαλλόμενη της ΕΥΠ στην αγορά αυτή, πηγές της Υπηρεσίας προέβαλαν το απόρρητο της σύμβασης. Πάντως σύμφωνα με τρεις πηγές που έχουν γνώση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, αντισυμβαλλόμενος της ΕΥΠ δεν ήταν η ιταλική εταιρεία, αλλά η εταιρεία KRIKEL, γνωστή στο δημόσιο από το σύστημα TETRA.

Η ιστορία του TETRA
Στη Διαύγεια η πρώτη πράξηΑπόφαση Αποδοχής Δωρεάς | Πρόγραμμα Δι@ύγεια που εμφανίζεται στην αναζήτηση με τα στοιχεία της KRIKEL έχει ημερομηνία 5 Νοεμβρίου 2018 και αφορά στην αποδοχή δωρεάς 90 ασυρμάτων, μάρκας TETRA SEPURA 8238 από την εταιρεία για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπάρχουν άλλες δύο παρόμοιες δωρεές. Τον Οκτώβριο του 2021 η εταιρεία δωρίζειΑπόφαση Αποδοχής Δωρεάς | Πρόγραμμα Δι@ύγεια 15 ασύρματους πομποδέκτες TETRA SEPURA SC20 για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και πριν λίγες εβδομάδες, στις 8 Μαίου 2022, η Ελληνική Αστυνομία αποδέχθηκε τη δωρεάΑπόφαση Αποδοχής Δωρεάς | Πρόγραμμα Δι@ύγεια 500 φορτιστών τύπου 1+1 για τους ασυρμάτους SEPURA SC20, από την KRIKEL.

Και το σύστημα κρυπτογραφημένης συνομιλίας TETRA SEPURA, πάνω στο οποίο κουμπώνει όλος ο παραπάνω εξοπλισμός, είχε δωρηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η συμφωνία παραχώρησης είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2014. Το σύστημα παραδόθηκε τότε υπό μορφή δωρεάς στο Ελληνικό Δημόσιο από την εταιρεία Lamas Pinto Consultants Corporation, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Τη συντήρηση και τεχνική υποστήριξη του νέου Tetra θα παρείχε δωρεάν για έναν χρόνο η βρετανική εταιρεία Sepura PLC. Όπως έγραφε τότε η Καθημερινή, «μετά την πάροδο ενός έτους, τη συντήρηση του συστήματος θα αναλάβει άλλη εταιρεία, η επωνυμία της οποίας δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί». Στην πορεία προέκυψε«Ιονική» και «Sepura» μαζί στον… Μαραθώνιο | Financial Press ότι η εταιρεία αυτή ήταν συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου.

Με βάση έρευνα του ΒήματοςΕταιρεία-φάντασμα «δώρισε» €25 εκατ. στην ΕΛ.ΑΣ. | Το Βήμα που δημοσιεύθηκε το 2016, η δωρήτρια Lamas Pinto ήταν «εταιρεία-φάντασμα» και σύμφωνα με τα γραφόμενα του αστυνομικού συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλου η οδός της δωρεάς του Tetra Sepura, φαίνεται να επιλέχθηκε με στόχο να γίνει παράκαμψη των διαδικασιών ενός δημόσιου διαγωνισμού μιας που οι εμπλεκόμενοι, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θα είχαν μεγαλύτερα οφέλη από την 10ετή συντήρηση του συστήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΚαθημερινήςΣτην ψηφιακή επικοινωνία περνά η ΕΛ.ΑΣ. | Η Καθημερινή: «Το ετήσιο τίμημα για τη συντήρηση συμφωνήθηκε στο 1,6 εκατ. ευρώ και η σύμβαση τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου του 2018». Τον Ιανουάριο του 2020, λίγο παραπάνω από πέντε χρόνια μετά την αρχική συμφωνία παραχώρησης και ενάμιση χρόνο μετά την ενεργοποίηση της σύμβασης συντήρησης, το ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας της ΕΛΑΣ υπολειτουργούσε.

Κάποιες από τις λεπτομέρειες της σύμβασης: Tο ΜΙΤΟ πρέπει να εξυπηρετεί 3.000 στόχους, ενώ η εταιρεία που θεωρήθηκε κατάλληλη αναλαμβάνει και τη συντήρησή του (από εκεί βγαίνουν τα χρήματα). Για εκείνον εξάλλου που κερδίζει τη δουλειά, η σημασία της φήμης ότι έχει κερδίσει τον διαγωνισμό της νόμιμης συνακρόασης είναι μεγαλύτερη από το κέρδος που θα αποσπάσει από την υλοποίηση της σύμβασης.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφτηκε, το 2021 η εταιρεία που θεωρήθηκε κατάλληλη λαμβάνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ για το ιταλικό σύστημα. Τα περιθώρια κέρδους της μοιάζουν λογικά.

 

 

​​​Απευθύναμε γραπτές ερωτήσεις σχετικά στην KRIKEL, αλλά δεν λάβαμε απάντηση.

Ο κρίκος που συνδέει την Krikel (και τον Λαβράνο) με την Intellexa

Ίσως να θυμάστε την αναφορά που κάναμε πιο πάνω στον Πολωνό Πελτσάρ Στάνισλαβ Σίμον (ήταν για ένα διάστημα διαχειριστής της KRIKEL, η οποία συμβάλλεται με το Ελληνικό Δημόσιο). Το όνομά του συναντάμε μεταξύ άλλων εταιρειών και στην πλέον διαγραμμένη BAYWEST BUSINESS (HELLAS), που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2016 με σκοπό να λειτουργήσει ως εταιρεία διαχείρισης και μεταβίβασης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της BAYWEST, συναντάμε μαζί με τον Πελτσάρ Στάνισλαβ Σίμον (μέλος) έναν καναδό δικηγόρο (αντιπρόεδρος) και τον Φέλιξ Μπίτζιο ως πρόεδρο.

Ο Φέλιξ Μπίτζιος είναι άτομο που έχει σχετιστεί με την Intellexa ΑΕ και άλλες ελληνικές εταιρείες του πρώην αξιωματικού του ισραηλινού στρατού Ταλ Ντίλιαν, που διαθέτει το λογισμικό κατασκοπίας Predator. Σύμφωνα με το αρχικό μας ρεπορτάζTo νέο λογισμικό κατασκοπίας Predator και οι δουλειές στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο spyware, ο Φέλιξ Μπίτζιος από τις 31 Μαρτίου 2020 έως 23 Ιουνίου 2021 είχε οριστεί αναπληρωματικός σύμβουλος και διαχειριστής στις INTELLEXA, APOLLO TECHNOLOGIES και HERMES TECHNOLOGIES (εταιρείες που σχετίζονται με το Predator). Ο ίδιος ήταν και νόμιμος εκπρόσωπος του υποκαταστήματος της FEROVENO (άλλη εταιρεία του ομίλου) έως τις 15/11/2021. Πρόκειται για το άλλοτε «πρόσωπο» του ομίλου Libra (συμφερόντων οικογένειας Λογοθέτη) στην Ελλάδα. [Ο όμιλος Libra έχει κινηθεί νομικά εναντίον του Μπίτζιου και συνεργατών (συμπεριλαμβανομένου του λογιστή Ηλία Κυριακίδη) από το 2020 για ανεξάρτητα ζητήματα.].

Ο Φέλιξ Μπίτζιος –σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήσαμε από το ΓΕΜΗ με τη βοήθεια της πλατφόρμας Linked Business– κατά το διάστημα που ήταν στην Intellexa είχε συνυπάρξει και εξακολουθεί να βρίσκεται σε ΔΣ εταιρείας μαζί με τον Νίκο Λιόλιο, ο οποίος συνυπήρξε με τον Γιάννη Λαβράνο στην εταιρεία που είχε αναλάβει τη συντήρηση του συστήματος Tetra Sepura.

 

 

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο πρώτος ευρωπαίος πολίτης που έχει πιστοποιηθεί από το Citizen Lab ότι μολύνθηκε με το spyware Predator και σίγουρα δεν είναι ο μόνος στόχοςΔεν ήταν μόνο ένας ο στόχος παρακολούθησης με λογισμικό κατασκοπίας εντός ελληνικών συνόρων, είχε γράψει σειρά ρεπορτάζ για τα πεπραγμένα του Φέλιξ Μπίτζιου όσο βρισκόταν στον όμιλο Λογοθέτη.

Στα πλαίσια της έρευνας αυτής αναζητήσαμε τον Φέλιξ Μπίτζιο τηλεφωνικά, αλλά δεν απάντησε, τον Γιάννη Λαβράνο στα γραφεία του στο Ψυχικό αλλά δεν εμφανίστηκε, στείλαμε ερωτήσεις στον πολωνό διαχειριστή Πελτσάρ Στάνισλαβ Σίμον, αλλά δεν απάντησε και τέλος απευθυνθήκαμε στον λογιστή και τον νομικό εκπρόσωπο της Intellexa δύο φορές, αλλά δεν απάντησαν.

insidestory.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις