Πώς αλλάζει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό η υπόθεση διαφθοράς με εμπλεκόμενη την Εύα Καϊλή.

Αλλιώς τα σχεδίαζε, και διαφορετικά θα κινηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του πριν από την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Η «σκιά» της υπόθεσης με «βιτρίνα» την κ. Εύα Καϊλή, στην εγχώρια πολιτική σκηνή αλλάζει τα δεδομένα και «μοιραία» φέρνει πιο κοντά το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ακρίβεια, τοποθετεί στην ακριβώς απέναντι όχθη από τη ΝΔ όχι μόνο το κόμμα, αλλά και εκείνα τα στελέχη του που μέχρι σήμερα φλέρταραν με την κεντροδεξιά του Κ. Μητσοτάκη, αλλά υπό τις τελευταίες εξελίξεις, πολύ δύσκολα θα βρουν πρόσφορο έδαφος. Ακόμα κι αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εξακολουθούσε να το επιθυμεί.

Η υπόθεση του παρακολουθήσεων με τον Νίκο Ανδρουλάκη θύμα και «νόμιμης επισύνδεσης» από την ΕΥΠ, και το Pretador και τώρα η αιχμηρή κριτική του προς τη ΝΔ ότι η Καϊλή ήταν «Δούρειος Ίππος» της, έκοψαν κάθε γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών.

Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, για την κυβερνητική πλειοψηφία είναι μονόδρομος να δώσει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για την αυτοδυναμία. Ένας στόχος, που κατά τα κυβερνητικά στελέχη, γίνεται πιο εφικτός μετά το σκάνδαλο Καϊλή και τη δεδομένη επίδραση που θα έχει στο ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως, εξακολουθεί να υπάρχει και η περίπτωση Βελόπουλου, ο οποίος, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, μπορεί να καταγράψει αυξημένες δυνάμεις. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, έχουν αποκλείσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ – Ελληνικής Λύσης.

Με φόντο όλα τα παραπάνω, η νέα στρατηγική του Μαξίμου, όπως ήδη έχει φανεί τα τελευταία 24ωρα, είναι να παλέψει μόνο του για τη δημιουργία αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, καταγγέλλοντας με κάθε ευκαιρία ότι «τώρα έπεσαν οι μάσκες και αποδεικνύεται ότι οι ίσες αποστάσεις του κ. Ανδρουλάκη ήταν μία τακτική, για να κρύψει την αληθινή του πρόθεση για συμπόρευση με τον Αλ. Τσίπρα και βασικό στόχο την εκλογική ήττα της.ΝΔ

Άλλωστε, όπως υπενθυμίζουν με νόημα κυβερνητικά στελέχη, ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, στην τελευταία κομματική συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ μίλησε χωρίς περιστροφές για «ένα ποτάμι σύγχρονων προοδευτικών ιδεών, που θα ανατρέψει κατεστημένα. Που θα στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και θα δημιουργήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή».

Αυτή θα είναι και η γραμμή του πρωθυπουργού και των υπουργών που θα λάβουν τον λόγο μέχρι το Σάββατο. Ότι, δηλαδή, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν από κοινού να βυθίσουν τη χώρα στο βούρκο της λάσπης, αδυνατώντας να αντιπαραθέσουν ουσιαστικές, ρεαλιστικές και στέρεες προτάσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας. «Γραμμή που οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι θα περάσει σε μέρος του κεντρώου χώρου».

Βεβαίως, όλοι προσέρχονται στη συζήτηση γνωρίζοντας ότι η κυβερνητική παράταξη θα δεχθεί ομαδικά πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Συνομολογούν, δε, ότι η άμυνα δια της επίθεσης, ότι δηλαδή, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στελέχη του διαπραγματεύονταν το λογισμικό Pegasus και συνεργάζονταν με κάποια από τα πρόσωπα που εμπλέκονται και με το Predator, δεν απαντά με τρόπο ουσιαστικό και πειστικό αν και γιατί παρακολουθούνταν μια σειρά από προβεβλημένα στελέχη, με τελευταίον τον νυν υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη. Ούτε η νεφελώδης και αόριστη προσπάθεια να δικαιολογηθεί δια της πλαγίας η παρακολούθηση Ανδρουλάκη με φόντο το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή.

Άλλωστε, η χθεσινή, νέα παρέμβαση του πρώην υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου – οι οποίες σημειωτέον, έχουν απήχηση στο ακροατήριο του κέντρου για τις υποκλοπές ήταν εύγλωττη και ηχηρή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός έχει ευθύνες για την υπόθεση των υποκλοπών και ζήτησε την άμεση και σε βάθος διερεύνηση τουλάχιστον της παρακολούθησης υπουργών του και άλλων αξιωματούχων.

«Η υπόθεση με την Εύα Καϊλή δεν δικαιολογεί την παρακολούθηση αρχηγού κόμματος και εν ενεργεία υπουργού από την ΕΥΠ» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε :

«Μετά τη δημοσίευση στοιχείων για την παρακολούθηση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της δεν προέβη σε διάψευση αλλά ουσιαστικά στην παραδοχή ότι όντως η ΕΥΠ παρακολουθούσε το συγκεκριμένο μέλος της κυβέρνησης και άλλους αξιωματούχους. Όμως κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «είναι αδιανόητο να υπονοείται ότι αυτό τελούσε σε γνώση του (πρωθυπουργού) ή, πολύ περισσότερο, ότι είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται άνθρωποι που συμπορεύεται μαζί τους επί δεκαετίες ή και κρατικοί αξιωματούχοι, μαζί με τους οποίους αντιμετώπισε επιτυχώς μείζονα ζητήματα για την πατρίδα.

ieidiseis.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις