Η ιστορία της ψηφιακής απάτης, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, με την κωδική ονομασία «Μαγικό Κουτί».

Στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, μία 40χρονη Κινέζα συνελήφθη στον Γέρακα με διεθνές ένταλμα. Ήταν καταζητούμενη για συμμετοχή σε ψηφιακή απάτη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Από την έρευνα του Magazine αποκαλύπτεται ότι η ίδια είχε αποκτήσει ελληνική Golden Visa και ζούσε χωρίς προβλήματα στην Αθήνα με την ανήλικη κόρη της.

Οι κινεζικές Αρχές ζήτησαν την έκδοσής της, κάτι που η 40χρονη δεν επιθυμούσε και προσπάθησε να μπλοκάρει δικαστικά. Επιπλέον, αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι το αδίκημα για το οποίο καταζητείται στην Κίνα μπορεί να επιφέρει ως και θανατική ποινή. Στο επίκεντρο της υπόθεσης, που φωτίζει τις μαύρες τρύπες του ελληνικού προγράμματος Golden Visa, βρίσκεται μια διεθνής επενδυτική/ψηφιακή απάτη, με την ονομασία «Μαγικό Κουτί».

Σύμφωνα με το διεθνές ένταλμα, η Κινέζα ήταν κατηγορούμενη για το αδίκημα της «παράνομης λήψης καταθέσεων από το ευρύ κοινό με συγκαλυμμένη μορφή». Το σήμα περιέγραφε για την ίδια ότι συμμετείχε σε δίκτυο που είχε εξαπατήσει 239 άτομα, αποκομίζοντας περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, εφόσον αφαιρεθούν τα ποσά που επιστράφηκαν στους παθόντες. Το αίτημα έκδοσης έφτασε τον περασμένο Αύγουστο στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας και έτσι η υπόθεση φωτίστηκε περισσότερο – στο μεταξύ η 40χρονη είχε αφεθεί ελεύθερη με όρους.

Η ίδια αρνήθηκε την κατηγορία και είπε ότι οι Κινέζοι δεν είχαν στείλει στην Αθήνα ολόκληρο τον φάκελο, επομένως, σε περίπτωση έκδοσης, δεν υπήρχαν οι ελάχιστες προϋποθέσεις μιας δίκαιης δίκης. Έπειτα, η υπόθεση πέρασε στην ουσία της. Η Κινέζα δήλωσε πως ήταν και η ίδια θύμα της απάτης, αναφέροντας για πρώτη φορά την ιστορία με το «Μαγικό Κουτί» (“Magic Box”).

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΥΤΙ

Σύμφωνα με το δικαστικό ένταλμα, το «Μαγικό Κουτί» εμπορευόταν από το 2018 μία εταιρεία λογισμικού στην Κίνα, μέσω πρακτόρων και πωλητών που λειτουργούσαν με σχήμα πυραμίδας. Αυτό παρουσιαζόταν ως ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας που μπορούσε να «συλλέξει αδρανείς ευρυζωνικούς πόρους» σε οικιακές συνδέσεις ίντερνετ και να τους παρέχει σε τρίτους για κέρδος. Οι υποψήφιοι επενδυτές μίσθωναν το «Μαγικό Κουτί» με την προϋπόθεση να το συστήσουν σε τρίτους, εισπράττοντας προμήθεια μίσθωσης.

Στα δικόγραφα δεν εξηγείται πιο αναλυτικά, ωστόσο το Magazine καταλαβαίνει ότι η συσκευή λειτουργούσε σαν σέρβερ που επεξεργαζόταν τους πόρους που δεν χρησιμοποιεί μια οικιακή σύνδεση και οι οποίοι στη συνέχεια πωλούνταν σε χρήστες που ήθελαν να καλύψουν τα ψηφιακά τους ίχνη, για παράδειγμα κάνοντας συναλλαγές με διαφορετική IP στο dark web.

Η 40χρονη παρουσίασε μία σύμβαση που είχε συνάψει το 2018 με την εταιρεία για τη διάθεση αρχικά 100 «Μαγικών Κουτιών» κι έπειτα άλλων 600, τα οποία ισχυρίζεται ότι διέθεσε σε συγγενείς της. Το πρώτο διάστημα η εταιρεία επέστρεφε κανονικά τις προμήθειες μίσθωσης στους επενδυτές, όμως μετά τον Ιανουάριο του 2019 φέρεται να σταμάτησε να καταβάλλει τα χρήματα κι έτσι οι τελευταίοι απευθύνθηκαν στην Αστυνομία.

Η GOLDEN VISA

Σε εκείνο το σημείο ξεκινά μια σειρά εντυπωσιακών συμπτώσεων. Τον ίδιο μήνα που καταγγέλλεται η απάτη, η Κινέζα έρχεται στην Ελλάδα με την κόρη της. Τον Απρίλιο του 2019 εμφανίζεται να αγοράζει ένα ακίνητο 86 τετραγωνικών μέτρων και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς αποκτά την ελληνική Golden Visa. Πρόκειται για το περίφημο επενδυτικό πρόγραμμα, που προβλέπει τη χορήγηση πενταετούς άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, με την προϋπόθεση της αγοράς ακίνητης περιουσίας αξίας 250.000 ευρώ – η σημερινή κυβέρνηση σχεδιάζει να διπλασιάσει το ελάχιστο ποσό της επένδυσης.

Η ελληνική Golden Visa εγκαινιάστηκε το 2014 και τα επόμενα χρόνια γιγαντώθηκε. Έως το τέλος του 2021 το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης είχε εγκρίνει συνολικά 9.619 «χρυσές βίζες», με επτά στους δέκα επενδυτές να είναι Κινέζοι (6.391 ή το 66%). Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ελέγχει τους επενδυτές.

Στην περίπτωση της Κινέζας στον Γέρακα, φέρεται να προκύπτει ότι η αίτηση για τη «χρυσή βίζα» υποβλήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με το επιχείρημα της ταχύτητας για την διεκπεραίωση του φακέλου. Ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2020, κι ενώ η 40χρονη ταξίδεψε τουλάχιστον τρεις φορές από την Αθήνα στην Κίνα, οι κινεζικές Αρχές εξέδωσαν σε βάρος της το ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση της επενδυτικής απάτης. Όλο το παραπάνω διάστημα, ζούσε ανενόχλητη στην Αθήνα. Η ερυθρά αγγελία διεθνών αναζητήσεων της Ιντερπόλ Κίνας εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2022.

«Ήρθα στην Ελλάδα για το παιδί, για να μάθει αγγλικά στο σχολείο. Στην Κίνα υπάρχουν μόνο κινεζικά σχολεία», είπε η 40χρονη στο δικαστήριο, μέσω διερμηνέα. «Στην Κίνα υπάρχουν μεσιτικά γραφεία, που προτείνουν σχολείο και πού θα βρεις σπίτι. Δεν έχω δεσμούς με την Ελλάδα. Στην Κίνα πολλοί έχουν διαλέξει να έρθουν στην Ελλάδα. Είναι άδικο. Είμαι θύμα», πρόσθεσε η ίδια.

Τα «μεσιτικά γραφεία» στην Κίνα είναι τα λεγόμενα Immigration Agencies, εταιρείες real estate που προσελκύουν ενδιαφερόμενους επενδυτές της Golden Visa και λειτουργούν ως βιτρίνα της κυβέρνησης. Χωρίς αυτές δεν θα υπήρχε ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa. Το 2018 οι κινεζικές Αρχές έστειλαν στην Αθήνα έναν φάκελο με περίεργες πωλήσεις ακινήτων. Εκτός από τη διαρροή κεφαλαίων, οι Κινέζοι ανησυχούσαν και για την φυγή αντιφρονούντων ή καταζητούμενων για ποινικά αδικήματα, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την ελληνική Golden Visa για να εγκατασταθούν στη Δύση.

Ο δικηγόρος της 40χρονης ισχυρίστηκε στο δικαστικό συμβούλιο ότι επικοινώνησε με συνάδελφό του στην Κίνα, ο οποίος φέρεται να διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν την αθωότητά της, όμως δεν μπορεί να τα προωθήσει γιατί φοβάται το καθεστώς. «Δεν μπορεί ο συνάδελφος από την Κίνα να τα στείλει με e-mail, παρά μόνο με μια εφαρμογή στο κινητό μου, αποδεχόμενος τον κίνδυνο παρακολούθησης», είπε σε ένα σημείο της αγόρευσής του.

Το Συμβούλιο Εφετών έδωσε τελικά το πράσινο φως για την έκδοση της 40χρονης στην Κίνα, το ίδιο και το αρμόδιο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο εξετάστηκε η υπόθεση τον περασμένο Οκτώβριο. Το Magazine δεν μπόρεσε να διακριβώσει αν η 40χρονη βρίσκεται ακόμη στην Αθήνα.

Κώστας Κουκουμάκας

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις