Το εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία λόγω της αγοράς των S-400 από την Ρωσία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η Κίνα, που κάνει τις επόμενες ημέρες απόβαση στην Τουρκία με συνολικά 66 εταιρείες.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Τουρκία, μετά την απόφασή της για προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Ρωσία, αλλά και την στάση που κρατάει σε σειρά άλλων θεμάτων που η αμερικανική εξωτερική πολιτική θεωρεί «καυτά» όπως στον πόλεμο της Ουκρανίας και την ένταξη της Σουηδίας, είναι γεγονός ότι έχει βρεθεί σε αμυντική δυσπραγία.

Μπορεί να διαφημίζει τις επιδόσεις της αμυντικής της βιομηχανίας αλλά ξέρει πολύ καλά ότι χωρίς τα αμυντικά συστήματα της Δύσης είναι εκτεθειμένη και σε κάθε περίπτωση αποδυναμωμένη.

Η ραχοκοκκαλιά του αεροπορικού της στόλου είναι τα F-16, για τα οποία ανταλλακτικά πλέον δεν έχει και τα πακέτα αναβάθμισης, που χρειάζεται για να μπορέσουν να είναι αξιόμαχα στο σύγχρονο πεδίο, δεν έρχονται από τις ΗΠΑ.

Υπάρχουν και σειρά άλλων οπλικών συστημάτων για τα οποία χρειάζεται βοήθεια από τη Δύση αλλά ανακρούει πρύμναν, όπως κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων για τα άρματα μάχης ALTAY, συνέχεια στην υποστήριξη των γερμανικών υποβρυχίων Type 214, κινητήρες για το εγχώριας ανάπτυξης δικινητήριο μαχητικό TF-X ή ΚΑΑΝ και… σοβαρά ηλεκτρονικά συστήματα για τα εγχώριας ανάπτυξης drones.

Το κενό αυτό φαίνεται έρχεται να εκμεταλλευτεί η Κίνα, που με αφορμή την έκθεση αμυντικού υλικού IDEF’23, η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 25 και 28 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, κάνει απόβαση με 66 εταιρείες, φιλοδοξώντας να… εισβάλει στην τουρκική αμυντική βιομηχανία. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 40% του συνόλου των ξένων εταιρειών που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη έκθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους διοργανωτές της έκθεσης στην Τουρκία, από τις 66 κινεζικές εταιρείες το μεγαλύτερο μέρος δραστηριοποιούνται στον τομέα των ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων και θωράκισης.

Ανάμεσα στις «66» βρίσκονται 7 κινεζικές εταιρείες οι οποίες συγκαταλέγονται μεταξύ της 6ης και της 18ης κατάταξης στην σχετική λίστα των 100 κορυφαίων εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας στον κόσμο.

Εκτιμάται ότι οι Κινέζοι έχουν διπλή στόχευση μέσω της παρουσίας τους στην συγκεκριμένη έκθεση. Βεβαίως από τη μία είναι η επιθυμίας τους να εξάγουν σε τουρκικές αρχές προμηθειών ή εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας.

Στην IDEF’23 δίνουν το «παρών» αντιπροσωπείες από χώρες του Κόλπου, της Αφρικής και της Ασίας, οι οποίες παραδοσιακά συμμετέχουν εντατικά λόγω της τοποθεσίας της και των πολιτικών σχέσεων της Τουρκίας.

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι περισσότερες αντιπροσωπείες από τον Κόλπο είναι πιθανό να έρθουν στην έκθεση φέτος από ποτέ. Αυτό το συμπέρασμα ενισχύεται από τις προχωρημένες διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου -ιδιαίτερα των ΗΑΕ- και τις αφρικανικές χώρες, καθώς και από την πληθώρα εταιρειών/αρχών της αμυντικής βιομηχανίας που προέρχονται από αυτές τις χώρες ως εκθέτες και αντιπροσωπείες στην έκθεση.

Κάθε μία από αυτές τις χώρες είναι δυνάμει εξαγωγική αγορά-στόχος της κινεζικής αμυντικής βιομηχανίας. Λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, πολλές δυτικές χώρες τείνουν να σταματήσουν τις προμήθειες της αμυντικής βιομηχανίας τους από την Κίνα. Ως εκ τούτου, διαφαίνεται ότι το κύριο κίνητρο για τις κινεζικές εταιρείες είναι να συμμετάσχουν στο IDEF και να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με αυτές τις αντιπροσωπείες.

 

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις