Η ΕΕ πλέον έχει αρχίσει και ξεπερνά τα όρια της καθώς αντί των πολιτών βλέπουμε την έμφαση που δίνουν στους παράνομους  μετανάστες ενώ πλέον φτάνει η ίδια η Κομισιόν να ζητά “γη και ύδωρ” από τις χώρες μέλη για να μην τους ενοχλεί κανείς.

Σχέδιο πλέον “ανοιχτά σύνορα” ζητά η Κομισιόν και κυβερνήσεις δεν πρέπει να μιλούν στις ορδές που μπαίνουν ανεξέλεγκτα από όπου και να μπουν.

 Την ανάγκη να υπάρξουν νόμιμες οδοί για τη μετάβαση ανθρώπων στην Ευρώπη, υπογράμμισε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους πρόσφατους θανάτους στη Μεσόγειο και την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα.

«Υπάρχει μεγάλη ροή προσώπων. Πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους, γι’ αυτό θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να σώσουμε τις ζωές, να αποτρέψουμε τα επικίνδυνα ταξίδια. Χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική μετανάστευσης για να δείξουμε αλληλεγγύη», είπε η Ιλβα Γιόχανσον.

Η ίδια τόνισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με χώρες της Βόρειας Αφρικής για να καταπολεμηθεί η παράνομη διακίνηση και να φτάσει η ΕΕ σε εταιρικές σχέσεις με χώρες διέλευσης. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η καταπολέμηση των διακινητών δεν αρκεί.

H Ίλβα Γιόχανσον αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή άφιξη 6.000 παράνομων μεταναστών από το Μαρόκο στη Θέουτα της Ισπανίας. Ανάμεσά τους υπήρχαν πολλά παιδιά, τα οποία έπρεπε να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Η Επίτροπος κάλεσε το Μαρόκο να αποτρέψει τις «παράτυπες αναχωρήσεις» από το έδαφός του, σημειώνοντας ότι όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής επιστρέφονται.

Η επίτροπος αναφέρθηκε, επίσης, στην ιστορία της μικρής ‘Ασα από την Ακτή Ελεφαντοστού που διασώθηκε με δύο ακόμα μετανάστες μετά από μέρες χωρίς τροφή και νερό μέσα σε ένα μικρό πλοιάριο στη μέση της Μεσογείου. «Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί μία έφηβη όπως η Άσα, δεν είχε άλλο τρόπο από το να μπει σε μια μικρή βάρκα για να μεταβεί στην απέναντι ακτή της Μεσογείου.

Θα πρέπει να δώσουμε όνειρα στους νέους ανθρώπους και ασφαλή διέλευση στην Ευρώπη», είπε η Ίλβα Γιόχανσον, τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα προωθήσει λύσεις για να υπάρξουν νόμιμες οδοί στη μετάβαση αυτών των ανθρώπων, ενώ παράλληλα δρομολογεί ένα υψηλού επιπέδου φόρουμ για την μετεγκατάσταση.

«Χθες βράδυ φτάσαμε σε συμφωνία για την μπλε κάρτα. Βλέπουμε λοιπόν ότι η Ευρώπη μπορεί να συμφωνήσει», δήλωσε με ικανοποίηση η Επίτροπος. «Είναι ηθικό καθήκον και νομική υποχρέωση.

Πρέπει να έχουμε άμεση ανταπόκριση στη θάλασσα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι παρότι το θέμα είναι πρωτίστως εθνικής ευθύνης, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία και μια κοινή προσέγγιση στο θέμα της έρευνας και της διάσωσης.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις