Η ελληνοτουρκική κρίση και οι επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν καθιστούν τον πολιτικό σχεδιασμό του έλληνα πρωθυπουργού ένα πολύ δύσκολο σταυρόλεξο!
Πολλοί εκτιμούν πως αν δεν γίνουν πρόωρες εκλογές στην Άγκυρα, η ένταση ενδέχεται να κρατήσει ακόμα και μέχρι τον Ιούνιο του 2023, οπότε και θα στηθούν κάλπες στη γειτονική χώρα.
Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πάντως, είναι πολύ δύσκολο να εκτονωθεί ή να σταματήσει μέχρι το προσεχές φθινόπωρο, μέχρι πχ τον Σεπτέμβριο.
Έχει, συνεπώς, την πολυτέλεια η χώρα να μπει σε εκλογικές περιπέτειες το φθινόπωρο και, κυρίως, έχει την πολυτέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιμείνει στη θέση ότι δεν θα συμβάλλει σε καμία περίπτωση να βγει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή;
Ως γνωστόν, αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και με υπηρεσιακούς υπουργούς. Μπορεί να αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ευθύνη για κάτι τέτοιο; Πολύ περισσότερο που η Άγκυρα έχει παράδοση να εκμεταλλεύεται την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας και την αστάθεια που τυχόν υπάρχει- χαρακτηριστικότερη περίπτωση η υπόθεση των Ιμίων, με τη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση Σημίτη και την αντιπαράθεση των τότε υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.
Να υπενθυμίσουμε εδώ πρόσφατη ανάλυση της στήλης, ότι αν προκηρυχθούν πρόωρες κάλπες μετά το Δεκαπενταύγουστο, αν χρειαστούν και δεύτερες εκλογές κυβέρνηση θα έχουμε όχι νωρίτερα από τα τέλη Οκτωβρίου!
Η ελληνοτουρκική κρίση, συνεπώς, θα είναι καθοριστικός παράγοντας στον πολιτικό σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι μόνο για το εάν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, αλλά και για το σχηματισμό κυβέρνησης από την κάλπη με απλή αναλογική! Και αυτό ανεξαρτήτως του πώς εκμεταλλεύεται για κομματικό όφελος την ελληνοτουρκική κρίση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιγράφοντας, εδώ που τα λέμε, στον τομέα αυτό τον Ταγίπ Ερντογάν!
Τι έγραψαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας»
Η στήλη, στις 3 Ιουνίου, έγραψε για τον οδικό χάρτη σχηματισμού κυβέρνησης από διπλές εκλογές:
«Τις Κυριακές 11 και 18 Σεπτεμβρίου κυκλώνουν στο ημερολόγιο οι γνωρίζοντες, αν τελικά ο πρωθυπουργός επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά:
- Ο πρωθυπουργός επιμένει και έχει ως στόχο την προκήρυξη εκλογών προς το τέλος της τετραετίας της κυβέρνησής του, το τελευταίο διάστημα, όμως, δεν αποκλείει –για λόγους που έχουν εξηγηθεί πολλές φορές- με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο το στήσιμο της κάλπης το φθινόπωρο.
- Εκλογές το φθινόπωρο δεν μπορεί παρά να εξαγγελθούν τον Αύγουστο, ώστε να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.
- Εφόσον αποφασιστούν είναι βέβαιον ότι θα εξαγγελθούν αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο, που φέτος πέφτει Δευτέρα.
- Για το στήσιμο της κάλπης «κυκλώνονται» στο ημερολόγιο οι Κυριακές 11 και 18 Σεπτεμβρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι, εφόσον προκηρυχθούν οι πιο γρήγορες διαδικασίες που επιτρέπει το Σύνταγμα, σε συνδυασμό βεβαίως με τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού να τις πραγματοποιήσει για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί το Μαξίμου θα επιχειρήσει να μην έχουν χρόνο οι αντίπαλοί του. Και δεύτερον, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για σχηματισμό κυβέρνησης εφόσον δεν γίνει με την απλή αναλογική, την πρώτη Κυριακή, θα ξεπερνά τους δυο μήνες.
- Στις εκλογές με απλή αναλογική θα υπάρξουν διερευνητικές επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης, που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και το συσχετισμό δυνάμεων που θα δημιουργηθεί, θα κρατήσουν από επτά έως 9 ημέρες.
- Εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, θα γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την εξάντληση των δυνατοτήτων για μια οικουμενική κυβέρνηση, που φυσικά δεν θα ευδοκιμήσει.
- Αμέσως μετά, θα επιλεγεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένας από τους επικεφαλής των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας να χριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο οποίος με τη σειρά του θα συγκροτήσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα εντός τριών εβδομάδων σε νέες εκλογές.
- Σε περίπτωση που από τις δεύτερες εκλογές αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση θα ορκιστεί αμέσως και θα πιάσει δουλειά, σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε και πάλι τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Εφόσον, δηλαδή, δεν έχουμε κυβέρνηση από την κάλπη με απλή αναλογική, κάτι που δεν είναι πλέον βέβαιον -όπως ήλπιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- κυβέρνηση θα σχηματιστεί περί τα τέλη Οκτωβρίου.
Τώρα, γιατί 11 Σεπτεμβρίου; Γιατί θα είναι η Κυριακή πριν –ουσιαστικά- το άνοιγμα των σχολείων και, γιατί, σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης και προσφυγής σε δεύτερες κάλπες, να υπάρχει κυβέρνηση το αργότερο αρχές του τρίτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου, ώστε να κατατεθεί πραγματικός προϋπολογισμός την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Επαναλαμβάνουμε όμως πως για διαφόρους λόγους, ακόμα και προσωπικούς, ο πρωθυπουργός θα ήθελε τις εκλογές τον Μάρτιο, χρόνο κοντά στην εξάντληση της τετραετίας της κυβέρνησής του».
Ένας από τους κύριους λόγους, όπως πλέον φαίνεται, είναι και τα ελληνοτουρκικά.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις