Η ραγδαία αλλαγή των δεδομένων στο Αφγανιστάν, με την πλήρη και χωρίς ουσιαστική αντίσταση όπως φαίνεται, επικράτηση των Ταλιμπάν, έχει κινητοποιήσει το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πρώτη φάση για τον φόβο ενός νέου κύματος προσφύγων.
Και βέβαια, η πρώτη χώρα που ανησυχεί για κάτι τέτοιο είναι η χώρα μας, που έχει μάλιστα και πολύ πικρή πρόσφατη εμπειρία. Γι αυτό και ήδη , στην κυβέρνηση αρχίζουν να εξετάζουν πολύ σοβαρά το ζήτημα, το πως εξελίσσεται μέρα με την μέρα και βεβαίως ποιοι μπορεί να είναι οι τρόποι αντιμετώπισης του.
Οι προβλέψεις είναι πως σε έναν περίπου μήνα, αν δεν υπάρξουν άμεσα κινήσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση , όσο και από τον ΟΗΕ σε σχέση με το ζήτημα των προσφυγών, εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες προσφυγές από το Αφγανιστάν θα βρίσκονται στις πύλες της Ευρώπης.
Και όταν λεμέ «πύλες της Ευρώπης», είναι σαφές ότι εννοούμε την χώρα μας.
Και αν στον Έβρο, με το τείχος που δημιουργήθηκε , υπάρχει μια σχετική δυνατότητα περιορισμού των εισροών, στο Αιγαίο, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ δύσκολα, ιδίως αν η Τουρκία, συνεχίσει την στάση της , που στην ουσία είναι ενισχυτική των παράνομων εισροών.
Το όλο πρόβλημα, που όπως φαίνεται θα προκαλύψει, μια και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα κινείται με χαμηλούς ρυθμούς και αναποτελεσματικά , περιέγραψε πολύ εύστοχα και περιεκτικά σε ένα tweet του στον λογαριασμό του στο twitter, ο πρώην υφυπουργός μεταναστευτικής πολιτικής και έμπειρος για τα διεθνή ζητήματα (διπλωμάτης γαρ) βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Έγραψε λοιπόν:
«Επιγραμματικά:
-Ήττα Δύσης
-Αναβάθμιση Τουρκίας που θα «πουλήσει» ακριβά, ειδικά στο προσφυγικό/μεταναστευτικό
-Εγρήγορση Ελλάδας.
Άμεσες πρωτοβουλίες:
1.συνεννόηση με Med5
2.κοινό αίτημα σύγκλησης Συμβουλίου ΕΕ
3.διμερείς με Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ
4.ενίσχυση συνόρων».
Στο μικρό αυτό σημείωμα περιγράφονται όλα τα ζητήματα.
Όντως η δύση έχει μια νέα μεγάλη ήττα στο θέμα αυτό και αποδεικνύεται ότι «η δυτική δημοκρατία δεν είναι κάτι προς εξαγωγή σε άλλους πολιτισμούς», αλλά και πως ίσως είναι αδύνατον να υπάρξει ενσωμάτωση άλλων πολιτών από εντελώς διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες στην δύση.
Και αυτό το τελευταίο έχει πολύ μεγάλη σημασία , σε σχέση με το μεταναστευτικό –προσφυγικό.
Από την άλλη η χώρα μας , όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός, πρέπει να κινηθεί άμεσα σε δυο επίπεδα, παράλληλα με την άμεση ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων , θαλασσίων και χερσαίων.
Το πρώτο επίπεδο η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αλλαγή των συνθήκων σχετικά με την μετανάστευση και την κοινοτική αλληλεγγύη στο θέμα και το δεύτερο η συνεργασία με άλλες χώρες της Μεσογείου που θα πληγούν από κύματα προσφυγών , αλλά και άλλες διμερείς επαφές με ισχυρές χώρες που παίζουν ρόλο είτε στην περιοχή , είτε στην ΕΕ.
Και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν πολύ γρηγορά, πριν η Άγκυρα, αδράξει την νέα αυτή ευκαιρία και αναβαθμίσει τον ρόλο της ως χώρα που μπορεί να συγκρατήσει ή και να μην συγκρατήσει τα κύματα προσφυγών , εκβιάζοντας ΕΕ και Δύση γενικότερα. Και αυτό δεν θα είναι καθόλου καλό για την χώρα μας σε πολλά επίπεδα.
Τέλος, βασικό σε όλα αυτά , είναι η Ελλάδα να επιμείνει να εφαρμοσθεί ότι προβλέπει ο ΟΗΕ, ότι δηλαδή οι αιτούντες άσυλο το κάνουν στην πρώτη ασφαλή χώρα , μετρά την χώρα τους. Και τα σύνορα της Ελλάδος, είναι πολύ πολύ μακριά από το πολύπαθο Αφγανιστάν.
lawandorder.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις