Η Κύπρος, οι βρετανικές βάσεις και οι απειλές Νασράλα

261

Τι σημαίνουν οι προειδοποιήσεις Νασράλα στην Κύπρο και ο ρόλος των βρετανικών βάσεων

Σε «προειδοποίηση» προς την Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε τις προηγούμενες μέρες ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Εκτόξευσε απειλές ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να θεωρήσει εμπλοκή της Κύπρου στον πόλεμο ενδεχόμενη άδεια στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου.

«Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου, σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο», ήταν το μήνυμα του Νασράλα.

Ο Χριστοδουλίδης αρνείται εμπλοκή

Στις απειλές Νασράλα απάντησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις».

Σύμφωνα με τον Χριστοδουλίδη δε «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας».

Ακολούθως ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να δοθεί σε καμία χώρα άδεια να διενεργήσει πολεμικές επιχειρήσεις μέσω της Κύπρου.

Διευκρινήσεις από το ΥΠΕΞ του Λιβάνου

Ακολούθησε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών και Μεταναστών του Λιβάνου, στην οποία υπογράμμιζε ότι «οι Λιβανο-Κυπριακές σχέσεις βασίζονται σε μια πλούσια ιστορία διπλωματικής συνεργασίας».

Τόνιζε δε την «την αδιάκοπη και συνεχή επικοινωνία και τις διαβουλεύσεις στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών για να συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Ενώ οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν επαναβεβαιώσαν τις εξαιρετικές και στενές σχέσεις Κύπρου – Λιβάνου.

Ερμηνεύοντας το Νασράλα

Ενώ ο λιβανέζος δημοσιογράφος Σαλέμ Ζαχράν επιχειρώντας να ερμηνεύσει το Νασράλα υποστήριξε ότι «δεν απείλησε τους Κύπριους αλλά τους προειδοποίησε ότι η Κύπρος θα είναι εταίρος στο βομβαρδισμό του Λιβάνου σε περίπτωση πολέμου».

Μίλησε δε για έμμεσες επαφές κυπρίων με τη Χεζμπολάχ που μετέφεραν θετικά μηνύματα βελτιώνοντας τα πράγματα.

Αρμόδιες πηγές στην Κύπρο, μιλώντας στο in έλεγαν επίσης ότι η Λευκωσία έχει ανεπίσημες επαφές με όλες τις πλευρές.

Οι βρετανικές βάσεις

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λετυμπιώτης στην δική του δήλωση δεν μπορούσε να μην επισημάνει την ιδιαιτερότητα των Βρετανικών Βάσεων που έχουν δικό τους καθεστώς.

Υπενθυμίζεται ότι οι βρετανικές βάσεις δεν ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία αφού είναι κυρίαρχες και θεωρούνται βρετανικό έδαφος.

Οι απειλές Νασράλα δεν διευκρίνιζαν αν αφορούσαν και τις βρετανικές βάσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Η Κύπρος πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο εξαιτίας των βρετανικών βάσεων.

Ιδιαίτερες ήταν οι ανησυχίες στο νησί και τον Ιανουάριο, μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ προμηθεύουν όπλα το Ισραήλ μέσω των βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρου.

Η βάση στο Ακρωτήρι δε χαρακτηριζόταν ως ένας σταθμός για τις βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, με κυπριακά ΜΜΕ να σημειώνουν και το ρόλο που έπαιξε στις επιθέσεις εναντίον των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Και τότε το κυπριακό ΥΠΕΞ, σημείωνε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε επιχείρηση στρατιωτικού χαρακτήρα».

Το θέμα των βρετανικών βάσεων ωστόσο και σε εκείνη την ανακοίνωση σημειωνόταν ως διαφορετικό.

Ακόμα και αν η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει ότι δεν έχει δικαιοδοσία και εξουσία ελέγχου του τι συμβαίνει στις βρετανικές βάσεις, αυτές εξακολουθούν να μετατρέπονται σε εστία κινδύνου για το νησί και το λαό του.

Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο χαρακτηρίζονται ως απομεινάρι της αποικιοκρατίας. Βρίσκονται στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια, είναι «κυρίαρχες» και έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα ως ορμητήριο των βρετανών.

Για αρκετούς μάλιστα μέσω των βρετανικών βάσεων και όχι μόνο, η Κύπρος εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για επικίνδυνες συνέπειες.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ που  σημειώνει ότι απαιτείται «αποφασιστική στάση από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με την εμπλοκή των βρετανικών βάσεων στις πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, κάτι που πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για τον λαό μας».

Αλεξάνδρα Φωτάκη

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like