Παρτίδα 24 αντιαεροπορικών πυραύλων, πιθανώς εκσυγχρονισμένων, αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση στην Ουκρανία. Κατά τις κυβερνητικές διαρροές, οι πύραυλοι τύπου Sea Sparrow … δεν θα λείψουν από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (!), … δεν επηρεάζουν την αμυντική ικανότητα της χώρας (!), και πρόκειται για όπλα τα οποία βρίσκονται στο όριο ζωής τους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολούθησε τα βήματα των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν δώσει στην Ουκρανία Sea Sparrow. Αραγε, αυτή η απόφαση του μεγάρου Μαξίμου ελήφθη κατόπιν αμερικανικών «παραινέσεων» ή πιέσεων των ΗΠΑ; Τον Ιανουάριο του 2023, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει το πολλοστό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Τότε, μαζί με τα άλλα οπλικά συστήματα, για πρώτη φορά αποφασίστηκε να δοθούν αντιαεροπορικοί πύραυλοι RIM-7 Sea Sparrow, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε τροποποιημένα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα σοβιετικού τύπου. Αγνωστο είναι τι αποθέματα έχουν μείνει στους Ουκρανούς, και κατόπιν ποίου «αιτήματος» δίδει αυτά τα συστήματα η χώρα μας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, η οποία εκδηλώνεται παράλληλα με τις συνεχιζόμενες αποστολές εκατοντάδων χιλιάδων οβίδων και άλλων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, διέρρευσε στη δημοσιότητα, δημιουργώντας προβληματισμό ως προς τον τρόπο που χειρίζεται το μέγαρο Μαξίμου και η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας τον κρίσιμο τομέα της άμυνας της χώρας. Να σημειωθεί ότι, έως σήμερα, δεν έχει δώσει ακριβή στοιχεία για τα είδη οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών και τις ποσότητες που εξακολουθεί να στέλνει στην Ουκρανία. Γεγονός που επανειλημμένως έχει οδηγήσει σε καταγγελίες περί αποδυνάμωσης της εθνικής άμυνας.

Εκπαιδευτική βολή πολεμικού πλοίου με Sea Sparrow

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, Καθημερινή, «πριν από λίγες ημέρες η Αθήνα κατέληξε στην παραχώρηση 24 αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών πυραύλων τύπου Sea Sparrow, που θα παραδοθούν στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για βλήματα που υπάρχουν τόσο στο οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) όσο και σε εκείνο της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Θα ακολουθήσει η απαιτούμενη έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ). Οι Sea Sparrow φέρονται από φρεγάτες, αποτελούν όπλο αμερικανικής κατασκευής, μικρού βεληνεκούς και η Ουκρανία διαθέτει ήδη εκτοξευτές τους. Βρίσκεται στη διάθεση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια και θεωρείται αξιόπιστη λύση. Οι 24 πύραυλοι που παραχωρούνται βρίσκονται κοντά στο όριο της ζωής τους».

Κατά το δημοσίευμα, λοιπόν, «η Αθήνα δεν θα διαθέσει συστήματα κρίσιμα για την άμυνα στο Αιγαίο», ενώ «οι πύραυλοι που παραχωρούνται, βρίσκονται κοντά στο όριο της ζωής τους και δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα από το ΠΝ». Στην πραγματικότητα, σχολιάζει σε δημοσίευμά του ο ιστότοπος defence-point.gr, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Και εξηγεί: Κατ’ αρχάς τα Sea Sparrow αποτελούν τον οπλισμό σημαντικών, αριθμητικά και επιχειρησιακά, συστημάτων που βρίσκονται σε υπηρεσία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ). Χαρακτηριστικά, τα κατευθυνόμενα βλήματα (Κ/Β) επιφανείας – αέρος, RIM-7 Sea Sparrow, αποτελούν τον οπλισμό αεράμυνας σημείου των εννέα φρεγατών τύπου Standard που διαθέτει σήμερα σε υπηρεσία το ΠΝ. Κάθε φρεγάτα διαθέτει πρωραίο εκτοξευτή Mk. 29 με οκτώ βλήματα RIM-7M Sea Sparrow έτοιμα προς εκτόξευση και κατά πληροφορίες επιπλέον 16 βλήματα ως αναχορηγία.

Ουκρανικές πατέντες. Με τροποποιήσεις, οι πύραυλοι μπαίνουν σε σοβιετικού τύπου αντιαεροπορικά

Επιπλέον, συνεχίζει το δημοσίευμα, με δεδομένο ότι τα Κ/Β της οικογένειας Sea Sparrow αποτελούν το μοναδικό οπλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που διαθέτουν οι φρεγάτες τύπου «Standard», που σήμερα αποτελούν το 69% του συνόλου των φρεγατών του Στόλου, καθώς και ότι εξοπλίζουν το 60% των εκτοξευτών πυραύλων των SHORADS της ΠΑ, που μεταξύ άλλων είναι αναπτυγμένα στα προωθημένα αεροδρόμια της ΠΑ στο Αιγαίο ή μπορούν να αναπτυχθούν όπου αλλού επιχειρησιακά απαιτηθεί, το «επιχείρημα» ότι δεν διατίθενται «συστήματα κρίσιμα για την άμυνα του Αιγαίου» είναι παντελώς ανυπόστατο.

Ακόμα, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, δεδομένου ότι η αντικατάσταση τους με σύγχρονης τεχνολογίας οπλικά συστήματα δεν διαφαίνεται μεσοπρόθεσμα, για ποιον λόγο μειώνεται ποσοτικά το απόθεμα και γιατί τα βλήματα που πλησιάζουν στο όριο λήξης δεν χρησιμοποιούνται σε εκπαιδευτικές βολές για την πληρέστερη εκπαίδευση του προσωπικού;

Οσον αφορά το «επιχείρημα» ότι «οι 24 πύραυλοι που παραχωρούνται, βρίσκονται κοντά στο όριο της ζωής τους και δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα από το ΠΝ», στο δημοσίευμα του defence-point.gr αναφέρεται ότι στην πάροδο των ετών έχουν δημοσιοποιηθεί και έχουν υποπέσει στην αντίληψη μας, διάφορες ελληνικές προμήθειες σε σχέση με την έκδοση επιφανείας-αέρος του Κ/Β Sparrow. Ενδεικτικά:

-Στις 11 Αυγούστου 1997 το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την τροποποίηση της προγενέστερης σύμβασης N00019-97-C-0126, που συνδύαζε την παραγωγή 50 τμημάτων ελέγχου καθοδήγησης (Guidance Control Sections) για βλήματα AIM/RIM-7P, των αντίστοιχων πτερύγων και συναφών εφοδίων, 30 συλλογών κάθετης εκτόξευσης και 76 συλλογών αναβάθμισης Κ/Β AIM/RIM-7M στην έκδοση -7P για το NATO και την Ελλάδα, με το ποσοστό της χώρας μας να ανέρχεται σε 36%.

-Στις 25 Αυγούστου 1997 το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανάθεση σύμβασης για την παραγωγή 183 πυραυλοκινητήρων τύπου Mk. 58 Mod 4 zγια Κ/Β RIM-7P (surface-to-air) Sparrow εκ των οποίων 21 προορίζονταν για την Ελλάδα και 40 για την Τουρκία.

-Στις 31 Οκτωβρίου 2001 το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωση την τροποποίηση της προγενέστερης σύμβασης N00019-97-C-0156 για παραγωγή πυραυλοκινητήρων Κ/Β επιφανείας – αέρος Sparrow, εκ των οποίων οι 197 προορίζονταν για τη χώρα μας και επιπλέον 150 χαρακτηρίζονται ως «NATO Greece».

Από τα ανωτέρω μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι και οι δύο εκδόσεις, η RIM-7M και η διάδοχη της RIM-7P, έχουν υπηρετήσει στο Πολεμικό Ναυτικό και θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό ότι το σύνολο των Κ/Β RIM-7M έχουν εκσυγχρονιστεί στην έκδοση -7P.

Πάντως,καταλήγει ο ιστότοπος, λόγω του αριθμού (24) των Κ/Β που διέρρευσε ότι θα παραχωρηθούν στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι πιθανά πρόκειται για τον φόρτο της φρεγάτας Standard που θα παροπλισθεί εν όψει της ένταξης σε υπηρεσία της πρώτης φρεγάτας τύπου FDI-HN, της «ΚΙΜΩΝ» F-601.

neostrategy.gr

Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού – EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις