Σε φάση υλοποίησης περνά η δημιουργία του «Εθνικού Μητρώου Παροχών», ενός νέου συστήματος πλήρους καταγραφής των επιδομάτων και των δικαιούχων τους, το οποίο προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση του πλαισίου Δημοσιονομικής Διαχείρισης που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η κυβέρνηση επιχειρεί να οργανώσει, μέσω μίας ενιαίας πλατφόρμας, τη συγκέντρωση όλων των δεδομένων σχετικά με τα επιδόματα που χορηγούνται μέσω διαφόρων υπουργείων και φορέων, συνδέοντας ταυτόχρονα τα στοιχεία με τα μητρώα της ΑΑΔΕ για τη διασταύρωση των εισοδηματικών και οικογενειακών κριτηρίων.

Με αυτό το μέτρο, επιχειρείται να μπει μια τάξη στην βιομηχανία επιδομάτων που έχει αναπτυχθεί μετά την πανδημία του Covid, η οποία, αντί να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, ενισχύει μια κουλτούρα εξάρτησης από τα επιδόματα και οδηγεί σε μια συσσώρευση πληθυσμού που εξέρχεται από την παραγωγική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής, στόχος είναι η καλύτερη στόχευση της κοινωνικής πολιτικής, την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά συνεχίζουν να πιέζονται από την ακρίβεια και την οικονομική αβεβαιότητα. Ωστόσο, παρά τις καλές προθέσεις για εξορθολογισμό, παραμένει η ανησυχία ότι τα νέα κριτήρια ενδέχεται να περιορίσουν την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας ενισχύσεις για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μέσω του Εθνικού Μητρώου Παροχών, θα παρακολουθείται συνολικά η ροή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, των επιδομάτων του υπουργείου Εργασίας, αλλά και ενισχύσεων όπως το επίδομα θέρμανσης. Στόχος είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια και να διορθωθούν στρεβλώσεις, όπως το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το κράτος δεν είχε σαφή εικόνα του συνολικού εισοδήματος που μπορεί να λαμβάνει κάποιος από πολλαπλές πηγές επιδοτήσεων. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο κάποια νοικοκυριά να εισπράττουν ταυτόχρονα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης, επίδομα παιδιού και επίδομα θέρμανσης, χωρίς να υπάρχει κανένας μηχανισμός κεντρικής παρακολούθησης ή διασταύρωσης.

Η ανάπτυξη του Μητρώου έχει ανατεθεί σε ειδική ομάδα εργασίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως τα τέλη του 2025.

Οι βασικοί στόχοι της ομάδας περιλαμβάνουν:

  1. Χαρτογράφηση των επιδομάτων και παροχών: Συγκέντρωση και αξιολόγηση όλων των δεδομένων που αφορούν τις παροχές από το Δημόσιο, αξιοποιώντας τις προηγούμενες προσπάθειες τεχνικής βοήθειας.
  2. Σχεδιασμός κανονιστικού πλαισίου: Ανάπτυξη προτάσεων για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου, σύμφωνα με τις οδηγίες του αρμόδιου υπουργού.
  3. Συντονισμός ανάπτυξης δευτερογενούς νομοθεσίας: Διαμόρφωση των κανονισμών που θα προκύψουν βάσει των εξουσιοδοτικών διατάξεων του νέου νόμου.
  4. Διαχείριση υλοποίησης: Οργάνωση της φάσης κατασκευής και λειτουργίας του Μητρώου.
  5. Συνεργασία με άλλους φορείς: Επαφές με τα υπόλοιπα υπουργεία και φορείς για την ομαλή υλοποίηση του έργου.

Η πλατφόρμα αυτή, εκτός από την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή πρόσθετων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στη χορήγηση ενισχύσεων. Παράλληλα, ανοίγει τη συζήτηση για την ανάγκη να μην λειτουργούν τα επιδόματα ως αντικίνητρο για την εργασία, ειδικά σε μια αγορά που συνεχώς αναζητά την ισορροπία μεταξύ κοινωνικής στήριξης και της ενεργοποίησης του πληθυσμού.

 

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις