Σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη. Στα άκρα η αντιπαράθεση.

Με μία ακόμα σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το μπλόκο στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, πέφτει σήμερα η αυλαία της βουλής. Θα ανοίξει εκ νέου, πιθανότατα το Σάββατο 22 Απριλίου, μόνο για να θυροκολληθεί η απόφαση διάλυσης του Σώματος για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών στις 21 Μαΐου, τις οποίες θα ανακοινώσει νωρίτερα εκείνη την ημέρα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτακης στην πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παρ ότι η κυβέρνηση ευελπιστούσε το κλείσιμο της βουλής να ταυτιστεί με νομοθετικό έργο με θετικό κοινωνικό πρόσημο, η «τρίπλα» Κασιδιάρη με τον πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Κανελλόπουλο, την οδήγησε σε νέα, συμπληρωματική ρύθμιση, η οποία, ωστόσο, προκάλεσε μία άνευ προηγουμένου αντίδραση από τον επικεφαλής Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου Χρήστο Τζανερρίκο, ο οποίος, μετά από σφοδρή δημόσια σύγκρουση με τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη, επέλεξε τον δρόμο της παραίτησης.

Η ατμόσφαιρα έγινε ακόμα πιο βαριά για την κυβέρνηση χθες, όταν έγινε γνωστό – και δεν διαψεύστηκε αρμοδίως – ότι υπήρξε συνάντηση του παραιτηθέντα (από χθες) Αρεοπαγίτη κ. Τζανερρίκο με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, πριν την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης. Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση για ωμή και ανήκουστη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου υποστήριξε ότι κρίθηκε χρήσιμο να υπάρξει διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας και δεδομένου ότι υπάρχουν, όπως τόνισε, και δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του Δικαστηρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα παραστεί στη συζήτηση αλλά θα απέχει από την ψηφοφορία, αναμένεται να επαναφέρει σήμερα τις κατηγορίες προς την κυβέρνηση για τον παραπάνω χειρισμό.

Η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και από τις χθεσινές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη θα επιχειρήσει εκ νέου επίθεση στο κόμμα του κ. Αλ. Τσίπρα στο πλαίσιο ότι με την απόφαση του να μην ψηφίσει την τροπολογία «κλείνει το μάτι» στην ακροδεξιά.

Τακτική πόλωσης από την κυβέρνηση

«Στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους. Αυτοί οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία, είναι οι ίδιοι οι οποίοι «κλείνουν το μάτι» τελικά στη Χρυσή Αυγή. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο Κοινοβούλιο. Δεν είχαν δυσκολία, θέλω να θυμίσω, στο παρελθόν, όποτε χρειαζόταν να συμπορεύονται μαζί τους» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης. «Μαζί ψήφισαν τότε, για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου, μαζί είχαν συμπορευθεί. Εδώ λοιπόν θα κριθούν όλοι» είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιλέγει την επιθετική αυτή ρητορική και την με κάθε ευκαιρία σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με την νεοναζιστική ακροδεξιά, ευελπιστώντας να «κόψει» ψήφους από τους κεντρώους ψηφοφόρους προς το κόμμα του κ. Τσίπρα, καθώς φοβάται ότι αν, όπως πιστεύει, ο Άρειος Πάγος κλείσει τον δρόμο προς τη Βουλή στο κόμμα Κασσιδιάρη, ένα ποσοστό των ψηφοφόρων του θα κατευθυνθεί προς την Κουμουνδούρου «για να εκδικηθεί» τη ΝΔ που τον απέκλεισε από τις εκλογές.

Γι αυτό και σήμερα, από το βήμα της Βουλής, η κυβέρνηση θα καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να βάλουν στην άκρη τις όποιες διαφορές τους με τη Ν.Δ. και να αντιμετωπίσουν το θέμα ως ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας.

Το μόνο κόμμα, ωστόσο, που θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κυβέρνησης, θα είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αν και ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα Κασιδιάρη, στηρίζει, όπως δηλώνει, «κάθε μέτρο που αποκλείει την εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές, με στόχο την προστασία της δημοκρατίας».

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις