Καταφύγια ζώων συντροφιάς υπάρχουν σε πολλούς Δήμους της χώρας. Ελάχιστα πληρούν τις προϋποθέσεις με τον Δήμο Αθηναίων να λέει πως η Πολιτεία έχει αποφασίσει να κλείσουν όσα δεν προσαρμοστούν πλήρως.

Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας σκύλου αφήνω κατά μέρους την ανάγκη μου να γράψω για όσα προσφέρουν τα τριχωτά αυτά πλάσματα σε όσους έχουν χώρο στο σπίτι και την καρδιά τους για αυτά και πάω στο άλλο άκρο: τα καταφύγια ζώων συντροφιάς.

Τη διαχρονική τάση της Ελλάδας να τα κάνει όλα στο περίπου και τίποτα όπως πρέπει, τη διαπιστώνεις παντού γύρω σου, αν σηκώσεις το κεφάλι από το κινητό και κοιτάξεις γύρω σου. Ή αν οδηγείς.

Ή αν μένεις κοντά σε πράσινο ή αν οδηγείς στον Κηφισό και δη τις ημέρες που βρέχει (αν θυμάσαι πώς είναι αυτό, γιατί έχει να βρέξει και από τον Μάρτιο στην Αθήνα) ή στο σούπερ μάρκετ ή τώρα που θα έλθει ο ΕΝΦΙΑ και τέλος πάντων, παντού και πάντα -μετά τις πιο ασήμαντες έως τις πιο σημαντικές αφορμές.

Τα καταφύγια που οφείλουν να έχουν οι Δήμοι για τα αδέσποτα ζώα προφανώς και δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση του κανόνα.

Να σημειωθεί εδώ πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει κονδύλια (που έχουν λάβει οι Δήμοι) προκειμένου να δημιουργηθούν πάρκα σκύλων ανά συγκεκριμένα τετραγωνικά και κατοίκους (πχ στη Νέα Σμύρνη θα έπρεπε να έχουμε τρία. Έχουμε μηδέν) και καταφύγιο.

Όλα οφείλουν να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (χωροταξικούς, πολεοδομικούς και τεχνικούς κανόνες). Μάντεψε πόσα από τα καταφύγια που λειτουργούν αυτήν την στιγμή καλύπτουν τους όρους που αποφασίστηκαν -και εν πολλοίς είναι ουτοπικοί για τη χώρα μας, αφού κάποιους τους ‘δανειστήκαμε’ αυτούσιους από χώρες που υπάρχουν και τηρούνται νόμοι;

Στις προδιαγραφές αναφέρονται, μεταξύ άλλων, ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία καταφυγίου πρέπει να γίνεται σε απόσταση έως 5 χιλιομέτρων από το άκρο οικισμού, να διαθέτει ευχερή οδική πρόσβαση, ωράριο επισκέψεων (8 την εβδομάδα), σχέδιο διαχείρισης φυσικών καταστροφών, κατάλληλο εξοπλισμό για τη σίτιση και συνεχή πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Επίσης, προβλέπεται απολύμανση κάθε 2 μήνες, τακτική απομάκρυνση απορριμάτων και κατάλληλος χώρος άσκησης ή περίπατος με λουρί δυο φορές την ημέρα, από 30 λεπτά. Αν δεν συμβαίνει αυτό, το πρόστιμο είναι 1000 ευρώ! Γενικότερα, υπάρχουν συγκεκριμένα ζητούμενα για βιοασφάλεια και εξοπλισμό, αυστηροί κανόνες επί των οποίων καθορίζονται κυρώσεις για συνολικά 21 παραβάσεις. Τα πρόστιμα είναι από 500 έως 5.000 ευρώ έως το οριστικό λουκέτο «σε περιπτώσεις πλημμελούς λειτουργίας».

Στο Νέο Πλαίσιο για την Ευζωία των Ζώων Συντροφιάς (Πρόγραμμα AΡΓΟΣ) υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για την πρωτοβουλία. Επρόκειτο για Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του αρμόδιου Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμου Κεδίκογλου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) στο τεύχος Β του αριθμού φύλλου 13517, στις 18 Ιανουαρίου του 2023.

Καθόρισε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία, τα όργανα, τα αναγκαία δικαιολογητικά και ό,τι άλλο αφορά την αδειοδότηση καταφυγίων ζώων συντροφιάς και τη διασφάλιση της τήρησης αυστηρών κανόνων ευζωίας για τα φιλοξενούμενα ζώα. Προφανώς και καθορίζονται κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβάσεων.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, αφότου άνοιξαν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις (καθώς είχαν ληφθεί τα χρήματα και έπρεπε να παρουσιαστεί έργο) δίνονται παρατάσεις για να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες που σε κάποιες περιπτώσεις είναι αδύνατο. Και τι γίνεται όταν συμβαίνει αυτό;

Κλείνουν τα καταφύγια.

Προφανώς και δεν ασχολούνται πολλοί με την εναλλακτική, αφού τυπικά το έργο τους το έχουν κάνει. Άσχετα από το αν ήταν αποτυχημένο.

Χαρακτηριστικά αναφέρω την Υπουργική Απόφαση 90260/2022 με θέμα «Κατανομή ποσού 5.000.000,00€ για την υλοποίηση δράσεων διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς στους δήμους της χώρας , από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2022».

Το μπάτζετ μοιράστηκε, ας πούμε ότι αξιοποιήθηκε και μετά κανείς δεν φταίει για τίποτα. Δεν υπάρχουν συνέπειες για όσους δεν παρήγαγαν το έργο που υποσχέθηκαν. Αυτό που υπάρχει είναι ζώα στο δρόμο.

Ειρήσθω εν παρόδω, η ΥΑ που ανέφερα σχετίζεται με ένα από τα διάφορα προγράμματα της ΕΕ που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ευημερίας των ζώων -την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη υποδομών σε τοπικό επίπεδο.

Το συνολικό ποσό δεν υπάρχει κάπου διαθέσιμο. Όπως δεν υπάρχει η πληροφορία για το τρέχον πρόγραμμα (2023-2027) κεντρικά καταγεγραμμένη σε δημόσια βάση δεδομένων.

Είναι έως αδύνατο να βρούμε ακριβή ποσά ανά Δήμο, αν σκεφτείς πως μια από τις χρηματοδοτήσεις προήλθε από το “Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης” (ΠΑΑ) που μεταξύ άλλων, είχε ως ζητούμενο την κατασκευή και την αναβάθμιση καταφυγίων ζώων.

Συμφωνείς πως θα είχε ένα ενδιαφέρον αν δούμε νούμερα και αποτέλεσμα, έτσι;

Όπως θα είχε ενδιαφέρον να βρούμε το Δήμο που έχει χώρο, ο οποίος απέχει τουλάχιστον 150 μέτρα από κατοικίες για να δημιουργηθεί νόμιμο πάρκο σκύλων. Την ίδια ώρα, βέβαια δεν αλλάζει το όριο ή δεν γίνεται η όποια άλλη αλλαγή θα βοηθούσε τα ζώα και εμάς.

Συνεχίζουμε.

 

Oneman
news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις