Παραδόξως πως, αν και όλη η χώρα κυλάει πάνω στις ράγες των Τεμπών, του «πάμε κι’ όπου βγει», στα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει σαφείς στόχους. Aνοιγμα του «πακέτου» των ελληνοτουρκικών, παρά τις «διαβεβαιώσεις» της ότι θα συζητήσει μόνο Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, και στη συνέχεια… στο βάθος Χάγη. Απροετοίμαστη, ωστόσο, για μια τόσο σοβαρή διαδικασία, και σε αυτό τον νευραλγικής σημασίας τομέα, συνεχίζει να αναπαράγει το «πάμε κι’ όπου βγει», που πλέον έχει γίνει δεύτερος εαυτός της.
Να τα βρούμε
Το στίγμα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, και της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, το έδωσε ουσιαστικά ο ίδιος με άρθρο του στην φιλοκυβερνητική, μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα, Milliyet. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Γ.Γεραπετρίτης ανέφερε: Εδώ τα βρήκαμε μετά τον πόλεμο και τη μικρασιατική καταστροφή, δεν θα τα βρούμε τώρα;
Μεταξύ των άλλων, στο κείμενο που δημοσιεύει η εφημερίδα, με τίτλο «μήνυμα φιλίας – ο Έλληνας ΥΠΕΞ έγραψε στην Milliyet», ο Γ. Γεραπετρίτης αναφέρει: «Εάν η Ελλάδα και η Τουρκία μπόρεσαν να βρουν τον δρόμο της συμφιλίωσης το 1923 μετά από έναν σκληρό πόλεμο στον οποίο και οι δύο πλευρές υπέστησαν μεγάλες απώλειες, θα πρέπει να βαδίσουμε τον δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας με ειλικρίνεια και εντιμότητα κάτω από ασύγκριτα καλύτερες συνθήκες και να επιδιώξουμε την συνεννόηση σεβόμενοι τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Μια ατέρμονη αντιπαράθεση δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή».
Το άρθρο Γεραπετρίτη δεν εκπλήσσει, δεδομένου ότι η αποστολή του ιδίου είναι αποκλειστικά ο χειρισμός των ελληνοτουρκικών. Ο ίδιος θεωρείται εξ’ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και ο Φιντάν του Ταγίπ Ερντογάν. Αρα, και οι δύο έχουν το «πράσινο φως» των πολιτικών προϊσταμένων τους για τα όποια βήματα κάνουν. Το ίδιο και η «άτυπη υπουργός Εξωτερικών», η υφυπουργός, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία φέρεται να αναλαμβάνει όλο το πακέτο του «πολιτικού διαλόγου» με την Άγκυρα.
Οδικός χάρτης των ελληνοτουρκικών
Με την πρώτη επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τουρκία (έχει πει ότι θα έχει τακτικές επαφές με τον Φιντάν) ανοίγει και τυπικά ο ελληνοτουρκικός «διάλογος», και ακολουθεί ο «οδικός χάρτης».
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 18 Σεπτεμβρίου, ο πολιτικός διάλογος «που θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, και θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υφυπουργών. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που θα εκκινήσουν το επόμενο διάστημα. Και τρίτον, τα θέματα θετικής ατζέντας, όπως ο τουρισμός και η κλιματική κρίση», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, θα ακολουθήσει «η διοργάνωση, μετά από 7 χρόνια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας (ΑΣΣ), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη». Σε μια τέτοια συνάντηση, ως είναι φυσικόν, «σφραγίζονται» υποσχέσεις και συμφωνίες. Είναι, άραγε, έτοιμη η Αθήνα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει στο Ανώτατο Συμβούλιο; Δεν είναι λίγοι όσοι επιμένουν ότι η Αθήνα πηγαίνει απροετοίμαστη στον «διάλογο» με την Άγκυρα, και πολύ περισσότερο για την προοπτική της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Χωρικά ύδατα – εναέριος χώρος
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, είχε «διαρρεύσει» εδώ και μέρες στον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα «Καθημερινή», μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Όλες οι παραπάνω μορφές συναντήσεων (πολιτικός διάλογος, ΜΟΕ, θετική ατζέντα) θα ξεδιπλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, μετά τις ήδη ανακοινωμένες επαφές στην Αγκυρα και τη Νέα Υόρκη, με στόχο να έχουν πραγματοποιηθεί πριν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ΑΣΣ στη Θεσσαλονίκη, τον Νοέμβριο».
Η ίδια εφημερίδα τόνιζε ότι πλέον δεν θα συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές. Κάτι που είχε επισημάνει, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Γ. Γεραπετρίτης. «Οι διερευνητικές ήταν άτυπες επαφές σε υψηλό διπλωματικό και τεχνοκρατικό επίπεδο με σκοπό τη συμφωνία στο ζήτημα των χωρικών υδάτων», αναφέρει η εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι τώρα θα ενταχθούν στις πολιτικές διαβουλεύσεις.
Και στη συνέχεια υποστηρίζει: «Αν και επισήμως, λόγω του άτυπου χαρακτήρα των διερευνητικών επαφών, δεν υφίσταται κεκτημένο από τις διερευνητικές επαφές, είναι ξεκάθαρο ότι η προσφυγή στη Χάγη για αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα, δίχως προηγούμενη συμφωνία πάνω στη διαφορά των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου δεν έχει κάποιο νόημα». Και κάνει λόγο για «κομβικό ρόλο της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, η οποία θα έχει και τη σχετική αρμοδιότητα».
Ως γνωστόν, η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι «πακέτο διαφορών», όπως τα χωρικά ύδατα (αμφισβητεί και το δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια – casus belli), το εύρος του εναέριου χώρου, την αποστρατιωτικοποίηση (!) των νησιών, την αμφισβήτηση της ελληνικότητας νησιών και νησίδων, τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, κ.ο.κ.
Κυπριακό – Ανατ. Μεσόγειος
Στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν, εκτός από το Μεταναστευτικό, «η συζήτηση περιέλαβε ζητήματα, όπως το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και το Κυπριακό, που η Ελλάδα θέλει άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών. Προσβλέπω σε μία αγαστή συνεργασία με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης, δίχως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ως γνωστόν, η Λευκωσία θεωρεί ότι παγιωμένη πεποίθηση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι η Κύπρος… κείται μακράν.
Προηγουμένως, ο Τ. Ερντογάν, επιστρέφοντας από τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι, στη Νότια Ρωσία, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο, τόνιζε ότι «με τις επιτυχίες που έχουμε στην ενεργειακή διπλωματία, έχουμε αποδείξει ότι κανένα βήμα δεν μπορεί να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία». Μια ευθεία αναφορά, δηλαδή, προς την Κύπρο και την Ελλάδα.
Τώρα, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στα ενεργειακά ντηλ με τη Ρωσία, «μετατρέπουμε τη χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο με συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ενεργειακή σχέση Τουρκίας-Ρωσίας με βάση τις αρχές win-win προς όφελος των χωρών μας».
Επιπλέον, υποστήριξε ότι «προσπαθούν να μας βάλουν (σ.σ. στην Τουρκία) τρικλοποδιά και στην Κύπρο. Συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον Πούτιν. Η στάση της Ρωσίας για το άνοιγμα γραφείου (σ.σ. γραφείο εξυπηρέτησης κοινού και όχι προξενείο) στην Κύπρο, οι εξελίξεις στην Κύπρο και οι εξελίξεις στον διάδρομο των σιτηρών κάνουν αισθητό το βάρος της Τουρκίας στην περιοχή με κάθε τρόπο».
Άρθρο Γεραπετρίτη
Στο δημοσίευμά της, η εφημερίδα, Milliyet, αναφέρει:
«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έγραψε στη Milliyet πριν από τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών: «Εάν η Ελλάδα και η Τουρκία μπόρεσαν να βρουν τον δρόμο της συμφιλίωσης το 1923 μετά από έναν σκληρό πόλεμο, στον οποίο και οι δύο πλευρές υπέστησαν μεγάλες απώλειες, θα πρέπει να βαδίσουμε τον δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας με ειλικρίνεια και εντιμότητα κάτω από ασύγκριτα καλύτερες συνθήκες και να επιδιώξουμε την συνεννόηση σεβόμενοι τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Μια ατέρμονη αντιπαράθεση δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή».
Στέλνω μήνυμα φιλίας προς τον γειτονικό τουρκικό λαό. Η σημερινή μου επίσκεψη στην Τουρκία ακολουθεί τη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας και του πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών μας.
Ειδικότερα, η συνάντησή μου με τον Τούρκο ομόλογό μου αποτελεί προετοιμασία αφενός για τη συνάντηση των δύο ηγετών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και αφετέρου για το Ελληνοτουρκικό Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του έτους.
Η σκέψη που με συνοδεύει σε αυτό το ταξίδι είναι ότι αν η Ελλάδα και η Τουρκία κατάφεραν να βρουν τον δρόμο της συμφιλίωσης και να γεφυρώσουν τις διαφορές τους το 1923, μετά από έναν σκληρό πόλεμο στον οποίο και οι δύο πλευρές υπέστησαν μεγάλες απώλειες, τότε και εμείς, κάτω από ασύγκριτα καλύτερες συνθήκες, θα πρέπει να βαδίσουμε με ειλικρίνεια και εντιμότητα στον δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας και να επιδιώξουμε τη συνεννόηση, σεβόμενοι τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Μια ατέρμονη αντιπαράθεση δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή.
Προσμένω τη συνάντησή μου με τον φίλο μου, Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Φιντάν, και με την ευκαιρία αυτή στέλνω ένα μήνυμα φιλίας στον γειτονικό λαό της Τουρκίας».
antitheto.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις